Minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken sa rozprával so slovenským ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislavom Kačerom.FOTO: Reuters
StoryEditor

Káčer chce trvalú prítomnosť vojakov na východnom krídle Aliancie. Prápory majú byť rozšírené na brigády

05.04.2023, 18:02
Autor:
TASRTASR

Podľa Rastislava Káčera Slovensko prikladá veľký význam prítomnosti posilňujúcich jednotiek spojencov na východnom krídle Aliancie, čo sa týka aj Slovenska.

Rotačné prápory NATO na východnom krídle Severoatlantickej aliancie by mohla nahradiť trvalá prítomnosť jednotiek Aliancie. Uviedol to v stredu šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer po dvojdňových rokovaniach ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

Spojenci podľa Káčera vyjadrili nádej, že na júlovom summite NATO vo Vilniuse sa Aliancia stretne ako 32-členné zoskupenie, už aj so Švédskom ako plnoprávnym členom. Dodal, že Maďarsko a Turecko boli vyzvané, aby žiadosť Štokholmu čo najskôr ratifikovali.

Posilnenie obrany

Podľa Rastislava Káčera Slovensko prikladá veľký význam prítomnosti posilňujúcich jednotiek spojencov na východnom krídle Aliancie, čo sa týka aj SR.

"Chceme, aby lídri rozhodli o tom, že toto bude trvalá prítomnosť a aby boli prápory rozšírené do veľkosti brigády v každej krajine. Z toho vyplývajú aj záväzky pre nás, zvýšiť schopnosť hostiť takéto jednoty," uviedol Káčer.

image

Minister Káčer: Fíni vstupom do NATO nechránia len seba, posilňujú aj obranu Slovenska

Vo vzťahu k Rusku Káčer zdôraznil, že kým sa Aliancia vráti k štandardným vzájomným kontaktom, musí mať istotu, že Moskva uskutoční systémové zmeny a zmení aj svoju politiku. Dovtedy musí byť NATO podľa neho pripravené na dlhodobú pomoc Ukrajine a riešiť dlhodobé dôsledky konfrontácie s Ruskom.

Ministri zahraničných vecí, spolu šéfom diplomacie Únie Josepom Borrellom v stredu rokovali s rezortnými kolegami z Austrálie, Nového Zélandu, Južnej Kórey a Japonska. Podľa Káčera sa zhodli na tom, že vojna na Ukrajine je "konflikt princípov", ktorý má globálne dôsledky.  

image

Ministri Káčer a Lipavský: Zaplatili sme vysokú cenu. Ukrajina musí byť hrádzou proti ruskému imperializmu

Podpora Ukrajiny

"Je dobré vidieť, že Ukrajinu podporuje 140 krajín sveta a vojensky ju podporuje 60 krajín. K nim patria aj naši partneri v indopacifickom regióne," odkázal Káčer. Dodal, že EÚ má v tomto smere nenahraditeľnú úlohu, najmä v boji proti dezinformáciám a hybridným hrozbám a ako poskytovateľ ekonomickej podpory Ukrajine.

V rámci diskusií o Číne sa podľa Káčera akcentovala potreba toho, aby Čína nezačala Rusku dodávať zbrane pre vojnu na Ukrajine. Spojenci tiež podľa neho musia dobre zhodnotiť, v akých strategických oblastiach sú závislí na Číne a tieto závislosti znížiť. Mali by tiež pozorne monitorovať a vyhodnocovať správanie Číny a jej globálne ambície.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg chce, aby summit vo Vilniuse potvrdil minimálne dvojpercentné výdavky na obranu. Káčer potvrdil, že spojenci sa zhodli na tom, že dve percentá nebudú maximum ale minimum rozpočtových výdavkov. Slovensko už dvojpercentný limit dosiahlo a v tomto roku ho aj mierne prekročí, upozornil šéf slovenskej diplomacie.

01 - Modified: 2023-04-04 18:40:00 - Feat.: 1 - Title: Káčer: Slovensko a ďalšie krajiny NATO chcú Ukrajine pomáhať až do konca vojny 02 - Modified: 2023-04-04 15:21:58 - Feat.: 1 - Title: Minister Káčer: Fíni vstupom do NATO nechránia len seba, posilňujú aj obranu Slovenska 03 - Modified: 2023-04-04 14:12:54 - Feat.: 1 - Title: Ministri Káčer a Lipavský: Zaplatili sme vysokú cenu. Ukrajina musí byť hrádzou proti ruskému imperializmu
01 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:49