Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel. FOTO: Reuters
StoryEditor

Predstavitelia kubánskej opozície v Španielsku vyzvali Kubáncov na neúčasť vo voľbách, štát začal kampaň

25.03.2023, 16:28
Autor:
ČTKČTK

"Buďme v tento deň s našimi rodinami na Kube, ktoré trpia šikanou represívneho aparátu, ktorý ich núti k voľbám. Nech vie, že nie sú sami a že sa môžu brániť hrozbám a nátlaku," uviedla organizácia, ktorá kampaň zastrešuje.

V kampani nazvanej "64 tisíc dôvodov prečo NEvoliť" vyzýva kubánska opozícia žijúca v španielskom exile na to, aby ľudia nehlasovali v nedeľných parlamentných voľbách. Kubánsky režim na kampaň zareagoval intenzívnou propagandou vyzývajúcou naopak k účasti, píše opozičný denník Diario de Cuba. Na Karibskom ostrove majú nadchádzajúce parlamentné voľby v zásade potvrdiť, že 470 kresiel pripadne tým 470 kandidátom, poväčšine z Kubánskej komunistickej strany, ktorí sa o ne uchádzajú.

"Buďme v tento deň s našimi rodinami na Kube, ktoré trpia šikanou represívneho aparátu, ktorý ich núti k voľbám. Nech vie, že nie sú sami a že sa môžu brániť hrozbám a nátlaku," uviedla organizácia Cuba dice NO a la dictadura, ktorá kampaň zastrešuje.

Kubánska opozícia žijúca v exile v Španielsku kampaňou vyzýva ľudí na ostrove aj mimo neho, aby zdieľali svoje dôvody prečo nejdú voliť. Tie dnes exilový kolektív rovnako plánuje vystaviť na nástennej maľbe v centre metropoly. Súčasťou podujatia bude tiež interpretácia diela "Coro" (voľne preložené ako Zbor) aktivistky a umelkyne Tanyi Brugeraovej, v ktorom tvorkyňa prepojila mená politických väzňov s úryvkami kubánskej hymny.

image

Prezident Čile rokoval so Zelenským o podpore Ukrajiny v Latinskej Amerike. Štáty nemajú jednoznačný postoj

Volebná účasť je oficiálne nevyhnutná na legitimizáciu zotrvania PCC pri moci, vláda sa preto možnej neúčasti širšej populácie snaží zabrániť všetkými možnými spôsobmi. Od nariaďovania účasti na ľudových vlasteneckých pochodoch "potvrdzujúcich revolúciu", cez organizovanie koncertov spriaznených hudobníkov, až po vysielanie detí, aby chodili od domu k domu a presviedčali susedov, nech idú v nedeľu k urnám, píše Diario de Cuba.

Hoci trestný zákonník na Kube oficiálne postihuje výzvu na zdržanie sa hlasovania len v prípade, že vychádza od vládnych, alebo štátnych úradníkov, viacerým aktivistom žijúcim doteraz na ostrove vyhrážali v posledných dňoch agenti Štátnej bezpečnosti a polície.

Rovnako je podľa Diario de Cuba na ostrove bežné v snahe zabrániť zverejneniu informácií o nízkej účasti zatýkania tamojších pozorovateľov volieb alebo stavaniu policajných hliadok pred ich domovmi, ktoré im bránia vyjsť von.

Nedávny úvodník oficiálnych novín Granma si položil otázku: "Kto povedal, že demokracia znamená existenciu viacerých strán? "Kritizoval, že v zahraničí sa k moci vraj najčastejšie dostávajú k moci tí najbohatší, ktorí môžu platiť nákladné kampane," uviedol portál infobae.cz. Vláda však oficiálny zákaz kampaní sama systematicky porušuje propagáciou svojich kandidátov po celej krajine.

01 - Modified: 2023-03-22 16:52:11 - Feat.: 1 - Title: Prezident Čile rokoval so Zelenským o podpore Ukrajiny v Latinskej Amerike. Štáty nemajú jednoznačný postoj 02 - Modified: 2023-01-11 20:55:10 - Feat.: 1 - Title: Western Union po dvoch rokoch začína opäť sprostredkovať platby na Kubu, používajú ju emigranti 03 - Modified: 2023-01-04 09:37:09 - Feat.: 1 - Title: Veľvyslanectvo USA na Kube začne opäť poskytovať vízové služby. Stopka bola v platnosti od roku 2017
01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 15:23:52 - Feat.: - Title: Voľby v Baskicku by prvýkrát mohli vyhrať separatisti, vládnuť ale zrejme nebudú 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 05 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:13