Súd s Donaldom Trumpom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Súd s Trumpom: Na Manhattane čaká na exprezidenta dav novinárov, fanúšikov aj kritikov

04.04.2023, 18:44
Autor:
ČTKČTK

Podľa niektorých reportérov bolo na mieste pred jeho príchodom viac novinárov ako protestujúcich. Na súd dorazili Trumpovi fanúšikovia i odporcovia a v priľahlom parku dochádzalo ku tlačeniciam či prekrikovaniu, násilnosti hlásené neboli.

Televízne štáby, zástupcovia tlače a desiatky demonštrantov dnes dorazili na súd v newyorskej štvrti Manhattan, kde si má americký exprezident Donald Trump vypočuť historickú obžalobu.

Obavy z nepokojov

Podľa niektorých reportérov bolo na mieste pred jeho príchodom viac novinárov ako protestujúcich. Na súd dorazili Trumpovi fanúšikovia i odporcovia a v priľahlom parku dochádzalo ku tlačeniciam či prekrikovaniu, násilnosti hlásené neboli.

Americké médiá cez víkend s odvolaním sa na informované zdroje uviedli, že Trump dorazí okolo 11.00 hod. miestneho času (17.00 h SELČ), spravodajská spoločnosť BBC však krátko pred poludním newyorského času uviedla, že exprezident z mrakodrapu Trump Tower vycestuje až približne o hodinu (okolo 19.00 hod. SELČ). Vypočutie so sudcom, pri ktorom mu bude prečítaná obžaloba, bolo na programe od 14.15 hod.

Na Manhattane panujú pre obavy z nepokojov mimoriadne bezpečnostné opatrenia, žiadny masívny protest sa však v súvislosti s bezprecedentným súdnym konaním nekonal.

V malom parku na druhej strane ulice zvolala manifestáciu organizácie mladých newyorských republikánov, fotografia zverejnená na webe BBC však ukazovala, že nebol zďaleka plný.

Kovové zátarasy

Dopoludnia prinieslo niekoľko chaotických momentov, najmä keď sa na mieste objavila republikánska kongresmanka Marjorie Taylorová Greeneová, ktorá patrí medzi najhlasnejších Trumpovch stúpencov.

Politička sa ocitla v obliehaní novinárov. Keď prohovárala k prítomným, prehlušovali ju členovia opačného tábora pískaním a inými zvukmi. Greeneová čoskoro zhromaždenie opustila, pričom pri odchode jej ľudia búchali do auta, napísal list The New York Times (NYT).

Policajti sa na mieste snažili oddeliť Trumpových fanúšikov od jeho oponentov kovovými zátarasami. Žena s transparentom "Trump do väzenia" bola v istom momente rýchlo odvedená zo sekcie vyhradenej pre podporovateľov exprezidenta, napísal NYT.

01 - Modified: 2024-05-05 16:14:49 - Feat.: - Title: Rokovania o prímerí v Káhire sa skončili bez výsledku, šéf CIA mieri do Kataru 02 - Modified: 2024-05-05 08:57:00 - Feat.: - Title: Izrael informoval USA o pláne na evakuáciu civilistov pred vojenským zásahom v Rafahu, názor však nezmenili 03 - Modified: 2024-05-05 07:18:41 - Feat.: - Title: Nenávisť proti židom rastie. Najmenej štyri synagógy na Manhattane v sobotu dostali hrozby bombou 04 - Modified: 2024-05-04 16:45:54 - Feat.: - Title: Americké investície do komerčných realít v Londýne sú najvyššie za vyše osem rokov 05 - Modified: 2024-05-04 09:35:24 - Feat.: - Title: Kongresmani žiadajú od Bidena väčší tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 19:25