Ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice na ruské pozície pri meste Bachmut. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Množstvo mŕtvych leží ďaleko na sever od Bachmutu. Rusi chcú zovrieť Ukrajincov do klieští

16.03.2023, 11:02
Autor:
jhrjhr
  • Neustále sa hovorí o Bachmute, avšak Rusi sa v snahe postúpiť ďalej do ukrajinského územia sústreďujú na ešte jednu časť frontu. Intenzívne boje sa vedú aj severnejšie, v smere na Lyman, ktorý Ukrajinci na jeseň oslobodili.
  • Teraz sa obávajú, že nepriateľské sily ich tam chcú dostať do klieští. Oblasť je už dlhšiu dobu pod silnou paľbou.

Rusi sa snažia za cenu ohromných obetí útokmi smerom od Kreminny prelomiť ukrajinský obranný val, uviedol teraz už bývalý gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Strácajú podľa neho 30 až 100 ľudí denne. Napriek tomu nepoľavujú.

„Situácia je tu pre nás celkom zložitá, najmä smerom na Bilohorivku, pretože tam ruské okupačné sily sústredili svoje maximálne úsilie. Neustále tam vrhajú nové zálohy,“ povedal Hajdaj.

Do bojov sa zapájajú aj ruské profesionálne sily, námorníci aj parašutisti. Kým mohli, využívali ruské sily svoje najmodernejšie vybavenie, ako sú tanky T-90 a ruskou propagandou oslavovaného obrnenca prezývaného Terminátor. "V tento moment im T-90 došli," dodal Hajdaj, ktorého v utorok z neznámych dôvodov odvolal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

image

Útoky pri Bachmute slabnú. Rusko má „spotrebu“ tisíc vojakov na kilometer

Ukrajinskí vojaci nasadení na obranu nemenovanej dediny potvrdzujú ruské nasadenie. "Od začiatku februára vykonali asi 40 až 50 pokusov o útok," povedal agentúre Reuters veliteľ 110. bataliónu Andrij Tuman. „Všetky sme ich odrazili.“

Podľa Olexandra, veliteľa jednej z jednotiek, postupujú Rusi v palebných tímoch (najmenšia jednotka armády zahŕňajúca asi dva až päť vojakov). Ak ich Ukrajinci zlikvidujú, ihneď ich nahradí ďalšia vlna. „V noci vždy útočia pešo a my sedíme a pozeráme sa cez naše okuliare na nočné videnie a strieľame do nich,“ uviedol Olexandr.

Zdravotník Mychajlo Anest hovorí, že najostrejšie boje sa odohrali vo februári, keď za deň bolo zranených až 20 členov práporu. „Je tu veľa delostreleckej a mínometnej paľby,“ dodal.

Tak to je tá ruská ofenzíva...

Podľa Tumana zosilnené útoky pravdepodobne predstavujú ruskú ofenzívu, ktorú západní analytici očakávali na začiatku zimy. Myslí si, že Rusi sa snažia dostať ukrajinské sily do klieští podobne ako v Bachmute.

Vrchným bodom ruského obkľúčenia je zrejme cesta na Ukrajinou kontrolovaný Lyman západne od Kreminny, spodný bod je potom Soledar. Pokiaľ by Rusi úspešne vykonali svoj plán, otvorila by sa im cesta na západ.

„Toto je druhý hlavný smer po Bachmute. Je to pre nepriateľa veľmi zaujímavé, pretože ak prídu k Lymanu, za ním je potom Kramatorsk a Slovjansk,“ uvádza Tuman. „Preto sa snažia o túto oblasť bojovať s takou vervou. Je rovnako dôležitá ako Bachmut.“

image

Chcú väčšiu brutalitu a volajú po totálnej vojne. Kto sú ruskí „turbopatrioti", ktorí kritizujú Kremeľ

„Už niekoľko týždňov ide o jednu z hlavných oblastí, čo sa týka ostreľovania delostrelectvom a raketovými systémami,“ povedal o situácii na línii Lyman-Kupjansk hovorca východnej skupiny ozbrojených síl Ukrajiny Serhij Čerevatyj. Za deň evidujú aj cez 400 útokov.

Vojenskí analytici sú však skeptickí, či Rusko bude schopné skutočne túto stratégiu docieliť, vzhľadom na to, že aj v Bachmute sa mu po mesiacoch urputných bojov darí postupovať len po malých krôčkoch.

„Vo februári sa im podarilo postúpiť o štyri kilometre. Nepriateľ by potreboval veľa síl, aby sa dostal na túto líniu (Slovjansk-Kramatorsk-Kosťantynivka), a preto si myslím, že to je nepravdepodobné, vzhľadom na straty, ktoré ruské jednotky už majú,“ uviedol ukrajinský vojenský expert Olexander Musijenko.

Ukrajinský prezident uviedol, že obrana obcí, ako je Bilohorivka, rozhodne o budúcnosti Ukrajiny. „Musíme zničiť vojenskú moc nepriateľa. A my ju zničíme,“ vyhlásil Zelenský. Priznal, že boje na východe krajiny sú „bolestné“.

Protiofenzíva ako nádej

Analytici sa obávajú, či nákladná obrana Bachmutu a ďalších miest nevyčerpá ukrajinské rezervy, ktoré Ukrajina chce použiť na jarnú protiofenzívu. Práve na ukrajinský protiúder obrancovia na fronte spoliehajú.

„Len 2-3 týždne nám budú stačiť na to, aby sme nazhromaždili dostatok síl na miernu zmenu situácie z obrany uviaznutej na mŕtvom bode na začatie protiofenzívy,“ povedal Hajdaj. Súčasné počasie podľa neho nenahráva ofenzíve ani jednej strany.

image

Šéf wagnerovcov tvrdí, že Rusom by malo byť dovolené kritizovať velenie armády. Štátna duma sprísnila zákon

Vieru v ukrajinský protiúder vyjadruje aj Tuman. „Pripravujú veľa rezervných bataliónov, ktoré sa zapoja do protiofenzívy. Je jar a počasie nie je priaznivé. Verím, že v apríli to príde.“

 

01 - Modified: 2023-03-16 09:44:14 - Feat.: 1 - Title: Útoky pri Bachmute slabnú. Rusko má „spotrebu“ tisíc vojakov na kilometer 02 - Modified: 2023-03-16 08:45:25 - Feat.: 1 - Title: Chcú väčšiu brutalitu a volajú po totálnej vojne. Kto sú ruskí „turbopatrioti", ktorí kritizujú Kremeľ 03 - Modified: 2023-03-15 19:10:15 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina oznámila, že blízko obliehaného Bachmutu zostrelila ruské bojové lietadlo 04 - Modified: 2023-03-15 17:23:55 - Feat.: 1 - Title: Šéf wagnerovcov tvrdí, že Rusom by malo byť dovolené kritizovať velenie armády. Štátna duma sprísnila zákon 05 - Modified: 2023-03-15 10:58:17 - Feat.: 1 - Title: Čakanie na ofenzívu. Ukrajina musí zabrať, inak podpora Západu vyprchá 06 - Modified: 2023-03-15 09:03:29 - Feat.: 1 - Title: Ruské sily postúpili v Bachmute, mesto však stále nedobyli, znie z USA
01 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 02 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 03 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:49