Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenského bohyne smrti. Ruské televízie ovládol okultizmus, veštia víťazstvo

04.03.2023, 20:42
Autor:
jhrjhr

Zatiaľ čo predtým programom dominovali celebrity alebo ľudia s hlbokými životnými príbehmi, teraz sú hlavnými hosťami numerológovia, astrológovia, vykladači kariet, veštci a ďalší ľudia spojení s ezoterickými náukami.

Ruskí televízni diváci si obľúbili nový druh zábavy: okultizmus. Medzi najpopulárnejšími reláciami sú teraz tie, v ktorých vystupujú veštci, ktorí predvídajú víťazstvo Ruska a varujú pred nebezpečenstvom temných síl.

V súlade s propagandistickými vyjadreniami najvyšších politických predstaviteľov tiež zdôrazňujú vyvolenosť ruského národa.

Veštci sú in

Zatiaľ čo predtým programom dominovali celebrity alebo ľudia s hlbokými životnými príbehmi, teraz sú hlavnými hosťami numerológovia, astrológovia, vykladači kariet, veštci a ďalší ľudia spojení s ezoterickými náukami, uvádza ruský investigatívny portál The Insider.

Napríklad v televíznej show moderátora Andreja Malachova na prokremelskej stanici Prvý kanál sa jedenásť zo šestnástich dielov zameriavalo na okultné témy typu „predpovede čečenského vizionára“ či „vojenskí senzibilovia v prvej línii“.

image

VEĽKÁ ANALÝZA: Napätie naberá na obrátkach, Moldavsku hrozia zničením. Môže Putin rozpútať nový konflikt?

Boduje aj paranormálna šou Novej ruskej senzácie. Diváci si obľúbili predovšetkým diely venované ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému s názvami Hviezdy proti Zelenskému či Zelenského bohyne smrti.

Veštci v programoch prednášajú tajomné predpovede, ktoré ale podivuhodne korešpondujú s propagandistickými tvrdeniami Kremľa o Rusku ako nevyhnutnom víťazovi vojny.

Napríklad v Malachovej šou čečenský veštec Aizen predvídal nečakané problémy, ktoré vyvstanú z nepredvídaných zdrojov.

„Aby sme sa tomu vyhli, musíme sa spojiť proti satanským silám zla. My, ruský ľud, reprezentujúci rôznorodú nadnárodnú komunitu, sme predurčení byť záchrancami ľudstva. Spojme sa pod vedením našich vodcov a nasmerujme svoje čisté úmysly a duchovné impulzy na boj s imperialistickým zlom,“ vyzval divákov.

image

Rusi hľadajú nové zdôvodnenie vojny. Denacifikácia ich už omrzela, z Ukrajiny chcú po novom vyhnať diabla

Baba Vanga

Politickí „experti“ v ruských televíziách úplne vážne disku​tujú nad proroctvami súčasného afganského veštca Sediqa Afghana, podľa ktorého sa Európska únia v rokoch 2027 až 2032 rozpadne a USA prestanú byť svetovou veľmocou.

Moderátori upozorňujú divákov na nájdenie údajne stratenej veštby zosnulého donbaského mnícha Zosimu, ktorý vraj presne predpovedal vojnu na Ukrajine a varoval pred hrozným zlom z Kyjeva, voči ktorému sa môže postaviť len svätá Rus. Zosima zomrel pred dvadsiatimi rokmi.

Diváci sa tiež dozvedia, že o rusko-ukrajinskej vojne hovoril už legendárny Nostradamus či v Rusku obľúbená bulharská vedma Baba Vanga.

image

Osudová voľba Číny. Kľúčové rozhodnutie Pekingu ukáže, či je konfrontácia s USA nevyhnutná

Ruská stanica NTV citovala jej slová, podľa ktorých „akákoľvek sila nepriateľská voči Rusku nakoniec vojnu prehrá a zahynie“.

Že v Rusku rastie obľuba ezoterizmu, zaznamenávajú aj obchodníci. Predaj kníh o veštení a duchovných praktikách vlani v Rusku podľa údajov vydavateľského gigantu Eksmo-AST vzrástol o 53 percent.

A dopyt po tarotových kartách na ruskom online trhu Wildberries vzrástol v rovnakom období o 486 percent, uvádza portál The Moscow Times.

„Spirituálne“ ladený jazyk používajú v súvislosti s vojnou aj najvyššie postavení ruskí politickí predstavitelia. Bývalý prezident a premiér a súčasný podpredseda Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev tvrdí, že vojnou na Ukrajine Rusi bojujú proti svetovému satanizmu.

Podobne aj prezident Vladimír Putin vykresľuje konflikt ako apokalyptický západ medzi silami dobra reprezentovanými kresťanským Ruskom a silami zla v podobe skazeného Západu.

image

Na Ukrajine sa odohráva svetová vojna, tvrdí pápež. S Putinom chce rokovať o mieri

Ezoterické podhubie totalitárnych režimov

Putinov režim sa dlhodobo snaží rozvíjať ideu Ruska ako svätého národa s mesianistickým poslaním šírenia ruských duchovných hodnôt.

Samotný obsah ale nie je presne vymedzený, takže sa do neho zmestia aj ezoterické výklady, hoci tradične sa cirkvi voči nim obvykle vymedzujú.

Putinovi tak želajú šťastie a dlhý život moskovské čarodejnice, hoci kresťanstvo mágiu neuznáva a v minulosti jej prevádzkovateľa tvrdo prenasledovalo.

Vo svojej knihe o totalitarizme si filozofka Hannah Arendtová všimla, že totalitárne režimy majú tendenciu k ezoterickému mysleniu.

image

Keď režim prišiel o dva piliere: Československí komunisti držali tvrdý kurz aj po smrti Stalina a Gottwalda

Sú tiež schopné začleniť rôzne myšlienkové smery na podporu svojej vlády. Putinovo Rusko teraz vykazuje množstvo znakov, ktorými sa vyznačujú totalitárne štáty.

Hoci Rusko podľa svojho oficiálneho výkladu bojuje na Ukrajine proti nacizmu, podľa odborníkov je práve ono fašistické.

Záľuba v paranormálnych javoch, tajných náukách a viera vo svet duchovných síl ovplyvňujúcich ten bežný charakterizovala aj Nemecko v čase vzostupu nacistov a vlády Adolfa Hitlera.

Vo svojej knihe Hitlerovho monštrá: tretia ríša a nadprirodzeno historik Eric Kurlander popisuje, ako nacisti strategicky rozvíjali niektoré okultné myšlienky bez toho, aby tým zároveň stratili priadzu prevažne kresťanskej populácie.

Podľa historičky Monicy Blackovej sa viera v nadprirodzeno v nacistickom Nemecku rozvíjala v reakcii na neistoty, ktoré vyvolávala druhá svetová vojna. Podľa ruského psychológa Nikolaja Grigorjeva Rusko teraz prechádza podobnou skúsenosťou.

01 - Modified: 2023-03-26 05:26:07 - Feat.: 1 - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Napätie naberá na obrátkach, Moldavsku hrozia zničením. Môže Putin rozpútať nový konflikt? 02 - Modified: 2023-03-26 06:22:57 - Feat.: 1 - Title: Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili) 03 - Modified: 2023-03-04 10:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kremeľská propaganda tu tvrdo narazila. Čo ochránilo Fínsko pred ruskými trollmi? 04 - Modified: 2023-02-01 15:04:02 - Feat.: 1 - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Západné tanky majú ničenie tých ruských v rodnom liste
01 - Modified: 2024-04-16 17:01:47 - Feat.: - Title: Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných. Pravdepodobne ich však je oveľa viac 02 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 03 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 04 - Modified: 2024-04-16 13:29:13 - Feat.: - Title: Zelenskyj podpísal zákon o mobilizácii, má posilniť ukrajinskú armádu 05 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 03:03