StoryEditor

Buď prehráte, alebo zomriete, vyhráža sa anonym Babišovi. Ten v reakcii ukončil kontaktnú kampaň

24.01.2023, 15:46
Autor:
rvrv

Kandidát na českého prezidenta Andrej Babiš v utorok zverejnil list, v ktorom sa mu anonym vyhrážal zabitím. Expremiér v tej súvislosti vyzval ľudí, aby zastavili zlobu.

Kandidát na českého prezidenta Andrej Babiš v utorok na mimoriadnej tlačovej konferencii povedal, že končí s kontaktnou kampaňou medzi voličmi. Zdôvodnil to okrem iného ďalším anonymným listom, v ktorom sa mu pisateľ vyhráža, že ho zastrelí.

Babiš sa tak nevydá na večernú návštevu Hradca Králové, kde sa chcel stretnúť so svojimi priaznivcami. Televíznych duelov so svojim súperom, Petrom Pavlom, sa však zúčastní, píše iDnes.cz.

„Ak, Andrej, vyhráte prezidentské voľby, vezmem si flintu a vydám sa na svoj posledný lov. Toho raka, čo v sebe nosím, už aj tak nepremôžem, ale stále ešte sa môžem stať pre svojich synov hrdinom a svojim vnúčatám zaistiť lepšiu budúcnosť. Buď prehráte, alebo zomriete, alebo odstúpte a tým si zachránite nielen život, ale aj česť. Je to len na vás,“ čítal Babiš z anonymnej správy.

„Aktuálna situácia je už naozaj ďaleko za hranou toho, čo som schopný pochopiť. Vyostruje sa do šialených rozmerov. Ľudia sa už vyhrážajú nielen mne, ale aj môjmu najbližšiemu okoliu. Na Twitteri niekto napísal, že jediné, čo je zle na tom, že (manželka) Monika dostala guľku v obálke, je to, že ju nedostala medzi oči rovno z hlavne,“ vyhlásil ďalej Babiš.

Pavel chce upokojenie situácie

Jeho súper Petr Pavel ho predtým okrem iného vyzval, aby odstránil billboardy šíriace strach z vojny a ospravedlnil sa vojakom, o ktorých mohol medzi verejnosťou vyvolávať dojem, že túžia po ozbrojenom konflikte. Babiš označil výzvu za nezmyselnú.

„Ohradzujem sa proti tvrdeniu o vojakoch. Ja som bol ten, ktorý vojakov podporoval,“ reagoval šéf hnutia ÁNO.

„Dôsledkom Vašej kampane konflikt v spoločnosti dosiahol kritickú hladinu a musíme ho zmierniť. Nech vyhrá ktokoľvek z nás, uvedomte si zodpovednosť za to, v akom stave bude naša spoločnosť po voľbách,“ vyzval Pavel na Twitteri.

Podľa neho by teda Babiš mal stiahnuť všetky reklamné materiály, kde používa strach zo zatiahnutia do vojny. Rovnako sa má „ospravedlniť vojakom a ich rodinám kvôli poškodeniu ich povesti v spoločnosti“.

Pavel tiež požaduje, aby Babiš "verejne vyslovil záväzok neútočiť a neeskalovať situáciu v televíznych debatách, ktoré budú sledovať milióny ľudí".

Babiš znovu poprel, že by v spoločnosti šíril nenávisť. Obhajoval aj už stiahnuté billboardy, ktoré podľa neho boli o mieri, a to s prísľubom, že on Česko do vojny nezavlečie. Zopakoval, že jeho mítingy narúšajú Pavlovi stúpenci. „Ja sa pýtam, keď naši voliči nechodia na mítingy pána Pavla, prečo pán Pavel vlastne toleruje túto agresivitu?“ povedal.

Najprv „ostrý náboj“

Babiš mal naposledy mimoriadne vystúpenie pred médiami v sobotu. Vtedy ohlásil, že jeho manželke Monike dorazil list plný invektív s nábojom. Polícia to vyšetruje ako možné nebezpečné vyhrážanie. Teraz pokračuje ďalšie skúmanie znalcov. Zatiaľ nie je možné potvrdiť, či v liste bol ostrý náboj, ani čo bolo obsahom listu.

Incident vyvolal otázky, prečo Babiša manželka sprevádza na verejnosti v rámci predvolebnej kampane na prezidenta aj naďalej, keď je taká vydesená, ako šéf ANO hovoril. V pondelok boli obaja v Brne, kde svojim priaznivcom rozdávali jedlo zo zabíjačky a varené víno.

„Nevidím v tom súvislosť,“ povedal Babiš večer v Televízii Nova, kde znovu zopakoval, že sa jeho rodina bojí o život. Babiš dodal, že polícia zistila, že obálku niekto vhodil minulý týždeň do poštovej schránky v Brne. To je to isté mesto, kam však v pondelok potom išli.

Babiš sa tiež vyhranil proti tomu, že sa na jeho mítingoch objavujú jeho odporcovia, ktorí sa správajú agresívne. „V Jablonci sme mali pocit, že sa tam udusíme, že nás tam postláčajú. Ja sa pýtam, prečo to niekto neodsúdi,“ povedal.

„Superčlovek, najlepší po Baťovi“

„Vulgárne heslá a narušovanie nášho mítingu. Brno bolo divoké,“ komentoval Babiš v utorok na Twitteri. „Naši voliči nechodia na mítingy pána Pavla protestovať, takže tá demokracia nejako nefunguje,“ povedal vo videu. Na snímke sa tiež objavili jeho podporovatelia. Jeden chlapec Babišovi odkázal, že ho považuje za „superčloveka, najlepšieho politika, akého pozná“. Jeden senior vo videu tvrdí, že „Babiš je po Baťovi druhý najlepší človek“.

Český expremiér sa v pondelok znovu posťažoval na to, ako bol vtiahnutý do búrky okolo otázky, či by bol za poslanie vojakov na pomoc Poľsku alebo pobaltským štátom, ak by boli napadnuté Ruskom.

„Za našej vlády sme záväzky vždy plnili. Poslali sme vtedy našich vojakov do Pobaltia. Každý môže urobiť chybu. Všetci to samozrejme využili proti mne,“ povedal. Podľa neho to bola provokácia moderátora Českej televízie.

Na sieťach Babiš zdieľal aj citáciu prisudzovanú druhému českému prezidentovi Václavovi Klausovi: „Hlavná vec je mylná predstava, že prezidenta budú voliť voliči. Prezidenta nám vyberú médiá a voliči ho potom schvália.“

01 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 02 - Modified: 2024-04-07 09:01:20 - Feat.: - Title: Český prezident Pavel zagratuloval Pellegrinimu k víťazstvu. "Budem sa tešiť na konštruktívnu spoluprácu" 03 - Modified: 2024-03-26 13:08:41 - Feat.: - Title: Český prezident Pavel rokoval s vedením kontrarozviedky o bezpečnostnej situácii 04 - Modified: 2024-03-20 12:11:23 - Feat.: - Title: Petr Pavel ukázal ako na Slovákov. Česi platia daň za našu kampaň 05 - Modified: 2024-03-19 05:41:39 - Feat.: - Title: Vzťahy medzi Českom a Slovenskom sú predurčené k blízkosti, vyhlásila Čaputová po schôdzke s Pavlom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:50