Maďarský premiér Viktor Orbán tvrdí, že na pomoc Ukrajine prispievajú aj maďarskí daňoví poplatníci prostredníctvom spoločného európskeho rozpočtu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Orbán: Ukrajina je finančne neexistujúci štát utláčajúci Maďarov. Hlavným podporovateľom vojny sú USA

14.04.2023, 17:14
Autor:
ČTKČTKjhrjhr

Podľa Viktora Orbána sa Spojené štáty nevzdali plánu dotlačiť každého do vojnovej aliancie, ale Maďarsko dokázalo tomuto tlaku odolať a chce tak robiť aj naďalej.

Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil o Ukrajine, že je ekonomicky neexistujúci štát a pokiaľ ju USA a Európa prestane podporovať, tak vojna skončí. Obvinil USA, že sa snažia zatiahnuť Maďarsko do vojny a Ukrajinu z utláčania maďarskej menšiny. Za svoje slová zožal pochvalu v Rusku.

„Ukrajina je vo finančnom zmysle neexistujúcou krajinou, nemôže sa sama financovať. Otázkou je, či Ukrajinu podporíme, alebo nie. Akonáhle povieme nie, vojna skončí,“ vyhlásil Orbán pre rozhlasovú stanicu Kossuth.

image

Maďarov u nás pribudlo o polovicu, hlási rezort neďaleko Detvy. Na Slovensku ich lákajú už aj nákupy

USA sa nevzdali plánu na alianciu

Podľa neho Európa míňa miliardy dolárov na udržanie Ukrajiny, pričom platia ukrajinské dôchodky, školstvo, zdravotníctvo a štátne inštitúcie. „Toto nemôže pokračovať donekonečna,“ vyhlásil s tým, že vynaložené financie Európe chýbajú.

Orbán tvrdí, že na pomoc Ukrajine prispievajú aj maďarskí daňoví poplatníci prostredníctvom spoločného európskeho rozpočtu. „Je preto zlé, že maďarská menšina je na Ukrajine stále utláčaná,“ dodal.

Budapešť viní Kyjev z porušovania práv maďarskej menšiny dlhodobo, nepáči sa jej napríklad vzdelávací zákon, podľa ktorého sa musia deti z národných minorít učiť v ukrajinčine. Zákon kritizovalo aj Rusko, ktoré ochranou ruskojazyčného obyvateľstva ospravedlňuje inváziu na Ukrajinu. Orbán tiež požaduje dvojité občianstvo pre maďarskú minoritu, podľa kritikov je to výzva na separatizmu.

Maďarský premiér povedal, že hlavným podporovateľom vojny na Ukrajine sú Spojené štáty. Podľa neho sa "nevzdali svojho plánu dotlačiť každého do vojnovej aliancie", ale Maďarsko dokázalo tomuto tlaku odolať a chce tak robiť aj naďalej.

Bývalý premiér Ruska a prezident a podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev maďarského premiéra za jeho slová ocenil. „Dobrá práca. Na európskeho politika odvážne a presné. Možno len dodať, že akonáhle skončí financovanie zo strany Západu, skončí aj samotná Ukrajina,“ napísal. „Nikto ju nepotrebuje.“

image

Orbán sa o Ukrajine vyjadruje trefne a odvážne, tvrdí Medvedev

Odchod z kontroverznej banky

Orbán tiež poznamenal, že Maďarsko odišlo z Ruskom kontrolovanej Medzinárodnej investičnej banky (IIB) po tom, čo sa jej fungovanie "stalo nemožným" kvôli zavedeniu amerických sankcií voči predstaviteľom banky. Premiér sa posťažoval, že európska verejná mienka ešte nie je ochotná prinútiť európskych lídrov zmeniť sankčnú politiku k Rusku. Verí však, že „tá doba nastane“.

Maďarská vláda sa rozhodla stiahnuť svojich zástupcov a odísť z IIB, informovalo vo štvrtok maďarské ministerstvo pre hospodársky rozvoj. „Hoci IIB hrala v strednej a východnej Európe dôležitú rozvojovú úlohu, americké sankcie spôsobili, že jej činnosť stratila zmysel,“ uviedol rezort vo vyhlásení podľa agentúry AP.

Ústredie IIB sa v roku 2019 premiestnilo z Moskvy do Budapešti. Akcionárom IIB bola aj Česká republika a ďalšie krajiny niekdajšieho východného bloku, avšak vtedajší prezident Miloš Zeman pred rokom podpísal výpoveď dohody o vzniku banky. Odišlo aj Poľsko a Slovensko, zatiaľ čo Rumunsko by tak malo podľa Reuters urobiť v júni. Maďarsko malo na konci januára v IIB zhruba 25-percentný podiel, čo bol podľa internetových stránok banky druhý najväčší podiel po Rusku s jeho viac ako 45 percentami.

Americký veľvyslanec v Budapešti David Pressman v stredu uviedol, že Spojené štáty si robia starosti kvôli tomu, že súčasná maďarská vláda stále s nadšením pestuje vzťahy s Ruskom „napriek brutálnej ruskej agresii voči Ukrajine aj napriek tomu, že (Rusko) ohrozuje transatlantickú bezpečnosť“. Pressman tiež uviedol, že maďarský kabinet odmietol znepokojenie Američanov v súvislosti s bankou, ktorú označil za „nepriehľadnú kremeľskú platformu“. Americkí činitelia sa domnievajú, že by táto banka mohla slúžiť ako platforma pre ruskú špionáž v Európskej únii a NATO.

image

Vo vzťahu Budapešti a Moskvy nastal obrat. Maďarsko sa ocitlo na ruskom zozname nepriateľských krajín

Odchod s frustráciou

USA podľa veľvyslanca naliehajú na Maďarsko, aby bralo vážne hrozby, aké predstavuje Rusko a ďalšie krajiny, ktoré nezdieľajú západné hodnoty, ako je demokracia a princípy právneho štátu.

Hoci Maďarsko súhlasilo s vystúpením z banky, vyjadrilo svoju frustráciu z toho, že je do toho tlačené, upozornila agentúra Reuters. "Prijímame a chápeme, že reprezentujeme odlišné postoje, ale nerozumieme tomu, prečo je nutné tlačiť na iné štáty, aby zmenili svoje postoje," povedal vo štvrtok na tlačovej konferencii minister zahraničia Péter Szijjártó. "Maďarsko je štát, a preto by sa s ním malo zaobchádzať ako so štátom, a nie ako s kolóniou," vyhlásil.

Maďarsko sa pod vedením premiéra Orbána ako jediná krajina EÚ chová ústretovo voči Rusku napriek jeho invázii na Ukrajinu. Blízke vzťahy s Moskvou udržuje najmä v energetike. Szijjártó v utorok v Moskve dohodol predĺženie zmluvy o nákupe väčšieho množstva ruského plynu, než stanovuje dlhodobý kontrakt. Rokoval tam aj o rozšírení jadrovej elektrárne Paks, ktorú má na starosti ruský Rosatom.

01 - Modified: 2023-04-14 13:23:14 - Feat.: 1 - Title: Pápež chce napriek problémom s pohybom cestovať, potvrdil návštevu Maďarska 02 - Modified: 2023-04-14 10:34:44 - Feat.: 1 - Title: Sankcie USA nie sú namierené proti Maďarsku, hovorí Orbán 03 - Modified: 2023-04-06 12:10:01 - Feat.: 1 - Title: Vzťahy medzi Švédskom a Maďarskom sú na nízkej úrovni, tvrdí šéf Orbánovej kancelárie 04 - Modified: 2023-04-03 11:58:12 - Feat.: 1 - Title: Viktor Orbán podporil Trumpa pred utorkovým vystúpením pred súdom 05 - Modified: 2023-03-30 07:23:31 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko zavádza novú daň pre ropnú a plynárenskú MOL a upraví ďalšie, za barel odvedie štátu firma menej 06 - Modified: 2023-03-22 18:42:10 - Feat.: 1 - Title: Maďarská vláda nemá v úmysle vzdať sa ruských zdrojov energie, tvrdí šéf diplomacie Péter Szijjártó 07 - Modified: 2023-03-16 14:13:43 - Feat.: 1 - Title: Európa trpí vojnovou psychózou, globálna väčšina však chce mier, tvrdí Orbán v Ankare
01 - Modified: 2024-04-12 05:07:00 - Feat.: - Title: Biden sa chce zasadiť za právo žien na vykonanie interrupcie 02 - Modified: 2024-04-12 04:41:20 - Feat.: - Title: USA nariadili svojim diplomatom, aby obmedzili presuny po Izraeli 03 - Modified: 2024-04-11 22:04:55 - Feat.: - Title: Obranný záväzok USA voči spojencom v Tichomorí je skalopevný, povedal Biden 04 - Modified: 2024-04-11 22:10:14 - Feat.: - Title: Orbán v Maroku rokoval s predsedom Internacionály demokratického stredu Pastranom o suverenite národov 05 - Modified: 2024-04-11 20:16:27 - Feat.: - Title: Tusk vyzval Európsku úniu, aby pomohla krajinám susediacim s Ukrajinou ovplyvneným vojnou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. apríl 2024 08:55