Ukrajinskí vojaci gestikulujú počas jazdy na armádnom vozidle v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusko i Ukrajina budú rokovať, iba ak sa vyčerpajú obe armády, tvrdí profesor medzinárodných vzťahov

23.02.2023, 09:48
Autor:
TASRTASR

Ruská armáda vpadla na susednú Ukrajinu na rozkaz prezidenta Vladimira Putina vlani 24. februára s cieľom "demilitarizovať a denacifikovať" Ukrajinu. Boje na ukrajinskom území prebiehajú už rok.

Moskva a Kyjev naďalej vidia šancu na dosiahnutie víťazstva vo vojne na Ukrajine vojenskou cestou. K mierovým rokovaniam by sa Rusko a Ukrajina vzhľadom na nimi stanovené podmienky mohli uchýliť iba v prípade, že by sa obe armády vyčerpali. V rozhovore pre TASR to uviedol profesor medzinárodných vzťahov z Univerzity v Innsbrucku Gerhard Mangott.  

Ruská armáda vpadla na susednú Ukrajinu na rozkaz prezidenta Vladimira Putina vlani 24. februára s cieľom "demilitarizovať a denacifikovať" Ukrajinu. Boje na ukrajinskom území prebiehajú už rok. V súčasnosti sa už niekoľko mesiacov koncentrujú najmä na východe Ukrajiny – okolo mesta Bachmut v Doneckej oblasti.

image

Vojna na Ukrajine upozornila Európu na obranu i energetickú bezpečnosť, tvrdí analytik

Berúc do úvahy pôvodne stanovené ciele Moskvy na Ukrajine, Rusko utrpelo porážku už na začiatku tejto vojny, tvrdí Mangott. "Putin chcel zosadiť (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského a zaviesť priateľský bábkový režim. Rusko v tomto zlyhalo a v tejto vojne to nebude môcť dosiahnuť," povedal.

Ruská armáda podľa jeho slov dosiahla na Ukrajine doteraz veľmi slabé výsledky, zatiaľ čo odhodlanie a schopnosti ukrajinských síl, samozrejme i s finančnou a vojenskou pomocou Západu, sa ukazujú ako ohromujúce.      

image

Takú rozsiahlu vojenskú podporu Západu pre Ukrajinu čakal málokto, tvrdí analytik

Rokovania o ukončení vojny sa začali krátko po začatí ruskej invázie na Ukrajinu. Rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom však boli na začiatku apríla pozastavené, pričom obe krajiny sa navzájom obviňujú z nedostatku pokroku v rokovaniach. Zelenskyj navyše vlani vyhlásil, že Kyjev nebude rokovať s Moskvou, pokiaľ bude prezidentom Vladimir Putin. Mangott v súvislosti s možnými mierovými rokovaniami poukázal na skutočnosť, že obe krajiny jasne deklarovali svoje podmienky, ktoré sú pre druhú stranu neprijateľné.

Moskva tvrdí, že na ukončenie vojny musí Kyjev akceptovať územné nároky Ruska – uznať nezákonne anektovanú Doneckú a Luhanskú oblasť i časti Záporožskej a Chersonskej oblasti a Krymský polostrov za súčasť Ruskej federácie. To je pre Kyjev samozrejme neakceptovateľné, vysvetľuje profesor.

Ukrajina zas žiada úplne stiahnutie ruských vojsk z ukrajinského územia vrátane Krymu. "To by bola katastrofálna vojenská porážka Ruska. O čom by sa dalo v takejto situácii rokovať?" pokračoval Mangott. "Obe strany stále vidia šancu na vojenské víťazstvo v tejto vojne. Bojujúce strany môžu začať vyjednávať, len ak budú obe armády vyčerpané," uzavrel.

01 - Modified: 2023-02-23 08:12:15 - Feat.: 1 - Title: Vojna na Ukrajine upozornila Európu na obranu i energetickú bezpečnosť, tvrdí analytik 02 - Modified: 2023-02-23 07:08:07 - Feat.: 1 - Title: Prezident Litvy vyzval Bidena na nasadenie ďalšej vojenskej techniky v Pobaltí. Hovoril aj o raketometoch
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:36