Protestujúci sa zhromažďujú s americkými, gruzínskymi, ukrajinskými vlajkami a vlajkami Európskej únie pred budovou gruzínskeho parlamentu v Tbilisi. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

USA vyjadrili solidaritu s masovými protestmi v Gruzínsku. Desaťtisíce sú proti "ruskému zákonu"

09.03.2023, 07:01
Autor:
TASRTASR

Gruzínska polícia rozháňala v stredu večer - už druhý deň po sebe - slzotvorným plynom aj vodným delom demonštrantov pred parlamentom v Tbilisi. Na protest proti navrhovanému zákonu sa tam zišli desaťtisíce ľudí.

Spojené štáty vyjadrili solidaritu s masovými protestmi, ktoré v týchto dňoch vypukli v Gruzínsku proti návrhu sporného zákona o tzv. zahraničných agentoch. USA zároveň vládu v Tbilisi vyzvali, aby umožnila konanie pokojných demonštrácií. Informujeme o tom podľa správy agentúry AFP.

"Vyzývame gruzínsku vládu, aby rešpektovala slobodu pokojného zhromažďovania a pokojných protestov," povedal v stredu hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price a všetky zúčastnené strany vyzval na "zdržanlivosť". "Stojíme pri gruzínskom ľude a jeho ambíciách," dodal.

Zákon podobný ruskému

Gruzínska polícia rozháňala v stredu večer - už druhý deň po sebe - slzotvorným plynom aj vodným delom demonštrantov pred parlamentom v Tbilisi. Na protest proti navrhovanému zákonu sa tam zišli desaťtisíce ľudí.

Navrhovaný zákon, ktorý podporuje vládnuca strana Gruzínsky sen, požaduje, aby sa všetky organizácie, ktoré dostávajú viac ako 20 percent svojich finančných prostriedkov zo zahraničia, zaregistrovali ako "zahraniční agenti", inak im hrozia vysoké pokuty.

image

Zelenskyj reaguje na protesty v Gruzínsku, ktorému želá "demokratický úspech"

Podobný zákon už platí v Rusku, kde sa často zneužíva na pozastavenie alebo ukončenie činnosti organizácií a spravodajských médií, ktoré informujú o názoroch kritických voči vláde a Kremľu.

Gruzínski demonštranti žiadajú vládu, aby od navrhovanej legislatívy upustila. Obávajú sa pritom, že Gruzínsko - snažiace sa o vstup do Únie aj NATO - nadobúda čoraz autoritárskejší charakter.

Ohrozenie budúcnosti

Aj hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí vyjadril presvedčenie, že gruzínsky návrh zákona "ohrozuje euroatlantickú budúcnosť" tejto krajiny. "Obávame sa, že prijatie takéhoto typu legislatívy by malo dôsledky na našu schopnosť byť naďalej strategickým partnerom, akým sme sa pre Gruzínsko a gruzínsky ľud snažili byť celé desaťročia," dodal.

image

Polícia v Gruzínsku opäť rozháňala demonštrantov proti "ruskému zákonu" pred parlamentom vodným delom

Solidaritu s gruzínskymi demonštrantmi vyslovil v stredu večer aj Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Na stranu demonštrantov sa v utorok postavila aj gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová, ktorá avizovala, že bude zákon vetovať. Parlament však môže jej prezidentské veto prelomiť.

Násilné zrážky medzi demonštrantmi a políciou vypukli v Tbilisi už v utorok večer. Demonštranti vtedy hádzali do policajtov kamene a zápalné fľaše, pričom polícia na ich rozohnanie použila slzotvorný plyn a vodné delo. Gruzínske ministerstvo vnútra neskôr informovalo, že pri potýčkach bolo zadržaných 77 ľudí.

01 - Modified: 2023-03-08 21:02:10 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj reaguje na protesty v Gruzínsku, ktorému želá "demokratický úspech" 02 - Modified: 2023-03-08 20:44:48 - Feat.: 1 - Title: Polícia v Gruzínsku opäť rozháňala demonštrantov proti "ruskému zákonu" pred parlamentom vodným delom 03 - Modified: 2023-03-08 11:49:55 - Feat.: 1 - Title: V Gruzínsku sa zdvihla vlna odporu. Masy protestujú proti návrhu zákona o agentoch, zatkli už 66 osôb
01 - Modified: 2024-04-03 18:49:36 - Feat.: - Title: Do gruzínskeho parlamentu sa vracia sporný návrh zákona o zahraničných agentoch, je skopírovaný z Ruska 02 - Modified: 2024-03-28 17:20:51 - Feat.: - Title: Najlepší priateľ Izraela v Európe: Maďarský prezident vyjadril podporu Jeruzalemu pri práve na suverenitu 03 - Modified: 2024-03-27 19:12:37 - Feat.: - Title: Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave zišli stovky ľudí. Vytvorili živú reťaz okolo rozhlasu 04 - Modified: 2024-03-18 14:34:34 - Feat.: - Title: Generálny tajomník NATO povzbudil Gruzínsko, aby pokračovalo v demokratických reformách 05 - Modified: 2024-03-17 15:58:53 - Feat.: - Title: Separatistické Južné Osetsko rokuje o svojom pripojení k Rusku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. apríl 2024 03:13