StoryEditor

Do Kyjeva prišiel neohlásene Joe Biden. Cestoval tam v tajnosti niekoľko hodín vlakom

20.02.2023, 10:49
20.02.2023, 14:49

Americký prezident na návšteve oznámil novú vojenskú pomoc v hodnote 500 miliónov dolárov. Tá bude zahŕňať okrem iného muníciu pre raketomety HIMARS.

Americký prezident Joe Biden dorazil do metropoly Kyjev na vopred neohlásenú návštevu. Správu potvrdili The Guardian, televízia Sky News aj BBC. Biden strávil v ukrajinskom hlavnom meste viac ako päť hodín, následne metropolu opustil. Kam zamieril, nie je jasné. Jeho výprava na Ukrajinu predchádza plánovanej návšteve Poľska.

Biden sa stretol s ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Podľa ukrajinského prezidenta diskutovali o zbraniach dlhého doletu. V metropole platili od rána mimoriadne opatrenia.

80-ročný Biden cestoval do Kyjeva niekoľko hodín vlakom z poľských hraníc, píše americký denník The New York Times na svojom webe. Návšteva podliehala do poslednej chvíle prísnemu utajeniu z bezpečnostných dôvodov.

Uzavreté viaceré ulice za zvuku sirén

V Kyjeve sa dnes očakávala návšteva niektorého z hlavných západných partnerov Ukrajiny, o čom dnes písal portál Ukrajinska pravda s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zahraničia. Ukrajinská diplomacia však neoznámila, kto je očakávaný.

V metropole boli uzavreté viaceré ulice, okrem iného v blízkosti vlakovej stanice a veľvyslanectva USA. Médiá nemenovali konkrétne žiadneho politika, na sociálnych sieťach sa však začali objavovať špekulácie o možnej návšteve amerického prezidenta Joea Bidena.

Tieto dohady sa ukázali ako pravdivé a internetom čoskoro začali kolovať prvé fotky ukrajinského a amerického prezidenta bok po boku v Kyjeve. Videá, ktoré z jeho návštevy zverejnili niektoré médiá, sprevádzajú zvuky sirén varujúcich pred rizikom ruského vzdušného úderu, ktoré dnes dopoludnia ukrajinské úrady vyhlásili pre celú krajinu. Zatiaľ nie sú žiadne informácie o ruských vzdušných úderoch, píše Reuters.

"Americký prezident Joe Biden uskutočnil 20. februára neohlásenú návštevu Kyjeva, prvú od začiatku ruskej vojny," napísal portál The Kyiv Independent. O Bidenovej prítomnosti v ukrajinskom hlavnom meste písali aj ďalšie médiá, napríklad britský The Guardian.

Nová vojenská pomoc

Biden na návšteve oznámil novú vojenskú pomoc v hodnote 500 miliónov dolárov. Tá bude zahŕňať okrem iného muníciu pre raketomety HIMARS. Pomoc má zahŕňať aj delostreleckú muníciu a húfnice. Zelenskyj uviedol, že s Bidenom hovoril o "zbraniach dlhého doletu, ktoré je stále možné Ukrajine dodať, aj keď ich zatiaľ nedostala".

Biden vo vyhlásení, ktorý Biely dom zverejnil skôr, spresnil, že pôjde o dôležité vybavenie "vrátane delostreleckej munície, protitankových systémov a vzdušných radarov, aby bolo možné ochrániť ukrajinský ľud pred leteckým bombardovaním". "Neskôr tento týždeň oznámime aj ďalšie sankcie voči elitám a spoločnostiam," uvádza sa vo vyhlásení.

Americký prezident vyhlásil, že Washington bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako bude treba. "Vaša návšteva je mimoriadne dôležitým prejavom podpory všetkým Ukrajincom," uviedol Zelenskyj na telegrame.

Prekvapivá návšteva v symbolickom čase

Americký prezident má na tieto dni naplánovanú návštevu Poľska. Pôvodné odhady zmieňovali možnosť, že by tam Volodymyr Zelenskyj mohol vyraziť za ním. Ako sa však ukázalo, lídri sa napokon rozhodli pre opačnú možnosť a šéf Bieleho domu pricestoval do Kyjeva, a to prvýkrát od začiatku ruskej invázie.

image

Zelenskyj sa zrejme v Poľsku stretne s Bidenom, píše poľský denník. Prídu v rovnakom čase

"Dúfam, že to prekvapenie, ktoré sa pripravuje, sa podarí," uviedol pred Bidenovým príchodom podľa webu Ukrajinska pravda námestník ukrajinského ministra zahraničia Andrij Melnyk.

"Pre nás je dôležité, aby sme v predvečer prvého výročia agresie... cítili a videli nielen podporu v slovách, nielen solidaritu, ale aj väčšiu pomoc a tiež prítomnosť našich dôležitých, hlavných partnerov v Kyjeve," dodal Melnyk bez bližších podrobností, kto by dnes metropolu mohol navštíviť.

image

Káčer pre HN: Proruské signály opozície znervózňujú Západ. Fico je chameleón, teraz to však myslí úprimne

Ukrajinská pravda a tiež portál RBK-Ukrajina dnes tiež upozornili, že šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba sa dnes nezúčastní na ohlásenom stretnutí s európskymi ministrami zahraničia v Bruseli. Odvolávajú sa pritom na Kulebov príspevok na Twitteri. Správa o zmene jeho plánov sa časovo zhoduje s rozsiahlym dopravným obmedzením v Kyjeve.

Pripomínajú si nebeskú stovku

Americký prezident Ukrajinu navštívil v deň, keď si táto krajina pripomína smrť viac ako stovky ľudí - dnes známych ako "nebeská stovka", ktorí zahynuli pri protivládnych protestoch, ktoré v roku 2014 vyústili do pádu proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyča.

Biden navštívil Ukrajinu aj v kľúčovom okamihu vojny, keď sa Biely dom snaží udržať jednotu spojencov v ich podpore Ukrajiny, zatiaľ čo sa očakáva zintenzívnenie bojov a obe strany sa pripravujú na jarné ofenzívy, píše AP. Zelenskyj nalieha na spojencov, aby urýchlili dodávky prisľúbených zbraňových systémov, a vyzýva Západ, aby Ukrajine dodal stíhacie lietadlá - čo Biden doteraz odmietal.

Biden dnes podľa agentúry AP pripomenul obavy, ktoré panovali pred rokom – a síce, že ruské invázne sily by mohli rýchlo obsadiť ukrajinské hlavné mesto. "O rok neskôr Kyjev drží. A Ukrajina drží. Demokracia drží. Američania sú s vami a je s vami aj svet," povedal šéf Bieleho domu. Biden ocenil odvahu Ukrajiny a pripomenul, že v čase, keď bol viceprezidentom, navštívil Kyjev šesťkrát. "Vedel som, že sa vrátim," povedal.

01 - Modified: 2023-02-20 08:55:48 - Feat.: 1 - Title: Dialóg s Ruskom je zbytočný. Macron mrhá časom, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2023-02-20 08:00:13 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina bude brániť Bachmut, avšak nie za každú cenu, pripustil Zelenskyj 03 - Modified: 2023-02-20 07:52:35 - Feat.: 1 - Title: Šéfovia diplomacií EÚ štyri dni pred výročím vojny prerokujú spoločné nákupy zbraní aj rozšírenie sankcií 04 - Modified: 2023-02-20 09:43:13 - Feat.: 1 - Title: Kyjev hlási odrazenie ruských útokov pri siedmich obciach na východe krajiny 05 - Modified: 2023-02-19 14:30:34 - Feat.: 0 - Title: Mobilizácia, výcvik v Nemecku či podpora Číny. Ako bude vyzerať druhý rok vojny na Ukrajine?
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:07