Archívna fotografia Alexeja Navaľného. FOTO: Reuters
StoryEditor

Navaľného manželka a podporovatelia vyzývajú väznicu, aby mu poskytla lieky. Vo ruskom väzení ochorel

11.01.2023, 18:58
Autor:
ČTKČTK

Navaľnyj, ktorý si odpykáva niekoľkoročný trest v trestaneckej kolónii východne od Moskvy, tento týždeň na sociálnych sieťach obvinil úrady, že ho úmyselne nechali nakaziť chrípkou.

Manželka väzneného ruského opozičníka Alexeja Navaľného Julija dnes vyzvala väzenskú správu, aby jej manželovi poskytla základné lieky. Informovala o tom agentúra Reuters. Dlhodobý kritik Kremľa sa podľa nej aj jeho podporovateľov potýka s chrípkou a nachladnutím, ktoré ale väznica nijako nerieši.

Navaľnyj, ktorý si odpykáva niekoľkoročný trest v trestaneckej kolónii východne od Moskvy, tento týždeň na sociálnych sieťach obvinil úrady, že ho úmyselne nechali nakaziť chrípkou. Vo väznici totiž prepukla epidémia, no k Navaľnému umiestnili jedného z nakazených. Teraz má silnú horúčku a kašeľ.

image

Rusko začalo trestne stíhať prominentných kritikov Kremľa a odporcov vojny, odsudzuje aj emigrantov

"Ste ľudia? Máte rodičov a deti, ktorí na vás čakajú doma, keď prídete z práce. Čo sa vám honí hlavou? Ako sa vám žije s tým, že ste úmyselne nakazili človeka a potom ho neliečite a nedáte mu žiadne lieky? "pýtala sa Julija Navalná na instagrame. Jej manžel podľa nej má horúčky najmenej od začiatku roka a dozorcovia mu okrem odoberania liekov nedovoľujú ani oddych.

Podporovatelia Navaľného tiež uviedli, že sa dnes konalo súdne vypočutie ohľadom podmienok vo väzení, hoci opozičný predák žiadal o jeho odloženie kvôli svojej chorobe. Výsledok vypočutia nie je jasný, napísala agentúra Reuters.

image

Navaľnyj tvrdí, že Prigožin navštívil jeho väznicu a verboval väzňov do bojov

"Navaľnyj vyzerá vyčerpane. Je skutočne chorý a trestanecká kolónia mu odmieta poskytnúť najzákladnejšie a najnutnejšie lieky. Jednoducho ho vo väzení pomaly zabíjajú, "napísala dnes na twitteri Navaľného spolupracovníčka Ljubov Sobolová.

Navaľnyj sa už v závere minulého roka sťažoval, že ho bolí chrbát kvôli dlhým pobytom na samotke, kde môže byť 16 hodín len na lavičke alebo vestoji. Podľa neho ide o zámernú stratégiu úradov, ako mu podkopať zdravie.

Šesťdesiatštyriročného opozičníka vlani v marci odsúdili na deväťročný trest za údajnú krádež peňazí, ktoré vyzbieral na svoju prezidentskú kampaň, a pohŕdanie súdom. Ešte skôr mu justícia vymerala 2,5 roka väzenia pre porušenie podmienky skoršieho rozsudku, keď sa vzhľadom na hospitalizáciu v Nemecku nedostavoval na povinné kontroly. Opozičný líder tvrdí, že obvinenia proti nemu sú vykonštruované s cieľom udržať najhlasnejšieho kritika Kremľa za mrežami.

image

Navaľnyj tvrdí, že je vystavený novej forme psychického nátlaku. Dali mu do cely bezdomovca

Zatknutie Navaľného v januári 2021 vyvolalo v Rusku masové protesty. Polícia ho zadržala bezprostredne po jeho návrate z Nemecka, kde sa liečil z následkov otravy bojovou jedovatou látkou zo skupiny novičok, ktorú utrpel v Rusku. Navaľnuj otravu pripisuje ruskej tajnej službe FSB a priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Kremeľ to popiera a spochybňuje samotný fakt, že bol opozičník otrávený. Zistenie západných expertov, ktorí potvrdili prítomnosť bojovej látky v Navaľnom organizme, však viedlo Západ k uvaleniu ďalších sankcií na Rusko.

01 - Modified: 2023-01-15 13:58:06 - Feat.: 1 - Title: Sledujeme posledné kŕče ruského impéria, hovorí uznávaný historik Sergej Medvedev 02 - Modified: 2023-01-10 05:53:22 - Feat.: 1 - Title: Rusko začalo trestne stíhať prominentných kritikov Kremľa a odporcov vojny, odsudzuje aj emigrantov 03 - Modified: 2023-01-09 15:06:34 - Feat.: 1 - Title: Navaľnyj je desiaty raz v trestnej cele a je zrejme chorý. Jeho spoluväzeň má problém s hygienou 04 - Modified: 2022-12-21 19:53:58 - Feat.: 1 - Title: Navaľnyj tvrdí, že Prigožin navštívil jeho väznicu a verboval väzňov do bojov
01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:22