Ukrajinskí vojaci na tanku pri meste Bachmut. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina sa zbytočne vyčerpáva obranou Bachmutu, mala by sa sústrediť na protiofenzívu, znie z USA

21.01.2023, 09:05
Autor:
TASRTASR

Ovládnutie Bachmutu Ruskom by podľa vysokopostaveného amerického predstaviteľa neznamenalo žiaden zvrat vo vojne, pretože ukrajinské sily by sa mohli stiahnuť na iné, dobre bránené pozície.

Ukrajina by sa nemala fixovať na to, aby za každú cenu udržala mesto Bachmut. Namiesto toho by sa mala sústrediť na prípravu veľkej protiofenzívy voči ruským inváznym silám. Pod podmienkou anonymity to uviedol vysokopostavený predstaviteľ administratívy prezidenta USA Joea Bidena. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AFP.

Priemyselné mesto Bachmut, ktoré ukrajinská armáda bráni proti takmer nepretržitým ruským útokom, je v súčasnosti hlavným epicentrom bojov na východnej Ukrajine. Ťažké boje, v ktorých obe strany zaznamenávajú veľké straty, tam prebiehajú už od vlaňajšieho augusta.

Bachmut sa pre Ukrajincom stal symbolom odporu voči ruskej agresii a v decembri ho osobne navštívil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, krátko predtým, ako sa vydal na návštevu Washingtonu.

Strategicky nedôležitý cieľ

Popredný predstaviteľ Bidenovej administratívy však v piatok vyhlásil, že zameranie na obranu Bachmutu zdržiava Ukrajinu od dôležitejšej úlohy: prípravy očakávanej jarnej ofenzívy na juhu krajiny, ktorá by mohla priniesť veľké územné zisky na úkor ruských okupačných síl.

Americký činiteľ to povedal novinárom pod podmienkou, že zachovajú jeho anonymitu a nebudú jeho slová presne citovať. Varoval, že v bojoch o Bachmut hrá čas v prospech Ruska, vzhľadom na jeho veľké delostrelecké aj ľudské kapacity.

Ovládnutie Bachmutu Ruskom by podľa uvedeného amerického predstaviteľa neznamenalo žiaden zvrat vo vojne, pretože ukrajinské sily by sa mohli stiahnuť na iné, dobre bránené pozície.

Ukrajinská armáda by preto podľa neho nemala ďalej obetovať veľké množstvá vojakov a munície na taký strategicky nedôležitý cieľ, akým je Bachmut. Spojené štáty namiesto toho odporúčajú ukrajinskej armáde, aby svoje sily odtiaľ stiahla a umožnila ich preskupenie a prezbrojenie.

Nemusia mať dostatočné kapacity

Tieto jednotky by potom mohli absolvovať výcvikové programy vedené Spojenými štátmi a následne - vybavené modernými a ťažkými zbraňami - by mohli spustiť ofenzívu na juhu Ukrajiny, uviedol citovaný americký predstaviteľ.

Varoval pritom, že Ukrajinci možno nedisponujú dostatočnými kapacitami na to, aby sa pokúšali udržať Bachmut a zároveň pracovali na príprave ofenzívy, ktorá by im mohla priniesť strategické zisky.

Moderné západné zbrane potrebné pre takúto protiofenzívu už začínajú prichádzať na Ukrajinu: len v priebehu tohto týždňa to boli stovky obrnených vozidiel určených pre mobilné útočné jednotky, uviedol podľa agentúry AFP nemenovaný predstaviteľ Bidenovej administratívy.  

01 - Modified: 2024-04-16 17:01:47 - Feat.: - Title: Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných. Pravdepodobne ich však je oveľa viac 02 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 03 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 04 - Modified: 2024-04-16 13:29:13 - Feat.: - Title: Zelenskyj podpísal zákon o mobilizácii, má posilniť ukrajinskú armádu 05 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 00:13