Neidentifikovateľný lietajúci objekt zostrelený v USA blízko hraníc s Kanadou. FOTO: Reuters
StoryEditor

UFO nedokáže nikto vysvetliť. Americký generál nevylúčil ani votrelcov z vesmíru

13.02.2023, 06:34
Autor:
TASRTASRČTKČTK

Neidentifikované objekty boli nad severoamerickým vzdušným priestorom zostrelené aj predchádzajúce dva dni — v sobotu nad severnou Kanadou a v piatok nad Aljaškou.

Americké ministerstvo obrany v nedeľu potvrdilo, že stíhačka F-16 zostrelila popoludní miestneho času nad Hurónskym jazerom ďalší neidentifikovaný objekt letiaci vo veľkej výške.

Hovorca Pantagónu Pat Ryder uviedol, že príkaz na zostrelenie objektu dal americký prezident Joe Biden. Objekt nebol vyhodnotený ako hrozba pre infraštruktúru na zemi, no vzhľadom na svoju dráhu a letovú výšku by mohol ohrozovať bezpečnosť civilného letectva. 

Objekt sa podľa Rydera nachádzal vo výške približne šesť kilometrov. O jeho pôvode a povahe zatiaľ nie je nič známe, no pracuje sa na nájdení jeho zvyškov.

Ryder tiež potvrdil, že ide o ten istý objekt, ktorý radar zachytil v sobotu nad štátom Montana a ktorý bol príčinou krátkeho uzavretia vzdušného priestoru v oblasti.

Neidentifikované objekty boli nad severoamerickým vzdušným priestorom zostrelené aj predchádzajúce dva dni — v sobotu nad severnou Kanadou a v piatok nad Aljaškou. O aké objekty išlo, stále nie je známe.

Už 4. februára bol pri pobreží Južnej Karolíny zostrelený predpokladaný čínsky špionážny balón. Čína tvrdí, že išlo o zatúlaný balón používaný na meteorologické účely. Washington to odmieta s tým, že bol vybavený sofistikovaným špionážnym zariadením na nasadenie vo veľkých výškach.

Najnovšie objekty podľa Pentagónu nemajú súvislosť s čínskym balónom — boli menšie a mali iný tvar.

Generál Glen VanHerck, ktorý velí Severoamerickému veliteľstvu protivzdušnej obrany NORAD, povedal, že objekty úmyselne nenazýva balóny. Výslovne nevylúčil, že by mohlo ísť o votrelcov z vesmíru, uviedla agentúra Reuters.

Americké letectvo v uplynulých dňoch s odkazom na národnú bezpečnosť zostrelilo nad Severnou Amerikou najmenej tri neidentifikované lietajúce objekty (po anglicky UFO). Už pred viac ako týždňom Američania zostrelili pri pobreží Južnej Karolíny čínsky balón, ktorý Washington označil za špionážny. Nič ale zatiaľ nenasvedčuje súvislosti s poslednými tromi prípadmi.

„Nedokážem kategorizovať, akým spôsobom sa drží vo vzduchu. Mohol by to byť balón plnený plynom vo vnútri konštrukcie alebo by to mohol byť nejaký druh hnacieho systému,“ povedal VanHerck.

Na otázku, či vylučuje, že by mohlo ísť o votrelcov z vesmíru, VanHerck odpovedal: „Dám to preveriť rozviedke a kontrarozviedke. Nevylučujem nič.“ Generál dodal, že vojenské letectvo naďalej vyhodnocuje každú hrozbu alebo potenciálnu hrozbu a snaží sa ju identifikovať.

K poslednému objektu zostrelenému v nedeľu nad Huronským jazerom pri hraniciach medzi USA a Kanadou VanHerck povedal, že podľa vyhodnotenia expertov nepredstavoval fyzické ohrozenie, ale ide stále o neznámy objekt, ktorý po zostrele pravdepodobne dopadol do kanadských vôd. VanHerck sa domnieva, že ide o vôbec prvú akciu jeho veliteľstva proti lietajúcemu objektu.

K balónu zostrelenému 4. februára Melissa Daltonová z ministerstva obrany vyhlásila, že USA už o ňom hovorili s Pekingom. Čína pritom niekoľko dní žiadosti o dialóg odmietala. K posledným zostrelom objektov Pentagon poznamenal, že nič nenasvedčuje votrelcom z vesmíru „alebo mimozemskej aktivite“. Určovanie objektov na zostrelenie sa podľa Daltonovej deje prípad od prípadu.

Zástupkyňa Pentagonu tiež potvrdila, že čínsky špionážny balón sa líšil od ostatných objektov. Od odhalenia čínskeho balóna podľa nej Pentagon dôkladnejšie skúma dáta z radarov.

01 - Modified: 2023-02-12 22:18:56 - Feat.: 1 - Title: Američania zostrelili ďalší neidentifikovaný objekt. Ide už o tretí prípad za tri dni 02 - Modified: 2023-02-12 20:14:29 - Feat.: 1 - Title: Už aj Čína hlási nad sebou neznámy objekt, ktorý chce zostreliť 03 - Modified: 2023-02-10 13:47:15 - Feat.: 1 - Title: Biden prelet čínskeho špionážneho balóna označil za porušenie medzinárodného práva 04 - Modified: 2023-02-10 08:44:58 - Feat.: 1 - Title: Balónom to nekončí. USA musia nechať Ukrajinu Európe a očakávať konflikt s Čínou, vraví bezpečnostný expert 05 - Modified: 2023-02-10 07:14:22 - Feat.: 1 - Title: Biden označil prelet čínskeho balóna za porušenie medzinárodného práva 06 - Modified: 2023-02-10 06:30:34 - Feat.: 1 - Title: FBI tvrdí, že analýza zostatkov čínskeho balóna je v počiatočnej fáze
01 - Modified: 2024-04-22 14:45:46 - Feat.: - Title: Britská polícia obvinila dvoch mužov zo špionáže pre Čínu. Súd ich čaká už dnes 02 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 03 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie 04 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 05 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 23:16