Príslušníci 3. jednotky Azov Ozbrojených síl Ukrajiny sa pripravujú na streľbu z 152 mm húfnice 2A65 Msta-B uprostred ruského útoku na Ukrajinu neďaleko Bahmutu. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Hrozí nová veľká ofenzíva Moskvy? Už tento mesiac, tvrdí Kyjev. Londýn o tom pochybuje

07.02.2023, 11:56
Autor:
ČTKČTK

Americký Inštitút pre štúdium vojny ISW zároveň analyzuje možnosti novej ruskej ofenzívy na Ukrajine. Niektorí ruskí nacionalisti vyjadrujú skepsu ohľadom schopnosti Ruska začať úspešnú ofenzívu koncom februára.

Ruské invázne sily sa na rôznych miestach preskupujú a hlavné úsilie sústredia na útočné operácie pri Kupjansku, Lymane, Bachmute, Avdijivke a Novopavplyvke na východe Ukrajiny, uviedol dnes vo svojej rannej operačnej zvodke ukrajinský generálny štáb.

Apel na Doneckú oblasť

Ten zároveň hlási za uplynulý deň odrazenie ruských útokov pri desiatke obcí v Luhanskej a Doneckej oblasti, vrátane Bachmutu. Ruská armáda sa veľmi pravdepodobne pokúša obnoviť rozsiahle útočné operácie na Ukrajine od tohtoročného januára, uviedlo britské ministerstvo obrany.

"Jeho (ruským) operačným cieľom je takmer určite dobyť zvyšné časti Doneckej oblasti, ktoré držia Ukrajinci," píše britský rezort obrany vo svojom pravidelnom zhodnotení bojov na Ukrajine, ktorá sa už takmer rok bráni ruskej vojenskej agresii.

"Ruským silám sa podarilo získať iba niekoľko stoviek metrov územia týždenne. Je to takmer iste preto, že Rusku teraz chýba munícia a manévrovacie jednotky potrebné pre úspešné ofenzívy," dodalo britské ministerstvo, podľa ktorého je naďalej nepravdepodobné, že by Rusko bolo schopné vybudovať sily potrebné na významné ovplyvnenie vojny v priebehu niekoľkých najbližších týždňov.

image

Rusi majú v zálohe supertanky. Západné obrnence preto nebudú hrať vo vývoji na fronte rolu, veria si

Dátum ďalšej ofenzívy

Možnosti novej ruskej ofenzívy na Ukrajine sa venuje vo svojej poslednej analýze tiež americký Inštitút pre štúdium vojny ISW, ktorý sa odvoláva na ukrajinských predstaviteľov.

Podľa ich odhadov sa ruské invázne sily pripravujú na začatie rozsiahlej ofenzívy na východe Ukrajiny v polovici či na konci februára.

"Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov 5. februára vyhlásil, že ukrajinská armáda očakáva, že Rusko začne rozhodujúcu ofenzívu okolo 24. februára, aby symbolicky spojilo útok s prvým výročím ruskej totálnej invázie na Ukrajinu," píše ISW.

"Reznikov (...) tiež spresnil, že ukrajinská armáda nezaznamenala formovanie ruských útočných skupín v smere na Charkov, Černihiv, či v Bielorusku," dodal inštitút. 

Ďalej si okrem iného všíma informácie denníka Financial Times, ktorému nemenovaný poradca ukrajinskej armády povedal, že Rusko plánuje začať ofenzívu v najbližších desiatich dňoch (do 15. februára), čo je časový plán, ktorý by ruským silám umožnil udrieť na ukrajinské pozície pred príchodom západných tankov a bojových vozidiel pechoty.

Niektorí ruskí nacionalisti medzitým naďalej vyjadrovali skepsu ohľadom schopnosti Ruska začať úspešnú ofenzívu koncom februára, dodal ISW.

image

Wagnerovci spomalili nábor väzňov. Je možné, že ich Moskva chce odstaviť z bojov, tvrdia analytici z USA

Inštitút ďalej píše, že ruské sily pravdepodobne dosiahli v posledných dňoch "taktické úspechy" severovýchodne od Kupjansku.

"Ruské zdroje tvrdia, že ruské sily 5. a 6. februára postúpili západne od predchádzajúcich pozícií na línii Svatove-Kreminna," tvrdí.

Uvádza ďalej ISW, podľa ktorého však ukrajinskí obrancovia k pondelku udržiavali svoje pozície pri Bilohorivke v Luhanskej oblasti, a to napriek ruským tvrdeniam, že ju Rusi 3. februára dobyli. Rusi podľa neho pokračovali v útokoch severovýchodne a južne od Bachmutu, ale stále mesto neobkľúčili.

01 - Modified: 2023-02-07 09:27:14 - Feat.: 1 - Title: Os Moskva – Teherán silnie, Rusi postavia fabriku na kamikadze drony 02 - Modified: 2023-02-07 09:23:31 - Feat.: 1 - Title: Rusi majú v zálohe supertanky. Západné obrnence preto nebudú hrať vo vývoji na fronte rolu, veria si 03 - Modified: 2023-02-07 07:23:55 - Feat.: 1 - Title: Obete ničivého zemetrasenia rýchlo pribúdajú, môže ich byť až 10-tisíc. Zaznamenali ho aj na Slovensku 04 - Modified: 2023-02-07 07:04:03 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská gréckokatolícka cirkev presúva Vianoce na december, podľa Západu. Chce sa od Ruska dištancovať 05 - Modified: 2023-02-06 22:35:35 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj má vystúpiť v europarlamente aj na summite EÚ, šíria sa správy z Bruselu
01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:33