Rozkvitnuté kvety sakury v Japonsku SNÍMKA: FlickrSNÍMKA: Flickr
StoryEditor

V Japonsku kvôli zmene klímy rozkvitli sakury neprirodzene skoro

23.03.2023, 17:00

Japonsko oznámilo začiatok kvitnutia čerešní známych ako sakury. V Tokiu začali kvitnúť o desať dní skôr, než je bežné. Dôvodom je klimatická zmena.

Vyhlasujeme, že sakura v Tokiu už rozkvitla, uviedla ešte minulý týždeň Japonská meteorologická agentúra v oznámení, ktoré prišlo takmer o týždeň skôr ako vlani.

Podľa Japonského meteorologického ústavu môže byť rekordne skorý začiatok kvitnutia sakúr nielen dôsledkom klimatickej zmeny, ale aj nezvyčajne teplých marcových dní.

„V marci sme videli veľa teplých dní,“ povedal predstaviteľ agentúry, keď stál pri svätyni pred médiami a divákmi, ktorí si prišli vypočuť oznámenie. „Svoju úlohu mohla zohrať aj zmena klímy,“ dodal a vedecké poznanie naznačuje, že má pravdu.

Tisíc rokov bol termín rozkvitu sakúr stabilný

Ohlásenie sezóny tradične prebieha na základe stavu kvetov na signálnom strome v tokijskej svätyni Jasukuni, informuje vedecký portál Phys.org. Kvitnutie všadeprítomného kmeňa somei-yoshino, ktorý predstavuje viac ako 90 percent čerešní vysadených v Japonsku, trvá približne len týždeň. V danom regióne je bežné, že tieto stromy kvitnú súčasne, pretože sú klonmi jedného exemplára.

Tokio už 70 rokov vedie oficiálne štatistiky kvitnutia sakúr. Takto skoro začali čerešne v tomto meste kvitnúť len dvakrát — v rokoch 2021 a 2020. 

Záznamy o kvitnutí japonských čerešní, ktoré sú jedinečné svojou dlhovekosťou, ukazujú, že priemerný začiatok ich kvitnutia v tejto ázijskej krajine bol počas zhruba tisíc rokov — približne v rokoch 812 - 1800 n.l. — relatívne stabilný. V nasledujúcom období však rozkvitali čoraz skôr.

image

Radosť zo záplavy kvetov sakury je krátkodobá, toto obdobie trvá vždy len týždeň. SNÍMKA: Wallpaper Flare

SNÍMKA: Wallpaper Flare

Vedci zistili, že skorší vrchol kvitnutia v Japonsku sa zhodoval s rastúcimi teplotami, čo je výsledok čiastočne pripisovaný klimatickej zmene, dopĺňa portál VICE.

V roku 2021 zaznamenalo historické mesto Kjóto vrchol rozkvitu čerešňových kvetov 26. marca, čo bolo najskôr za viac ako 1200 rokov. Priemerný dátum kvitnutia je teraz 4. apríl, asi o dva týždne skôr ako býval v roku 1850. Priemerná teplota v Kjóte počas tohto obdobia tiež stúpla asi o 3 stupne Celzia.

Na základe údajov z kjótskych záznamov sakury vedci z národnej meteorologickej služby Spojeného kráľovstva a Metropolitnej univerzity v Osake zistili, že emisie skleníkových plynov a otepľovanie miest posunuli dátumy plného kvitnutia sakury o 11 dní.

Čerešne rozkvitajú predčasne už aj v iných krajinách

Podľa Japonskej meteorologickej agentúry možno skorý rozkvet Tokia pripísať taktiež teplému vetru fúkajúcemu z juhu. V hlavnom meste bolo štyri dni nezvyčajne teplého počasia medzi 8. a 11. marcom, keď teploty prekročili 20 stupňov Celzia, informovala národná televízia NHK.

Čerešňové kvety tiež kvitli skôr ako zvyčajne v mestách Sendai, Nagoya, Hirošima a Fukuoka.

Mimo Japonska mestá vrátane Washingtonu tiež hlásili, že čerešne kvitnú skôr ako zvyčajne. Otepľujúca sa klíma spôsobená ľudskou činnosťou pokročila v meste od 20. rokov 20. storočia k najväčšiemu rozkvetu približne o päť dní, uvádza Washington Post.  

image

Ľudia užívajúci si festival Hanami pod korunami stromov sakury. SNÍMKA: Flickr

SNÍMKA: Flickr

Ak budú globálne teploty naďalej rásť, podľa štúdie publikovanej v roku 2022 v časopise Environmental Research Letters by sa extrémne skoré dátumy kvitnutia čerešní mohli vyskytovať pravidelnejšie.

„Odhaduje sa, že do konca storočia a pri stredných emisiách sa skorý posun ďalej zvýši takmer o týždeň. Extrémne skoré dátumy kvitnutia, ako v roku 2021, by boli bez ľudského vplyvu zriedkavé. Ale v súčasnosti sa odhaduje, že sú 15-krát pravdepodobnejšie a očakáva sa, že sa vyskytnú aspoň raz za storočie. Predpokladá sa, že k takýmto udalostiam dôjde každých pár rokov do roku 2100, keď už nebudú považované za extrémne,“ uzavreli autori.

Kvitnutie čerešňových kvetov je v Japonsku kultúrne významné. V tomto čase sa konajú festivaly priamo spojené s týmito kvetmi a vítaním jari. 

Hanami, alebo prezeranie kvetov, je populárna udalosť a oslavuje sa piknikmi pod ružovými kvetmi. Sakury sú však prchavé a sú v plnom kvete len týždeň po tom, čo prvýkrát začnú kvitnúť.

Kvet čerešne sa taktiež považuje za japonský národný symbol.

Autorka je študentkou Katedry žurnalistiky FiF UK.
Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
image

HN Globálne SNÍMKA: Hn Globálne

SNÍMKA: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vstrekovanie síry do atmosféry? Má to nebezpečné riziká, varujú vedci 03 - Modified: 2024-04-21 07:59:55 - Feat.: - Title: Po nehode dvoch vojenských vrtuľníkov v Japonsku je jeden mŕtvy a sedem nezvestných 04 - Modified: 2024-04-21 06:28:00 - Feat.: - Title: V Japonsku sa zrútili dva vojenské vrtuľníky, sedem ľudí nezvestných 05 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:44