Tank nemeckej armády Leopard 2. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zanechá to trvalú stopu, varuje Kremeľ Nemecko pred dodaním tankov na Ukrajinu

24.01.2023, 12:46
Autor:
nasinasiTASRTASR

Berlín čelí čoraz väčšiemu tlaku spojencov, aby odobril dodanie tankov nemeckej výroby Leopard 2 na Ukrajinu. O schválenie presunu Leopardov už nemeckú vládu požiadala Varšava.

Nemecko čelí rastúcemu tlaku, aby poskytlo svoje tanky ukrajinskej armáde, prípadne aby umožnilo spojencom, ktorí tieto tanky majú, aby ich odovzdali Ukrajine. Nemecko však naďalej váha takéto povolenie odsúhlasiť. 

Poľsko s prístupom Berlína už takpovediac stratilo trpezlivosť a hľadá spôsoby, ako svoje tanky od Nemecka poslať Ukrajine aj bez jeho súhlasu.

Napätie na Západe ohľadom dodávok leopardov registruje aj Kremeľ, ktorý Nemecku už stihol poslať výstrahu.

"Za pseudopomoc zaplatia Ukrajinci"

Dodanie nemeckých tankov Leopard 2 na Ukrajinu by neprinieslo "nič dobré" pre budúce rusko-nemecké vzťahy, uviedol v hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informujeme o tom podľa správy agentúry AFP. Peskov dodal, že takýto krok "po sebe zanechá trvalú stopu". 

Peskov v pondelok povedal, že všetky krajiny, ktoré priamo alebo nepriamo pumpujú na Ukrajinu zbrane a zvyšujú jej technologickú úroveň, nesú zodpovednosť za pokračovanie konfliktu. Dodal, že za takúto "pseudopomoc zaplatia cenu Ukrajinci".

image

Nemecká vláda zažíva pre tanky takmer „rozvodové konanie“. Prečo Scholz váha s dodaním leopardov?

Poliaci pritvrdili 

Varšava sa rozhodla pritvrdiť vo svojom odhodlaní dodať Kyjevu kľúčové západné tanky Leopard 2. Po otáľaní Nemecka, ktorého súhlas je na reexport zbraní jeho výroby potrebný, poľský premiér Mateusz Morawiecki už vyhlásil, že „požehnanie“ Berlína sa stáva druhoradou záležitosťou.

Morawiecki ohlásil zámer vytvoriť koalíciu spojeneckých štátov, ktoré s ním zdieľajú záujem dodať leopardy napadnutému východoeurópskemu štátu, a odoslať ich prípadne aj bez Nemecka. Odôvodnil to tým, že sa v Poľsku nemienia „nečinne prizerať, ako Ukrajina vykrváca“.

Jeho kabinet Nemecku dnes ešte poslal oficiálnu žiadosť o schválenie dodávky, podľa všetkého však zápornú odpoveď do úvahy nevezme: „Požiadame Berlín o povolenie. Ak nakoniec toto povolenie nedostaneme, v rámci našej malej koalície – či už v nej Nemecko bude, alebo nie – tanky spolu s ostatnými Ukrajine odovzdáme,“ uviedol ešte predtým poľský premiér. 

image

Poľsku došla trpezlivosť, tanky chce Kyjevu dodať aj bez súhlasu Nemecka. Pomôcť by vedelo aj Slovensko

Nemecko zatiaľ bez zmeny

Ako informuje ČTK, nemecký minister obrany Boris Pistorius dnes dopoludnia po rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom povedal, že v otázke možného dodania nemeckých tankov Leopard ukrajinskej armáde zatiaľ nenastala zmena. Stoltenberg poznamenal, že vo veci tankov očakáva rýchle rozhodnutie. 

Z vládneho kabinetu v Berlíne sa však cez víkend ozval aj nesmelý hlas patriaci tamojšej šéfke diplomacie Annalene Baerbockovej. Tá v nedeľu pre francúzsku televíziu LCI uviedla, že Varšava ich v tom čase ešte oficiálne nepožiadala o povolenie poslať Ukrajine tanky. „Ak by sme však boli požiadaní, nestáli by sme v ceste,“ pripustila ministerka. 

Kyjev žiada o tanky od začiatku vojny 24. februára 2022. V súčasnosti by získaním západnej techniky mohol podľa vlastných slov pokračovať v protiofenzíve voči Rusku a dobyť späť ním okupované územia na juhu Ukrajiny a na Donbase. 

image

HIMARS-y strácajú účinnosť, priznáva Kyjev. Západné tanky prinesú zlom, v čom porážajú tie ruské? (analýza)

01 - Modified: 2023-01-24 11:29:52 - Feat.: 1 - Title: Kyjev podľa Lukašenka navrhol Bielorusku uzavrieť pakt o neútočení, ten naznačil hrozbu ozbrojenej agresie 02 - Modified: 2023-01-24 12:42:20 - Feat.: 1 - Title: Poliaci požiadali Nemecko o súhlas s odoslaním tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Berlín vyzvali na rovnaký čin 03 - Modified: 2023-01-24 09:39:17 - Feat.: 1 - Title: Nemecká vláda zažíva pre tanky takmer „rozvodové konanie“. Prečo Scholz váha s dodaním leopardov?
01 - Modified: 2024-04-20 14:09:00 - Feat.: - Title: Ukrajina, Izrael, Taiwan aj TikTok. V Kapitole začalo ostro sledované rokovanie 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 04 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 05 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 18:34