Pracovníci čistia ruiny po útoku ukrajinských rakiet v meste Makyjivka vo východnej Doneckej oblasti. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky očakáva ďalšie útoky hlboko za ruskými hranicami

04.01.2023, 20:03
Autor:
ČTKČTK

"Na túto otázku vám teraz nemôžem odpovedať. Až po vojne," reagoval šéf rozviedky na otázku reportérky, či Kyjev stál za nedávnym útokom na ruskú vojenskú základňu.

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov očakáva ďalšie útoky na ruskom území. Naznačil to v dnes odvysielanom rozhovore s americkou stanicou ABC News bez toho, aby povedal, či za doterajšími údermi v Rusku stál Kyjev. Náčelník vojenskej spravodajskej služby tiež vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin je smrteľne chorý, má zrejme rakovinu a pravdepodobne čoskoro zomrie.

"Na túto otázku vám teraz nemôžem odpovedať. Až po vojne," reagoval šéf rozviedky na otázku reportérky, či Kyjev stál za nedávnym útokom na ruskú vojenskú základňu, ktorá sa nachádza stovky kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Budanov vyhlásil, že bol za útok rád, a naznačil, že očakáva ďalšie podobné údery na ruskom území.

image

Podľa Ukrajiny nastal čas na vyslanie mierových jednotiek OSN do Záporožskej atómovej elektrárne

Rusko 26. decembra informovalo o smrti troch vojakov na leteckej základni pri Engelse v Saratovskej oblasti, na miesto podľa neho dopadli časti zostreleného ukrajinského dronu. Kyjev sa k zodpovednosti za podobné útoky na ruskom území nehlási a neurobil tak ani v tomto prípade. "Myslíte, že (ich) bude viac? "opýtala sa reportérka. "Myslím," reagoval Budanov. "Vo vnútri Ruska? Hlboko v Rusku? "pokračovala redaktorka. "Hlbšie a hlbšie," povedal šéf ukrajinskej rozviedky.

Budanov tiež uviedol, že pri svojej nedávnej návšteve mesta Bachmut na Donbase na východnej Ukrajine, kde sa odohrávajú jedny z najťažších bojov súčasnej vojny, videl na poliach hromady tiel mŕtvych vojakov. "Sú tam stovky mŕtvych tiel, ktoré len tak hnijú na otvorenom poli. Miestami sú navŕšené na iných telách ako provizórne hradby. Keď ruské jednotky na tomto poli útočia, používajú telá ako krytie, ako štít, "povedal šéf ukrajinskej rozviedky.

image

Francúzsko poskytne Ukrajine ľahké obrnené prieskumné vozidlá, prvé západnej výroby

Témou rozhovoru bol tiež zdravotný stav ruského prezidenta. Podľa Budanova je Putin smrteľne chorý. "Kedy myslíte, že zomrie? "opýtala sa redaktorka. "Myslím, že veľmi skoro. Dúfam," odvetil Budanov, podľa ktorého má šéf Kremľa zrejme rakovinu. Tieto informácie má podľa svojich slov zo zdrojov blízkych Kremľa. "Táto vojna by mala skončiť skôr, ako zomrie," reagoval na otázku redaktorky, či by smrť šéfa Kremľa mohla znamenať koniec konfliktu, ktorý Rusko rozpútalo na Putinov príkaz vlani vo februári.

Budanov v interview ďalej vyhlásil, že Ukrajina tento rok zvíťazí. Podľa webu ABC News v rozhovore tiež avizoval, že Kyjev chystá na jar zásadný ukrajinský nápor voči ruským inváznym silám, pričom najväčšie boje sa podľa neho dajú očakávať v marci. Týkať sa majú územia od Donbasu po Moskvou anektovaný ukrajinský polostrov Krym.

"Rusko už nie je pre svet vojenskou hrozbou," povedal Budanov. Ruskí vojaci sa podľa neho obmedzujú len na obranu okupovaných ukrajinských území a Putinov režim je podľa neho "všetkým pre smiech". "Nemali by ste sa báť premeny Ruska. Bude len na prospech sveta, "uviedol. Jediným problémom, ktorý zostáva, je podľa Budanova ruský jadrový arzenál a "nekontrolovateľný režim", čo podľa neho prinúti svet uvedomiť si nutnosť "denuklearizácie Ruska alebo aspoň medzinárodného dohľadu nad jeho jadrovým arzenálom".

01 - Modified: 2023-01-04 18:51:33 - Feat.: 1 - Title: Podľa Ukrajiny nastal čas na vyslanie mierových jednotiek OSN do Záporožskej atómovej elektrárne 02 - Modified: 2023-01-04 18:14:50 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko poskytne Ukrajine ľahké obrnené prieskumné vozidlá, prvé západnej výroby 03 - Modified: 2023-01-04 16:00:49 - Feat.: 1 - Title: V iránskom drone na Ukrajine našli súčiastky z rôznych krajín, informuje stanica CNN
01 - Modified: 2024-04-16 17:01:47 - Feat.: - Title: Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných. Pravdepodobne ich však je oveľa viac 02 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 03 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 04 - Modified: 2024-04-16 13:29:13 - Feat.: - Title: Zelenskyj podpísal zákon o mobilizácii, má posilniť ukrajinskú armádu 05 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 23:25