Izraleskí vojaci zasahujú v obci na okupovanom Západnom brehu Jordánu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Izrael po kritike uviedol, že v časti Západného brehu neplánuje stavať nové osady

22.03.2023, 23:59
Autor:
ČTKČTK

Vyjadrenie prichádza deň po tom, ako izraelský parlament umožnil návrat židovských osadníkov do štyroch osád vysídlených v roku 2005. Krok izraelskej vlády odsúdila palestínska samospráva, Európska únia aj Spojené štáty.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes v reakcii na medzinárodnú kritiku zmeny zákona o vysťahovaní osadníkov z časti Západného brehu Jordánu spresnil, že jeho vláda neplánuje v týchto oblastiach, ktoré sa nachádzajú na severe Západného brehu Jordánu, stavať nové osady. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vyjadrenie prichádza deň po tom, ako izraelský parlament umožnil návrat židovských osadníkov do štyroch osád vysídlených v roku 2005. Krok izraelskej vlády odsúdila palestínska samospráva, Európska únia aj Spojené štáty. V utorok si izraelského veľvyslanca v USA výnimočne predvolala tamojšia námestníčka ministerstva zahraničia.

image

Jeruzalem a Varšava sa po roztržke zase zmierili, podpísali dohodu o obnovení ciest študentov do Poľska

Zmenu zákona o osadách schválil v noci na utorok izraelský parlament. V ňom majú väčšinu vládne strany, medzi ktorými sú aj strany krajne pravicové a ultraortodoxné. Netanjahuova vláda a predovšetkým niektorí jej ministri osady na okupovanom území podporujú a hovoria o ich rozširovaní. Osady Ganim, Kadim, Homeš a Sanur, ktorých opätovné osídlenie parlament umožnil, boli vypratané pred 18 rokmi na základe zákona presadeného vládou vtedajšieho premiéra Ariela Šarona. Súčasný návrat osadníkov je podmienený súhlasom armády.

Izraelského veľvyslanca v Spojených štátoch Mikea Herzoga si v utorok výnimočne predvolala tamojšia námestníčka ministra zahraničia Wendy Shermanová, ktorá podľa svojho hovorcu " vyjadrila obavy týkajúce sa legislatívy schválenej izraelským Knesetom, ktorá zvrátila dôležité časti zákona z roku 2005 o stiahnutí (osadníkov), vrátane zákazu zakladania osád na severe Západného brehu". Podľa niektorých amerických predstaviteľov vyhlásenie neodráža ostrosť, s ktorou USA zákon kritizovali, píše denník Haarec.

image

Izrael a Palestínčania sa opäť zaviazali zabrániť ďalšiemu násiliu. Strany vytvárajú základ pre rokovania

"Hlasovanie Knesetu konečne zrušilo diskriminačný zákon, ktorý Židom zakazoval žiť v oblastiach severného Samaria, ktoré je súčasťou ich historickej vlasti," stojí vo vyhlásení Netanjahuovho úradu, ktorý použil biblické označenie pre časť územia Západného brehu. Údajne tiež dodáva, že vláda nemá v úmysle v daných oblastiach zakladať nové osady.

Americká diplomacia tiež označila rozhodnutie izraelského parlamentu o návrate do osád za "provokatívne a kontraproduktívne", ak má byť obnovený pokoj v Izraeli a na Západnom brehu Jordánu pred nadchádzajúcimi židovskými, moslimskými a kresťanskými sviatkami. Zákon odsúdila tiež palestínska samospráva a Brusel, ktorý vyzval na zmiernenie napätia.

Od vojny v roku 1967 Izrael na palestínskom území na Západnom brehu Jordánu vystaval približne 140 židovských osád. V poslednom čase v tomto regióne zosilneli strety medzi židovskými osadníkmi a Palestínčanmi, napríklad v obci Huvára. Februárový útok tamojších židovských osadníkov na Palestínčanov a ich domy označil jeden z izraelských armádnych činiteľov za pogrom. Útok nasledoval po tom, čo palestínsky radikál zastrelil dvoch izraelských mladíkov.

01 - Modified: 2023-03-22 18:06:12 - Feat.: 1 - Title: Jeruzalem a Varšava sa po roztržke zase zmierili, podpísali dohodu o obnovení ciest študentov do Poľska 02 - Modified: 2023-03-21 20:24:10 - Feat.: 1 - Title: USA sú znepokojené hlasovaním izraelského parlamentu i výrokom ministra 03 - Modified: 2023-03-20 13:31:43 - Feat.: 1 - Title: Palestínskeho premiéra pobúrili tvrdenia izraelského ministra o Palestínčanoch 04 - Modified: 2023-03-19 20:40:35 - Feat.: 1 - Title: Izrael a Palestínčania sa opäť zaviazali zabrániť ďalšiemu násiliu. Strany vytvárajú základ pre rokovania
01 - Modified: 2024-04-18 15:09:15 - Feat.: - Title: Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie 02 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty 03 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 04 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-17 17:20:18 - Feat.: - Title: Pri útoku Hizballáhu na Izrael zranili 18 ľudí, vrátane 14 vojakov. Išlo o odvetu za zabitie bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:22