Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin sa snaží o celkové víťazstvo na Ukrajine, spolieha sa na naťahovanie vojny, tvrdí americký inštitút

27.03.2023, 08:30
Autor:
ČTKČTK

Dôkazom toho, že Putin počíta s víťazstvom vo vleklej vojne, o ktorej výsledku do veľkej miery rozhodne situácia na bojisku, sú pokračujúce ruské útočné operácie okolo Bachmutu a Avdijivky

Ruský prezident Vladimir Putin podľa analytikov z amerického Inštitútu pre výskum vojny ISW stále usiluje o celkové víťazstvo vo vojne na Ukrajine. Podľa ISW odmieta úvahy, že súčasná realita na bojisku by mala viesť k rokovaniam o riešení konfliktu alebo kompromisnom usporiadaní.

"Putin sa namiesto toho sústredí na to, aby dosiahol pôvodný cieľ prostredníctvom dlho sa tiahnucej vojny, v ktorej zvíťazí buď podrobením Ukrajiny silou alebo zlomením vôle Ukrajincov po tom, ako ich opustí Západ," uvádza ISW vo svojej poslednej správe k vývoju ruskej invázie na Ukrajinu.

"Opakované úspešné ukrajinské protiofenzívy sú takmer určite potrebné, avšak nebudú stačiť na to, aby presvedčili Putina na to, aby rokoval o prijateľných podmienkach," píše sa v správe.

image

Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili)

Dokladom toho, že Putin počíta s víťazstvom vo vlečúcej sa vojne, o ktorej výsledku do veľkej miery rozhodne situácia na bojisku, sú podľa ISW pokračujúce ruské útočné operácie okolo Bachmutu a Avdijivky a pozdĺž západných frontových línií v Doneckej a Luhanskej oblasti. Rusko do ofenzívy pozdĺž frontovej línie v tomto regióne v poslednom polroku vrhlo väčšinu zo svojich 300-tisíc mobilizovaných záložníkov a 40-tisíc predčasne prepustených väzňov, ale "výsledky tohto úsilia nie sú nijako pôsobivé," podotýka ISW.

Ukrajinský generálny štáb v dnešnej rannej zvodke informoval, že do márnice v dedine Trojicke v Luhanskej oblasti v nedeľu priviezli asi stovku tiel zabitých ruských vojakov, ďalších 140 zranených skončilo v nemocnici. Úrady v Avdijivke, ktorá sa dlhodobo nachádza v miestach ťažkých bojov, informovali, že z nej evakuujú zvyšných komunálnych pracovníkov, ktorí mesto udržiavali v chode. Odporúčajú tiež obyvateľom, aby ju opustili.

image

HIMARS-y strácajú účinnosť, priznáva Kyjev. Západné tanky prinesú zlom, v čom porážajú tie ruské? (analýza)

Ukrajinské sily budú musieť podľa ISW ukázať, že dokážu to, čo sa Rusom nedarí - a to zmeniť realitu na bojisku svojimi vojnovými úspechmi. Kyjev však svoje plány drží v tajnosti. Námestníčka ministra obrany Hanna Maljarová v súvislosti s očakávanou jarnou ofenzívou ukrajinskej armády, o ktorej sa už dlhší čas hovorí, vyzvala na "informačné ticho".

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:40