Bulharský dezignovaný premiér Nikolaj Gabrovski sa prihovára poslancom v parlamente v Sofii. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Šancu na zostavenie vlády dostala druhá najsilnejšia strana v Bulharsku. Prezident chce predísť voľbám

03.01.2023, 14:17
Autor:
TASRTASR

Nový dezignovaný premiér Nikolaj Denkov napriek mizivej šanci na úspech prisľúbil, že sa pokúsi vytvoriť fungujúcu menšinovú vládu s dostatočnou podporou v parlamente.

Bulharský prezident Rumen Radev poveril v utorok zostavením vlády druhú najsilnejšiu parlamentnú stranu, reformistické hnutie Pokračujeme v zmene. Prezident chce týmto spôsobom predísť konaniu ďalších volieb, ktoré by boli už piatymi za dva roky. Informujeme o tom na základe správa agentúr AP a Reuters.

Nový dezignovaný premiér Nikolaj Denkov napriek mizivej šanci na úspech prisľúbil, že sa pokúsi vytvoriť fungujúcu menšinovú vládu s dostatočnou podporou v parlamente.

Tento exminister školstva a univerzitný profesor chémie má teraz sedem dní na to, aby vytvoril vládny kabinet, ktorý bude musieť následne odobriť parlament. Nová vláda potrebuje na schválenie najmenej 121 hlasov v 240-člennom parlamente, kde má PP len 53 poslaneckých mandátov.

image

Bulharsko prvýkrát poskytne vojenskú pomoc Ukrajine. Kyjevu posiela zbrane a muníciu

"Nahromadilo sa veľa problémov, reformy sa oneskorili a my potrebujeme vládu, ktorá ľudí zjednotí a bude riešiť ich problémy," povedal 60-ročný Denkov. "Preberám tento druhý mandát s jasným vedomím, že to bude ťažká úloha, mnohí dokonca hovoria, že nemožná... Napriek tomu sme presvedčení, že by sme mali pre zostavenie vlády spraviť všetko potrebné," povedal Denkov prezidentovi.

Mandát na zostavenie vlády dostal po tom, ako sa podporu dostatočného počtu poslancov nepodarilo v decembri získať vláde navrhovanej v najsilnejším parlamentným zoskupením zloženým zo strán Občania za európsky rozvoj Bulharska a Zväz demokratických síl, ktoré zvíťazilo v októbrových voľbách.  

image

Pre únik rádioaktívnej chladiacej kvapaliny odstavia v Bulharsku jadrový reaktor. Poruchy sa množia

Predošlá vláda vedená práve stanou PP expremiéra Kirila Petkova sa rozpadla v júni, po odchode jednej z jej štyroch koaličných strán a následnom vyslovení nedôvery zo strany parlamentu.

Denkov má podľa politológov len veľmi malé šance na zostavenie vlády, píše Reuters. Jeho potenciálny kabinet odmieta podporiť GERB, ako aj proruská strana Obnova či Hnutie za práva a slobody, ktoré zastupuje tureckú menšinu.

Ak sa Denkovovi vládu zostaviť nepodarí, prezident následne jej vytvorením poverí tretiu stranu - už podľa vlastného výberu. Ak aj tento pokus zlyhá, rozpustí už Radev parlament a vyhlási predčasné voľby s konaním do dvoch mesiacov.

Politológovia pritom očakávajú, že ďalšie voľby by mohli mať veľmi podobné výsledky ako tie októbrové, a ešte viac tak prehĺbiť politický pat, ktorý sužuje túto najchudobnejšiu krajinu Európskej únie.

01 - Modified: 2023-01-01 18:05:00 - Feat.: 1 - Title: Bulharsko očakáva za minulý rok výrazne nižší rozpočtový schodok, než sa čakalo 02 - Modified: 2022-12-27 23:32:03 - Feat.: 1 - Title: 30 skokov tatranského tigra: spustili sme reaktory či Branisko, privatizovali a stali sa Detroitom Európy
01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:38