Bývalý bulharský premiér Bojko Borisov. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Po bulharských predčasných voľbách sa do vedenia dostal blok expremiéra Borisova

03.04.2023, 13:21
Autor:
ČTKČTK

Niektorí voliči do Borisova, považovaného za veterána bulharskej politiky, vkladajú istú nádej, že by v krajine dokázal zabezpečiť určitú mieru stability v čase vysokej inflácie a neistoty vyvolanej vojnou na Ukrajine.

Blok vedený stredopravicovou stranou Občania za európsky rozvoj Bulharska GERB bulharského expremiéra Bojka Borisova tesne vedie po sčítaní 87 percent hlasov odovzdaných v nedeľných predčasných voľbách. Informuje o tom agentúra Reuters. Išlo o piate voľby, ktoré sa v Bulharsku konali za posledné dva roky, a nie je isté, že z nedeľňajšieho hlasovania stabilná vláda vzíde.

Strana GERB spoločne so svojím menším spojencom, Zväzom demokratických síl, získala celkovo 26,6 percenta hlasov. Protikorupčný blok Pokračujeme v zmene (PP) má 24,5 percenta hlasov a proruská krajne pravicová strana Obrodenie 14,4 percenta. Zoskupenie etnických Turkov MRF podporilo 13 percent voličov a Bulharskú socialistickú stranu (BSP), nástupkyňu kedysi mocnej komunistickej strany, deväť percent.

image

Bulhari dnes hlasujú v piatych parlamentných voľbách za dva roky

Reuters píše, že výsledok nasvedčuje tomu, že Bulharsko čakajú ďalšie zdĺhavé povolebné rokovania. Kvôli osobným antipatiám, ktoré k sebe chovajú lídri hlavných politických strán, je vznik stabilnej vlády podľa analytikov nepravdepodobný. To môže ohroziť nádej Bulharska, že v blízkej budúcnosti prijme euro, a skomplikovať efektívne využitie peňazí z unijného fondu na obnovu ekonomík po pandémii covidu-19.

Strana Pokračujeme v zmene a jej politickí spojenci z liberálno-konzervatívneho Demokratického Bulharska (DB) obviňujú GERB, že počas desiatich rokov, keď bola pri moci, dopustila, aby v najchudobnejšej krajine Európkej únie rozbujnela korupciu. Borisov to však odmietol. Niektorí voliči do Borisova, považovaného za veterána bulharskej politiky, vkladajú istú nádej, že by v krajine dokázal zabezpečiť určitú mieru stability v čase vysokej inflácie a neistoty vyvolanej vojnou na Ukrajine. Avšak PP a DB koalíciu s GERB vylučujú.

Po väčšinu času v uplynulých rokoch riadili Bulharsko technokratické vlády vymenované prezidentom Rumenom Radevom. V najbližších týždňoch Radev poverí lídra tej strany, ktorá získala najviac hlasov, aby začal koaličné rokovania s cieľom zostaviť budúci kabinet. Oficiálne výsledky sa očakávajú neskôr v tomto týždni.

01 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-09 08:24:51 - Feat.: - Title: Bulharsko má prechodnú vládu, o ďalšom kabinete rozhodne v júni 03 - Modified: 2024-04-04 05:50:27 - Feat.: - Title: Tlak sa stupňuje. Hlavný Netanjahuov rival Gantz vyzval na predčasné parlamentné voľby v Izraeli 04 - Modified: 2024-03-31 05:40:42 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko sú bližšie k Únii. Vstúpili do schengenského priestoru, má to však obmedzenia 05 - Modified: 2024-03-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko čiastočne vstupujú do schengenskej bezvízovej zóny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:41