Boris Johnson, ktorý v septembri odstúpil, sa snažil Londýn postaviť do pozície hlavného spojenca Kyjeva. FOTO: Reuters
StoryEditor

Johnson tvrdí, že Putin mu pred inváziou na Ukrajinu pohrozil raketovým úderom

30.01.2023, 11:36
Autor:
ČTKČTK

Kremeľ dnes vyhlásil, že Johnson klamal, keď tvrdil, že Putin sa mu počas telefonátu vyhrážal raketovým úderom. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že to, čo Johnson uviedol, nie je pravda.

Bývalý britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že mu ruský prezident Vladimir Putin počas telefonátu pred inváziou na Ukrajinu vyhrážal raketovým úderom. Johnson uviedol, že táto poznámka zaznela po tom, ako Putina počas "veľmi dlhého" hovoru vlani vo februári varoval, že vojna bude "absolútnou katastrofou". Informovala o tom dnes BBC s odvolaním sa na svoj dokument, v ktorom skúma kontakty šéfa Kremľa s ostatnými svetovými lídrami. Podľa Moskvy Johnson klame.

Johnson varoval Putina, že invázia na Ukrajinu povedie k západným sankciám a zvýšeniu počtu vojakov NATO pri ruských hraniciach. Snažil sa tiež odradiť Rusko od vojenskej akcie tým, že Putinovi povedal, že Ukrajina sa "v dohľadnej budúcnosti" k Severoatlantickej aliancii nepripojí.

image

Rishi Sunak odvolal z vlády predsedu Konzervatívnej strany. Mal vážne porušiť ministerský kódex

"V jednej chvíli mi pohrozil a povedal: ‘Boris, nechcem ti ublížiť, ale s raketou by to trvalo len minútu‘ alebo niečo také. Veselé," uviedol Johnson a pripomenul "veľmi dlhý" a "nanajvýš mimoriadny" telefonát z februára 2022, ktorý nasledoval po návšteve vtedajšieho premiéra v Kyjeve. "Ale myslím si, že podľa veľmi uvoľneného tónu, ktorý nasadil sa s mojimi pokusmi prinútiť ho k rokovaniam len hral," dodal. Putin sa podľa Johnsona počas hovoru správal "veľmi familiárne".

Kremeľ dnes vyhlásil, že Johnson klamal, keď tvrdil, že mu Putin počas telefonátu vyhrážal raketovým úderom. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že to, čo Johnson uviedol, nie je pravda, alebo "presnejšie povedané, je to lož".

Je nemožné overiť, či Putinova hrozba bola skutočná. Avšak vzhľadom na predchádzajúce ruské útoky v Spojenom kráľovstve –naposledy v Salisbury v roku 2018 – Johnson pravdepodobne nemal inú možnosť ako brať akúkoľvek hrozbu zo strany ruského vodcu, hoci by bola vyslovená ľahko, vážne, poznamenala BBC.

O deväť dní neskôr, 11. februára, odletel minister obrany Ben Wallace do Moskvy, aby sa stretol so svojím ruským náprotivkom Sergejom Šojguom. Podľa dokumentu Wallace odlietal do ruskej metropoly s uistením, že Rusko Ukrajinu nenapadne. Obe strany ale vraj vedeli, že je to lož.

image

Pušky namiesto masla. Ku kríze má Rusko ďaleko, zvestovatelia katastrofy nerozumejú štatistike, tvrdí ekonóm

Wallace to opísal ako "demonštráciu zastrašovania alebo sily, niečo ako: Viete, že vám budem klamať, vy viete, že klamem, a ja viem, že vy viete, že klamem, a napriek tomu vám budem klamať." "Myslím, že išlo o to povedať ‘som silný‘," vyhlásil Wallace. Dodal, že táto "pomerne mrazivá, ale priama lož" ho utvrdila v presvedčení, že Rusko inváziu vykoná.

O necelých štrnásť dní neskôr, keď sa 24. februára cez hranice prevalili tanky, zavolal Johnsonovi uprostred noci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Johnson mu vraj ponúkol, že ho pomôže premiestniť do bezpečia. "On tú ponuku neprijal. Hrdinne zostal na mieste, "uviedol bývalý premiér.

Vzťahy medzi Moskvou a Londýnom klesli na najnižšiu úroveň za posledné desaťročia ešte pred ruskou inváziou na Ukrajinu, a to v dôsledku otravy bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa v britskom Salisbury v roku 2018.

Johnson, ktorý v septembri odstúpil po rade škandálov, sa snažil Londýn postaviť do pozície hlavného spojenca Kyjeva na Západe. Počas svojho pôsobenia v úrade niekoľkokrát navštívil Kyjev a často Zelenskému telefonoval.

01 - Modified: 2023-01-30 09:41:43 - Feat.: 1 - Title: Danko v HNtelevízii: Môj sen je dať Fica a Pellegriniho za jeden stôl. Nabrali by sme hlasy ako snehová guľa 02 - Modified: 2023-02-03 22:59:53 - Feat.: 1 - Title: Štát tento týždeň načrel viac do stávok. Z hazardu chce získať navyše milióny 03 - Modified: 2023-01-30 05:49:16 - Feat.: 1 - Title: Šéf NATO vyzval Južnú Kóreu, aby zintenzívnila podporu Ukrajiny. Soul nevyváža zbrane do štátov vo vojne 04 - Modified: 2023-01-29 16:35:49 - Feat.: 1 - Title: Pušky namiesto masla. Ku kríze má Rusko ďaleko, zvestovatelia katastrofy nerozumejú štatistike, tvrdí ekonóm 05 - Modified: 2023-01-28 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Oporný bod aj symbol odporu. Čo by znamenal pád Bachmutu, na ktorom si vylámali zuby wagnerovci? 06 - Modified: 2023-01-28 20:10:43 - Feat.: 1 - Title: Pavlovi pomohla vo voľbách Babišova prehnaná kampaň a Nerudová, tvrdí nemecký analytik
01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:17