Donald Trump sa snažil žalovať Hillary Clintonovú za to, že sa podľa neho v roku 2016 v prezidentských voľbách snažila zmanipulovať hlasovanie spájaním jeho kampane s Ruskom.. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Snaha žalovať Clintonovú ho vyjde draho. Trump musí zaplatiť miliónový trest

20.01.2023, 11:59
Autor:
ČTKČTK

Rozsudok je významným "napomenutím" exprezidenta Donalda Trumpa, ktorý po celý dlhý čas, keď používal súdy ako zbraň proti obchodným rivalom a partnerom, ale aj bývalým zamestnancom a novinárom, len zriedka čelil takýmto následkom, poznamenal The New York Times.

Americký exprezident Donald Trump a jeho právnička musia zaplatiť peňažný trest vo výške takmer milión dolárov za pokus žalovať Hillary Clintonovú za to, že sa podľa nich v roku 2016 v prezidentských voľbách snažila zmanipulovať hlasovanie spájaním jeho kampane s Ruskom.

Rozhodol o tom floridský sudca, ktorý žalobu zamietol už vlani s argumentom, že ide o vybavovanie politických účtov, ktoré nepatria pred súd.

Teraz uviedol, že pokuta je oprávnená, pretože Trumpov postup vykazuje vzorec zneužívania súdov na presadzovanie jeho politickej agendy, napísala dnes agentúra Reuters.

image

Amerika narazila na dlhový strop. Čaká ju krach?

Trump v žalobe tvrdil, že Clintonová a ďalší demokrati sa spikli a vytvorili príbeh o jeho spolčení s cudzou krajinou vo chvíli, keď sa obaja uchádzali o Biely dom. Požadoval odškodné za právne náklady a sprievodné výdavky vo výške 24 miliónov dolárov.

Sudca Donald Middlebrooks teraz vo svojom 45-stranovom rozhodnutí uviedol, že tento prípad sa nikdy nemal dostať pred súd. "Jeho neadekvátnosť ako právneho nároku bola zrejmá od samého začiatku," napísal sudca, podľa ktorého by "žiadny rozumný právnik" túto žalobu nepodal.

Podľa sudcu tiež "zneužívanie súdov Trumpom a jeho právnikmi podkopáva právny štát". Žalobu odsúdil ako "úplne frivoľnú" po faktickej i právnej stránke a dodal, že bola podaná v "zlej viere za nesprávnym účelom". Nariadil, aby Trump a jeho právnička Alina Habbaová spoločne zaplatili vyše 937-tisíc dolárov.

Žaloba, ktorú Trump podal v marci, bola v septembri zamietnutá a Trumpovi bolo v novembri nariadené zaplatiť desiatky tisíc po tom, ako jeden zo žalovaných podal sťažnosť. Terajšiu pokutu sudca nariadil zaplatiť po tom, ako sa kroku domáhala skupina zvyšných žalovaných, vrátane Clintonovej.

image

Súd potrestal Trumpovu firmu. Za daňové podvody dostala pokutu 1,6 milióna dolárov

Už pri zamietnutí žaloby Middlebrooks uviedol, že súd nie je "vhodné fórum" na riešenie problémov bývalého prezidenta. Trump podľa neho tiež nepreukázal, že bol poškodený akýmkoľvek podvodom. Na žalovanú stranu sa navyše podľa sudcu vzťahuje ochrana vyplývajúca z prvého dodatku ústavy, ktorý okrem iného zaručuje právo na slobodu.

Republikán Trump sa v roku 2020 uchádzal o znovuzvolenie do Bieleho domu, ale porazil ho demokrat Joe Biden. Trump potom nepodložene tvrdil, že za jeho porážkou stoja rozsiahle volebné podvody. Vlani oznámil, že sa plánuje usilovať o republikánsku nomináciu do budúcoročných prezidentských volieb v roku 2024.

Rozsudok je významným "napomenutím" Trumpa, ktorý po celý dlhý čas, keď používal súdy ako zbraň proti obchodným rivalom a partnerom, ale aj bývalým zamestnancom a novinárom, len zriedka čelil takýmto následkom, poznamenal The New York Times.

Trump navyše v poslednom čase čelí širokej škále právnych problémov a trestných vyšetrovaní a pod drobnohľadom sú aj jeho právnici kvôli svojim krokom v týchto kauzách.

01 - Modified: 2023-01-20 05:47:42 - Feat.: 1 - Title: Biden zľahčuje závažnosť nájdených tajných dokumentov, mal ich uložené aj vo svojom dome 02 - Modified: 2023-01-19 17:44:03 - Feat.: 1 - Title: Amerika narazila na dlhový strop. Čaká ju krach? 03 - Modified: 2023-01-11 05:59:09 - Feat.: 1 - Title: Bidena prekvapilo, že v jeho kancelárii našli tajné dokumenty. Preverujeme to, hovorí prezident
01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 05 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:22