Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa rozpráva so slovenským premiérom Eduardom Hegerom, lotyšským premiérom Krisjanisom Karinsom a českým premiérom Petrom Fialom. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Diskusia o stíhačkách Mig-29 je opäť na stole. Zelenskyj oficiálne požiadal Hegera o ich dodanie

09.02.2023, 18:35
10.02.2023, 09:31
Autor:
TASRTASRnasinasi

Predseda vlády ukrajinskému prezidentovi odpovedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo, informuje TASR.

Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok počas osobného stretnutia so slovenským premiérom Eduardom Hegerom na summite EÚ v Bruseli oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na účely obrany pred ruskou agresiou.

Predseda vlády ukrajinskému prezidentovi odpovedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo, informuje TASR.

Zelenskyj na mimoriadnom summite EÚ dostal k dispozícii štyri kolá priamych rokovaní s premiérmi a prezidentmi, ktorí boli rozdelení do štyroch skupín. Úradujúci slovenský premiér bol v skupine spolu s predstaviteľmi Českej republiky, Dánska, Estónska, Fínska a Lotyšska.

image

Získali sme ruské plány na zničenie Moldavska. Už som varoval prezidentku Sanduovú, vyhlásil Zelenskyj

Ruská agresia sa stupňuje, Kyjev žiada o pomoc

Heger po skončení týchto rokovaní uviedol, že Zelenskyj ich informoval o súčasnej situácii na Ukrajine s tým, že v najbližších týždňoch očakávajú zintenzívnenie ruskej ofenzívy.

"Požiadal o širokú pomoc. Oslovil nás ohľadom lietadiel MiG-29. Povedal som mu, že budeme o tom rokovať na domácej pôde a verejnosť bude informovaná o výsledku týchto rokovaní," vysvetlil. Rokovať podľa Hegera bude treba aj s Kyjevom o ďalších špecifikáciách a o prípadnom presune tejto vojenskej techniky. 

Do tretice pôjde o rokovania na európskej úrovni, lebo lietadlá MiG-29 by Slovensko dodalo v rámci mechanizmu EÚ, ktorý prepláca dodávky vojenskej techniky pre Ukrajinu. Podľa Hegera je akákoľvek pomoc v prospech Ukrajiny v národnom záujme Slovenska a v záujme európskej bezpečnosti.

Na otázku, kedy by k dodávke lietadiel mohlo dôjsť, Heger uviedol, že to ukážu rokovania. O Zelenského žiadosti už informoval aj ministra obrany Jaroslava Naďa a zdôraznil, že slovenská vláda má záujem o čo najrýchlejšie ukončenie rokovaní. 

Zelenskyj podľa jeho slov požiadal o dodávky vojenskej techniky aj lídrov ostatných krajín, ktorí boli v tejto skupine, a to podľa toho, čo ktorá krajina dokáže zabezpečiť. Veľký záujem mal o ťažkú vojenskú techniku a tiež muníciu, ktorej je na bojiskách nedostatok.

"Jasne povedal, že potrebuje takú techniku a muníciu, ktorá dokáže chrániť ukrajinské mestá ostreľované ruskou stranou," uviedol Heger v závere rozhovoru.

Uzemnené bitevníky čakajúce na využitie

V decembri minister zahraničia Rastislav Káčer gentúre Interfax-Ukrajina povedal, že Slovensko je pripravené odovzdať tieto stíhacie lietadlá Ukrajine.

image

Slovensko je pripravené odovzdať Ukrajine stíhacie lietadlá MiG-29, povedal minister Káčer

"Stroje Mig- 29 sme vám ešte neodovzdali. Ale sme pripravení tak urobiť. S našimi partnermi v NATO rokujeme o tom, ako to urobiť," povedal vtedy v rozhovore s ukrajinskou tlačovou agentúrou Káčer počas návštevy Kyjeva.

Po februárovom začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa Slovensko rozhodlo predčasne ukončiť prevádzku bitevníkov MiG-29 zo sovietskej éry; nahradiť ich chce adekvátnymi západnými strojmi.

Slovenský vzdušný priestor od septembra pomáhajú chrániť Česko a Poľsko. Minister obrany Jaroslav Naď už skôr uviedol, že Bratislava je pripravená odovzdať Ukrajine desiatku svojich stíhačiek Mig-29, ak za ne dostane zodpovedajúcu náhradu.

01 - Modified: 2023-02-09 17:20:44 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina hrozí bojkotom Olympijských hier pri účasti Rusov. Vylúčenie by bolo diskriminujúce, tvrdí Bach 02 - Modified: 2023-02-09 15:53:59 - Feat.: 1 - Title: Putin je terorista, tvrdí Nicholsonová. Slovenskí europoslanci reagovali na Zelenského prejav 03 - Modified: 2023-02-09 14:35:47 - Feat.: 1 - Title: Získali sme ruské plány na zničenie Moldavska. Už som varoval prezidentku Sanduovú, vyhlásil Zelenskyj 04 - Modified: 2023-02-09 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nikdy neprehráme. Prečo si Rusko aj Ukrajina môžu myslieť, že sú vo výhodnej situácii?
01 - Modified: 2024-04-18 10:18:25 - Feat.: - Title: Šmyhaľ varoval pred svetovou vojnou a žiada od Kongresu pomoc pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 03 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 04 - Modified: 2024-04-18 08:01:44 - Feat.: - Title: Do Kyjeva nečakane pricestoval nemecký minister hospodárstva 05 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 12:59