Ľudia sa prechádzajú cez Červené námestie v blízkosti Chrámu Vasilija Blaženého a Kremeľskej Spasskej veže v centre Moskvy, Rusko 21. septembra 2022. FOTO: REUTERS  
StoryEditor

Reportáž z Ruska: pašovaná Coca-Cola, hľadanie „agentov“ a wagnerovské kladivo ako symbol spravodlivosti

26.02.2023, 11:00

Presne pred rokom vtrhla Putinova armáda na Ukrajinu. Spravodajca portálu Lidovky.cz v Moskve Jiří Just popisuje:

  • Čo sa počas uplynulých dvanástich mesiacov stalo s ruskou spoločnosťou.
  • Prečo sa nenaplnili západné očakávania o skorom ekonomickom rozvrate Ruska.
  • Čo prispelo k vzostupu obávaného Jevgenija Prigožina.
  • Prečo nová totalita ruskému človeku nakoniec ani nevadí.

Lija Achedžakovová upadla do nemilosti. Obľúbená ruská herečka bola stiahnutá zo všetkých hier popredného moskovského divadla Sovremennik, v ktorých účinkovala. "Riaditeľ ma upozornil, že už nebudem v repertoári na žiadosť nejakých nahnevaných ľudí, ktorí mu píšu listy," potvrdila vyhadzov zo scény Achedžakovová ruskému spravodajskému webu Podjom.

Herečka na doskách divadla strávila bezmála pol storočia. Vždy zásadovo podporovala demokratické hnutie v Rusku a vymedzila sa proti anexii ukrajinského Krymu aj aktuálnej ruskej vojne proti Ukrajine. A preto musela skončiť.

image

ROZHOVOR: Etnickí Rusi opovrhujú menšinami. Voči niektorým dešpekt sprevádza rasistický kontext

Za Achedžakovovú sa postavila poľská herečka Barbara Brylská, ktorá sa nechala počuť, že jej kolegyňu budú v Rusku ďalej trýzniť a rozhodne by mala krajinu opustiť.

Na slová Brylskej reagovala poslankyňa Štátnej dumy za štátostranu Jednotné Rusko a predsedníčka organizácie Dobrovoľníci Víťazstva Olga Zanková. Navrhuje, aby z pre Rusov kultového silvestrovského filmu Irónia osudu alebo Rozhodne správny kúpeľ bola Brylská vystrihnutá. Pre kontext je nutné dodať, že poľská herečka v snímke stvárňuje hlavnú rolu.

V týchto niekoľkých odsekoch sa dokonale zrkadlí stav, v ktorom sa Rusko nachádza rok od začatia agresie voči Ukrajine. Vojna zmenila ruský štát aj ruskú spoločnosť. Ponorila ich do lepkavej šedi s pachuťou sovietskej minulosti.

VIDEO: Čo si bežní Rusi myslia o dodávkach západných tankov Ukrajine:

Ilúzia vzdorujúceho Ruska

Skraja vojny panovalo presvedčenie, že sa Rusko zrúti kvôli ekonomickým sankciám. Potom, čo boli zverejnené údaje o padlých vojakoch - ide podľa ukrajinských zdrojov o bezmála 150-tisíc mŕtvych -, sa Rusko malo zrútiť politicky. Ani k tomu nedošlo.

Krajina Vladimira Putina stále pôsobí koherentne. Ruská ekonomika napriek sankciám so škrípotom funguje. Západ naďalej nakupuje ruské energetické suroviny, od ktorých je ruská štátna kasa existenčne závislá, hoci okľukou. A čo by sa malo zmeniť pre Váňu z mestečka ležiaceho tisíc kilometrov na východ od Moskvy? Ako pred rokom, ako pred piatimi rokmi, aj dnes konzumuje cestoviny poliate majonézou. Snáď jedine keby bol mobilizovaný...

Keď prídete v Rusku do obchodu, máte na výber z pašovanej Coca-Coly vyrobenej pre kazašský alebo arménsky trh, alebo mnoho tuzemských náhradiek tejto americkej malinovky. Vzniká z toho dojem, že sa situácia vlastne nezmenila. Je to ilúzia silného Ruska, ktoré vzdoruje.

image

Od svetlých zajtrajškov k Putinovej temnote. McDonald‘s v Rusku dostal tvrdú lekciu

Neutočí, nebombarduje mestá „bratského štátu“, nepácha vojnové zločiny. Vzdoruje. Vzdoruje „nespravodlivým“ sankciám, pomyselným fašistom, západným agresorom, „poľským žoldnierom v ukrajinských zákopoch“ a domácim rozvracačom.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 75% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-02-24 09:26:22 - Feat.: 1 - Title: Expert: Prichádza jarné blato, ktoré zmení konflikt. U Rusov po roku vojny rátajme so stratami tri ku jednej 02 - Modified: 2023-02-24 09:00:47 - Feat.: 1 - Title: Rok krvavej vojny: Ruský prezident Putin prišiel o kľúčovú výhodu 03 - Modified: 2023-02-24 08:47:20 - Feat.: 1 - Title: „Všetci z toho šaleli.“ Ako Putin spackal inváziu a odmietol priznať chybu 04 - Modified: 2023-02-24 07:06:30 - Feat.: 1 - Title: Ako dlho ešte vydrží Putinova mašinéria? Drahá vojna láme ruskému režimu krk 05 - Modified: 2023-02-23 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Poľský premiér píše pre HN: Päť lekcií po roku vojny
01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 22:40