Ruský personál v autobuse po poslednej výmene vojnových zajatcov na neznámom mieste v priebehu rusko-ukrajinského konfliktu. FOTO: Reuters/Russian Defence Ministry
StoryEditor

Ukrajina repatriovala do Ruska všetkých ťažko ranených zajatcov, píše tlač

24.03.2023, 15:27
Autor:
ČTKČTK

Ruský denník Kommersant z vyhlásenia ukrajinského štábu citoval, že nejde o výmenu zajatcov, ale repatriáciu ťažko ranených, ako to stanovuje medzinárodné humanitárne právo.

Ukrajina odovzdala Rusku bez akýchkoľvek podmienok všetkých ťažko ranených a vážne chorých zajatých ruských vojakov, ktorí boli schopní prepravy, uviedol dnes koordinačný štáb, ktorý má problematiku vojnových zajatcov na starosti. Ide o všetkých ťažko ranených Rusov, ktorí upadli do ukrajinského zajatia od vypuknutia vojny pred 13 mesiacmi. Ich presný počet štáb ale nespresnil.

Ruský denník Kommersant z vyhlásenia ukrajinského štábu citoval, že nejde o výmenu zajatcov, ale repatriáciu ťažko ranených, ako to stanovuje medzinárodné humanitárne právo, resp. ženevský dohovor o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami. Ruská strana sa zatiaľ k ukrajinskému kroku nevyjadrila, dodal denník, podľa ktorého možno na záberoch z prepravy zajatcov rozpoznať päť či šesť vojakov.

image

OSN vyjadrila znepokojenie nad popravami bez procesu na ukrajinských bojiskách, robí to Moskva aj Kyjev

"Štát-agresor, ktorý systematicky pohŕda medzinárodnými normami, doteraz zadržiava ako rukojemníkov tisíce ukrajinských občanov, vrátane vážne chorých a ranených, a to aj civilistov, deti a ženy, seniorov a tiež tých, ktorí sa dostali do ruského zajatia ešte pred vpádom ruských vojsk," uviedol ukrajinský štáb.

Upozornil, že všetky spomínané kategórie občanov mali byť podľa medzinárodného humanitárneho práva repatriované na Ukrajinu. Ale Rusko nielenže pokračuje vo väznení rukojemníkov, ale odmieta k nim umožniť prístup zástupcom Medzinárodného výboru Červeného kríža, ani im neumožňuje spojiť sa s príbuznými či nezabezpečuje patričnú stravu a lekársku starostlivosť. Miesto toho vraj úmyselne v zajatí vytvára neľudské podmienky.

image

Ukrajina spresnila, že pri ruskom útoku na Kosťantynivku zahynuli traja ľudia, dvaja utrpeli zranenia

Ukrajina preto vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby zosilnelo tlak na Rusko a prinútilo ich dodržiavať medzinárodné humanitárne právo a prepustiť zo zajatia všetkých nelegálne zadržiavaných Ukrajincov, zdôraznil štáb.

Kommersant pripomenul, že naposledy si obe strany vymenili zajatcov 7. marca, keď sa do Ruska podľa ministerstva obrany vrátilo 90 ruských vojakov, zatiaľ čo šéf kancelárie ukrajinského prezidenta ohlásil návrat 130 ukrajinských vojakov. Presný počet zajatcov na oboch stranách nie je známy, ale odhaduje sa, že ide o tisícky ľudí.

Ukrajinské úrady dnes tiež oznámili, že na Ukrajinu sa vrátili telá 83 zabitých ukrajinských vojakov. Odovzdanie tiel sa uskutočnilo v súlade so Ženevským dohovorom.

Vojna, ktorá sa začala inváziou ruských vojsk z vlaňajšieho 24. februára, podniknutou na rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina, si podľa odhadov už vyžiadala státisíce zabitých a zranených vojakov na oboch stranách a životy tisícov civilistov. Milióny ľudí prišli o svoje domovy.

01 - Modified: 2023-03-24 14:13:10 - Feat.: 1 - Title: OSN vyjadrila znepokojenie nad popravami bez procesu na ukrajinských bojiskách, robí to Moskva aj Kyjev 02 - Modified: 2023-03-26 05:26:07 - Feat.: 1 - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Napätie naberá na obrátkach, Moldavsku hrozia zničením. Môže Putin rozpútať nový konflikt? 03 - Modified: 2023-03-24 11:59:18 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina spresnila, že pri ruskom útoku na Kosťantynivku zahynuli traja ľudia, dvaja utrpeli zranenia
01 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 05 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:04