Turecký prezident Tayyip Erdogan. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ekológovia protestujú proti zavezeniu paliva do jadrovej elektrárne na juhu Turecka. Možno príde aj Putin

12.04.2023, 23:35
Autor:
ČTKČTK

Hovorca Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin povedal, že očakáva spustenie prevádzky prvého reaktora elektrárne do šiestich až desiatich mesiacov od registrácie elektrárne Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu.

Tureckí ekológovia začali zbierať podpisy pod petíciu, v ktorej protestujú proti zavezeniu paliva do prvej jadrovej elektrárne v Turecku. Tú buduje na juhu krajiny, ktorý vo februári postihlo silné zemetrasenie, ruská štátna spoločnosť Rosatom a prvé jadrové palivo do nej má byť zavezené 27. apríla.

Dátum oznámil minulý mesiac turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý vtedy povedal, že ceremoniálu by sa mohol zúčastniť jeho ruský náprotivok Vladimir Putin. V utorok ale agentúra TASS informovala, že Kremeľ len oznámi, kto ruskú delegáciu do elektrárne Akkuyu povedie. Bude však trvať ešte najmenej pol roka, kým prvý reaktor tejto elektrárne začne prevádzku.

image

Irán využil februárové zemetrasenie na prepravu zbraní do Sýrie

Putin sa možno zúčastní

"Palivo do našej jadrovej elektrárne Akkuyu zavezieme 27. apríla a potom získame oficiálny štatút jadrového zariadenia," oznámil koncom marca Erdogan. Povedal tiež, že možno príde aj Putin. Ceremoniál sa koná zhruba dva týždne pred prezidentskými a parlamentnými voľbami v Turecku, v ktorých Erdogan usiluje o znovuzvolenie do najvyššieho úradu.

Erdoganov hovorca Ibrahim Kalin minulý týždeň agentúre Anadolu povedal, že očakáva spustenie prevádzky prvého reaktora elektrárne do šiestich až desiatich mesiacov od registrácie elektrárne Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu. Turecká vláda by zrejme rada stihla otvorenie ešte tento rok, keď krajina oslavuje 100. výročie vzniku Tureckej republiky.

K možnej Putinovej návšteve na ceremoniáli koncom apríla v utorok agentúra TASS citovala hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova. "Budeme vás informovať. Rusko bude zastúpené na patričnej úrovni a samozrejme nejakým spôsobom zapojíme videokomunikáciu, "povedal Peskov novinárom tento týždeň.

image

Turecko predstavilo svoju prvú lietadlovú loď

Putin, ktorý vlani vo februári začal inváziu na Ukrajinu, ale odvtedy cestuje do cudziny len výnimočne. Navyše minulý mesiac Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal na Putina kvôli invázii, konkrétne kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska, zatykač. Turecko, rovnako ako Rusko, alebo napríklad aj USA, ale jurisdikciu ICC neuznávajú.

Politický krok

Ekológovia protestujú proti zavezeniu paliva do doposiaľ nedostavanej elektrárne. "Podľa nás ide o politický krok. Elektráreň nebude fungovať, pretože ešte nie je hotová. Varujeme pred možnou katastrofou," uviedla skupina DAÇE (Ekologická platforma pre východné Stredozemie), ktorá zbiera podpisy pod protestnú petíciu.

"Výstavba jadrovej elektrárne v Turecku, ktoré má päťkrát viac seizmických zlomových línií ako celý európsky kontinent, je šialenstvo a najväčšia bezpečnostná hrozba v histórii Tureckej republiky," citovala ekológov tlačová agentúra Bianet. Turecko postihlo tento rok 6. februára ďalšie silné zemetrasenie, otrasy boli cítiť aj na mieste výstavby elektrárne Akkuyu, podľa Rosatomu ale žiadne škody na stavbe ani stavebných strojoch nespôsobili.

image

Ďalšia vojna na obzore. Irán dráždi silnejúci vplyv Izraela za Kaukazom

Rusko a Turecko podpísali dohodu na výstavbe jadrovej elektrárne Akkuyu v provincii Mersin v máji 2010, stavbu oficiálne začali v apríli 2018, keď "položenie základného kameňa" sledovali prostredníctvom živého videoprenosu spoločne Erdogan a Putin v Ankare.

Elektráreň Akkuyu má mať celkovo štyri reaktory, spustenie posledného z nich je plánované na rok 2026. Potom by mala elektráreň pokryť asi desať percent spotreby energie krajiny.

01 - Modified: 2023-04-12 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Nemci o tri dni vypnú posledné jadrové elektrárne, budú radšej páliť uhlie. Nezmyselný krok, tvrdia kritici 02 - Modified: 2023-03-10 06:02:30 - Feat.: 1 - Title: Najnovšie útoky ruskej armády na Ukrajinu sú brutálne a neopodstatnené, znie z USA 03 - Modified: 2023-03-09 07:06:44 - Feat.: 1 - Title: Okupovaná Záporožská jadrová elektráreň je po ďalšej vlne ruských útokov bez prúdu. Vedenie je poškodené
01 - Modified: 2024-04-21 11:49:04 - Feat.: - Title: Navaľná: Putin je nevypočítateľný, môže použiť jadrové zbrane 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 05 - Modified: 2024-04-21 09:39:20 - Feat.: - Title: Energetická kríza priniesla horúce debaty o jadre (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:16