Donald Trump dorazil na súd. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trump prišiel na súd, ako prvý exprezident USA si vypočuje obžalobu

04.04.2023, 19:37
Autor:
ČTKČTK

Bezprecedentné trestné stíhanie, ktoré exprezident a jeho spojenci označujú za politicky motivované, prichádza zhruba rok a pol pred voľbami, v ktorých chce Trump usilovať o znovuzvolenie do prezidentskej funkcie.

Bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump dnes prišiel do budovy súdu v New Yorku, aby si ako prvý exprezident v dejinách Spojených štátov vypočul obvinenia v trestnej kauze.

Čelí obžalobe spojenej zrejme s platbami za mlčanie údajných mileniek v čase vrcholiacej prezidentskej kampane v roku 2016. Obvineného čakalo zatknutie, pri krátkom súdnom pojednávaní mu potom budú prečítané body obžaloby a Trump následne podľa svojich právnikov uvedie, že sa cíti nevinný.

image

Súd s Trumpom: Na Manhattane čaká na exprezidenta dav novinárov, fanúšikov aj kritikov

Bezprecedentné trestné stíhanie, ktoré exprezident a jeho spojenci označujú za politicky motivované, prichádza zhruba rok a pol pred voľbami, v ktorých chce Trump usilovať o znovuzvolenie do prezidentskej funkcie. Podľa doterajších prieskumov je favoritom na zisk nominácie Republikánskej strany, očakávaný súdny proces tak pravdepodobne bude výrazným motívom kampane. Zároveň by mohli prísť ďalšie obvinenia v iných kauzách, v ktorých je Trump vyšetrovaný.

Hlava štátu z rokov 2017 až 2021 dnes na súd prišla od Trump Tower v kolóne áut za sprievodu príslušníkov tajnej služby, teda prezidentskej ochranky, ktorá má povinnosť na Trumpa dohliadať aj po odchode z Bieleho domu. Televízna kamera na vrtuľníku zachytila, ako exprezident vystúpil z auta a rýchlo zmizol v súdnej budove.

Pred príchodom obvinený pokračoval v slovných útokoch na newyorské úrady vrátane sudcu Juana Merchana, ktorý má jeho prípad na starosti. Na svojej sociálnej sieti Truth Social okrem iného napísal, že je "silno stranícky".

Exprezidenta po príchode na súd čakala procedúra spojená so zatknutím, vrátane odobratia odtlačkov prstov. Policajná fotografia obvineného nakoniec podľa médií pravdepodobne vyhotovená nebude a nečakalo sa, že by bol Trump do súdnej siene privedený v putách. Hlavným bodom programu je pojednávanie vedené sudcom Merchanom, pri ktorom budú oznámené obvinenia, načo Trump dostane možnosť vyjadriť sa k otázke svojej viny.

Na mieste kvôli obavám z nepokojov panovali mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Budova súdu bola obklopená kovovými zátarasami a policajtmi, ako aj novinármi z celého sveta. Reportéri sa miešali so stúpencami bývalého prezidenta, ktorí zvolali manifestáciu v parku na druhej strane ulice, na miesto dorazili tiež jeho kritici. Podľa niektorých reportérov bolo pred súdnou budovou viac novinárov ako protestujúcich, hoci Trump svojich stúpencov vyzval k protestom.

Nadchádzajúca obžaloba exprezidenta vychádza z dlhého vyšetrovania jeho financií, ktoré v uplynulých rokoch viedlo štátne zastupiteľstvo na Manhattane. Veľká porota zostavená kvôli vyhodnoteniu dôkazov minulý týždeň schválila obvinenia súvisiace s vyšetrovaním platieb, ktoré od Trumpových spojencov dostali v roku 2016 dve ženy, ktoré tvrdia, že mali s Trumpom nemanželský pomer.

Presné obvinenia dnes popoludní stále neboli známe a nebolo napríklad jasné, či sa bude obžaloba týkať iba známejšieho prípadu pornoherečky Stormy Daniels, alebo tiež druhej vetvy kauzy okolo modelky Karen McDougalovej. Zákulisné informácie amerických médií nasvedčovali obžalobe z falšovania obchodných záznamov. Predmetom má byť dokumentácia k platbám, ktorými Trump "peniaze za mlčanie" preplatil ich sprostredkovateľom.

01 - Modified: 2024-05-05 08:57:00 - Feat.: - Title: Izrael informoval USA o pláne na evakuáciu civilistov pred vojenským zásahom v Rafahu, názor však nezmenili 02 - Modified: 2024-05-05 07:18:41 - Feat.: - Title: Nenávisť proti židom rastie. Najmenej štyri synagógy na Manhattane v sobotu dostali hrozby bombou 03 - Modified: 2024-05-04 16:45:54 - Feat.: - Title: Americké investície do komerčných realít v Londýne sú najvyššie za vyše osem rokov 04 - Modified: 2024-05-04 09:35:24 - Feat.: - Title: Kongresmani žiadajú od Bidena väčší tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci 05 - Modified: 2024-05-03 13:19:03 - Feat.: - Title: V USA vzniklo v apríli menej pracovných miest a vzrástla nezamestnanosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 13:47