Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Bachmut je stále v rukách ukrajinskej armády, tvrdí Podoľak

04.03.2023, 20:52
Autor:
TASRTASR

Velitelia proruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny tvrdia, že Bachmnut je takmer obkľúčený.

Situácia v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny je naďalej zložitá. Britská vojenská rozviedka tvrdí, že ukrajinské velenie posilňuje obranu mesta tým, že tam presúva elitné jednotky, informovala v sobotu britská stanica BBC.

Podľa britskej rozviedky sú ukrajinskí vojaci brániaci mesto pod silným náporom ruských jednotiek a v meste prebiehajú pouličné boje.

Velitelia proruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny tvrdia, že Bachmnut je takmer obkľúčený.

Poradca šéfa prezidentskej administratívy Mychaljo Podoľak však podľa BBC uviedol, že ukrajinské jednotky držia Bachmut aj naďalej. Zatiaľ nebol vydaný žiadny rozkaz na ich hromadné stiahnutie, vyhlásil Podoľak.

Podľa ukrajinského velenia sa boje o Bachmut odohrávajú na jeho predmestiach.

V iných častiach frontu bola zaznamenaná delostrelecká paľba na mesto Lyman, ktorý sa nachádza severne od Bachmutu vo východnej časti Doneckej oblasti.

Ostreľovanie hlásili aj pri meste Kupiansk v Charkovskej oblasti a pri Kreminnej v Luhanskej oblasti.

Na juhu Záporožskej a Chersonskej oblasti ruské jednotky podľa britskej rozviedky posilňujú svoju obranu v snahe zlepšiť svoje taktické pozície s cieľom obnoviť ofenzívu.

Predtým počas dňa bol vo viacerých regiónoch Ukrajiny vyhlásený letecký poplach, pričom v meste Záporožie došlo k dvom výbuchom. Regionálna vojenská správa tiež uviedla, že rakety vypálené z Krymu zasiahli "centrum malej dediny" v Záporožskej oblasti.

BBC vo svojej správe pripomenula, že v podmienkach vojny nie je možné rýchlo overiť a potvrdiť správy zverejnené bojujúcimi stranami.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:54