Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ako sankcie ľuďom v Rusku skomplikovali každodenné bankové transakcie? Väčšiny sa takmer nedotkli

18.02.2023, 09:10
Autor:
ČTKČTK

Ruským menovým orgánom sa podarilo odvrátiť rozsiahly útok na banky pomocou obmedzenia pohybu kapitálu. Ponuka rubľov zostala vysoká a dlhé rady pri bankomatoch po prvotnom nápore sú už minulosťou.

Finančné sankcie proti Rusku utlmili zisky tamojších bánk a zničili zahraničné aktivity mnohých ruských finančných ústavov. Ako sa však dotkli obyčajných Rusov? Rok po tom, ako Moskva vyslala svojich vojakov na Ukrajinu, znie od väčšiny z nich, ktorí si ukladajú peniaze v rubľoch pri veľkých bankách, ako je napríklad Sberbank, že sa ich sankcie takmer nedotkli. Uviedla to agentúra Reuters.

"Pre mňa sa nezmenilo vôbec nič," hovorí taxikár v Jekaterinburgu Vjačeslav Fatichovič. "Jediné, čo sa zmenilo, je to, že zákazníci menej platia kartou a častejšie v hotovosti," dodal.

Ruské orgány uspeli

Ruským menovým orgánom sa podarilo odvrátiť rozsiahly útok na banky pomocou obmedzenia pohybu kapitálu. Ponuka rubľov zostala vysoká a dlhé rady pri bankomatoch po prvotnom nápore vlani na jar, keď sa ľudia snažili zásobiť hotovosťou, sú už minulosťou.

image

Vojna na Ukrajine ponúka ponaučenie pre možné budúce konflikty, sovietske tanky a moderné drony bojujú spolu

Tým, ktorí cestujú do zahraničia a chcú tam previesť peniaze, prípadne držať zahraničné meny a cenné papiere, sa ale život skomplikoval, keď boli hlavné ruské banky fakticky vyradené z globálnej platobnej siete SWIFT. Majitelia účtov v cudzej mene si mohli vybrať iba 10-tisíc dolárov, ak peniaze prišli na ich účet pred zavedením obmedzenia z 9. marca. Tí, ktorí uložili zahraničné meny po tomto termíne, si môžu vyberať iba ruble.

Možno však len hádať, koľko tvrdej meny zostalo mimo bankového systému, pretože niektorí sa rýchlo snažili zbaviť rubľov a vyberali vklady v tvrdej mene v obavách, že by ich ďalšie obmedzenia mohli od týchto peňazí úplne odrezať. Jedna z pracovníčok maloobchodu, ktorá si neželala byť menovaná, uvádza, že spomienka na šialený boj o hotovosť ju dodnes núti dbať na to, aby mala hotovosti dostatok.

image

Ukrajina požaduje od spojencov kontroverzné kazetové a fosforové zbrane, medzinárodné právo ich zakazuje

"Strávila som hodiny jazdou v aute medzi bankami, kde ľudia vyberali nielen doláre, ale aj ruble," hovorí.

Prerušenie činnosti amerických firiem Visa a Mastercard v Rusku tiež znamenalo, že ich platobné karty vydané v Rusku prestali v zahraničí fungovať. To vyvolalo záujem o ruské alternatívne karty Mir.

Podnikateľ Danil Usikov žije v Bielorusku a bol tam aj vo chvíli, keď ruské platobné karty prestali fungovať. Vtedy mal dosť hotovosti, aby nemusel panikáriť. "Ten problém však bolo potrebné vyriešiť, a tak som letel do Moskvy, zriadil som si kartu Mir, vrátil sa do Bieloruska a potom som už bol schopný za všetko platiť. "

Mir však v zahraničí naráža na problémy, pretože niektoré takzvané priateľské krajiny, teda tie, ktoré na Rusko neuvalili sankcie, ako je napríklad Turecko, transakcie s týmito kartami obmedzujú. Bývalý novinár Andrej povedal, že jeho záchranným lanom je čínska platobná spoločnosť UnionPay.

Rôzne kreditné karty

"Rýchlo som si zaobstaral tri karty UnionPay v rôznych ruských bankách. Navyše som sa vydal do Kazachstanu, aby som si tam zaobstaral kartu MasterCard, ktorá sa v uplynulom roku ukázala ako neoceniteľná, "povedal Andrej, ktorý teraz pracuje mimo Ruska.

image

Rusko, Čína a Juhoafrická republika začali spoločné manévre v Indickom oceáne, chcú posilniť vzájomné vzťahy

Mnoho Rusov, ktorí sa presťahovali do zahraničia kvôli obavám z represií za svoje názory alebo zo strachu, že budú povolaní do bojov, tiež muselo riešiť, ako dostať peniaze z Ruska. Niektoré banky síce majú naďalej prístup k platobnému systému SWIFT a môžu spracovávať cezhraničné prevody, zvýšili ale poplatky, čo ľudí pritiahlo k alternatívam, ako sú kryptomeny. Napríklad užívatelia kryptomeny Binance môžu prevádzať rubeľ cez stablecoin tether, ktorý je viazaný na americký dolár.

Ďalšie spôsoby sú dobrodružnejšie. Jeden profesionál v oblasti finančných služieb z Moskvy, ktorý si želal zostať v anonymite, požiadal priateľa, aby vybral milióny rubľov z jeho ruských účtov a zišiel sa v Moskve s jedným človekom. Transakcia, ktorá bola založená výlučne na dôvere, bola dokončená o tri hodiny neskôr, keď do jeho hotelovej izby v Dubaji dorazila žena približne s 50-tisícmi dolárov v papierovom vrecku od kurčaťa z KFC.

Problémy v zahraničí

Tisíce Rusov, ktorí odišli do Dubaja, zistili, že aj keď je to podľa ruských úradov priateľská destinácia, otvoriť si tam bankový účet nie je jednoduché. Najmä ak človek nemá preukaz totožnosti vydaný miestnymi úradmi. "Je to možné, ale proces overovania trvá jeden až tri mesiace a výsledok nie je vždy predvídateľný," uviedla užívateľka siete Telegram menom Inna. Podelila sa tak o rady na kanáli o založenie bankového účtu bez miestneho preukazu totožnosti.

image

Wagnerova skupina tvrdí, že dobyla dôležitý priesečník v ukrajinských obranných líniách pri Bachmute

Drobných investorov sa dotklo aj rozhodnutie Západu zakázať transakcie s ruskou centrálnou bankou a zmraziť jej zahraničné aktíva zhruba za 300 miliárd USD. Podľa odhadov centrálnej banky bolo viac ako piatim miliónom drobných investorov v Rusku zmrazených vyše 320 miliárd rubľov (približne štyri miliardy eur) v zahraničných akciách.

"O svoje aktíva sme prišli po 24. februári 2022. Tieto aktíva sú dodnes zmrazené, nič sa na tom nemení, "uviedla investorka Svetlana Mavrinská. Ďalšia investorka Julia Zykovová hovorí, že centrálna banka ani makléri nerobia nič v záujme ruských investorov. Ruská centrálna banka však tvrdí, že na odblokovaní aktív ruských investorov pracuje.

Väčšine Rusov, ako je taxikár Fatichovič, sú však také starosti cudzie. "Jazdím na dovolenku k matke na vidiek, nie do zahraničia. Doláre som samozrejme videl, ale nikdy som ich nemal v ruke," hovorí.

01 - Modified: 2023-02-18 07:47:44 - Feat.: 1 - Title: Centrum hlavného mesta bude patriť v sobotu Bratislavským fašiangom, súčasťou je aj sprievod 02 - Modified: 2023-02-18 06:41:03 - Feat.: 1 - Title: Vojna na Ukrajine ponúka ponaučenie pre možné budúce konflikty, sovietske tanky a moderné drony bojujú spolu 03 - Modified: 2023-02-18 05:58:32 - Feat.: 1 - Title: USA udelili miliardový kontrakt na zvýšenie výroby delostreleckých nábojov, ktoré používa Ukrajina 04 - Modified: 2023-02-18 05:49:18 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina požaduje od spojencov kontroverzné kazetové a fosforové zbrane, medzinárodné právo ich zakazuje
01 - Modified: 2024-04-17 05:29:00 - Feat.: - Title: Ruská literárna súťaž vyradila transrodových účastníkov, vraj tak chráni tradičnú rodinu 02 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 03 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 04 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 05 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 08:12