Prezidentovo posolstvo o stave krajiny mohlo zaznieť až po skončení leteckého poplachu, ktorý si vynútil odklad o poldruha hodiny. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ukrajina pomohla Západu prestať sa báť Ruska, vyhlásil Zelenskyj

28.12.2022, 23:14
Autor:
ČTKČTK

"Ešte pred rokom by sa zdalo, že nie je možné, že náš štát bude mať americké rakety Patriot. Teraz sme sa na tom dohodli. Je to zvláštna známka dôvery Ukrajine, toto je skutočné spojenectvo so Spojenými štátmi," ocenil ukrajinský prezident.

Ukrajinskej armáde sa podarilo oslobodiť už 1 800 miest a dedín, ktoré okupovali ruské vojská po svojom vpáde do krajiny na konci februára. Uviedol to dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom vystúpení v parlamente.

To sa konalo za zatvorenými dverami; o jeho obsahu informovali novinárov poslanci. Zelenskyj poďakoval všetkým krajinám, ktoré pomáhajú Ukrajine porážať na bojisku ruskú tyraniu, napísali agentúry Unian a Ukrinform.

Povojnová obnova Ukrajiny

Ukrajina sa stala jedným z lídrov slobodného sveta a pomohla Západu, aby našiel sám seba a prestal sa báť Ruska, uviedol Zelenskyj podľa denníka Ukrajinska pravda. Zdôraznil, že cieľom Ukrajiny je obnoviť územnú celistvosť krajiny a oslobodiť všetkých svojich občanov, ktorí sa ocitli v nevôli či zajatí.

Povojnová obnova Ukrajiny sa stane najväčším ekonomickým projektom Európy, usúdil prezident a nabádal poslancov na vypracovanie právneho rámca, ktorý by už teraz povzbudzoval podnikateľov a investorov prísť na Ukrajinu.

Vyhlásil tiež, že milióny Ukrajincov, ktorí pred vojnou utiekli do zahraničia, nesmú zostať utečencami a mali by sa vrátiť domov.

Potopený krížnik a poničený most

"Ukrajinskí vojaci zahnali okupantov od Kyjeva, a to bol prvý prelomový okamih vo vojne. Predviedlo to silu nášho odporu. Ukrajinskí vojaci oslobodili Hadí ostrov a odvtedy každý okupant vie, akú jedinú odpoveď počuje od Ukrajincov. Ukázalo to, že Ukrajinu nič nezastaví," zdôraznil.

"V Čiernom mori ubudlo vlajkových lodí a jeden smutne preslávený most čoraz viac slúži na odchody, ak je v prevádzke," zažartoval Zelenskyj na adresu potopenia ruského krížnika Moskva, vlajkovej lode ruského Čiernomorského loďstva, a poškodenia Kerčského mosta, spájajúceho ukrajinský polostrov Krym, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo na jar 2014, s ruskou pevninou.

"Ešte pred rokom by sa zdalo, že nie je možné, že náš štát bude mať americké rakety Patriot. Teraz sme sa na tom dohodli. Je to zvláštna známka dôvery Ukrajine, toto je skutočné spojenectvo so Spojenými štátmi," ocenil Zelenskyj.

Výmeny zajatcov

Podľa agentúry Ukrinform Zelenskyj rovnako uviedol, že od začiatku ruskej invázie sa podarilo Ukrajine zabezpečiť prepustenie 1 456 ľudí z ruského zajatia. Moskva a Kyjev uskutočnili už viacero výmien a predpokladá sa, že Rusko zadržiava tisíce ukrajinských vojnových zajatcov, avšak ich presné počty nie sú známe, podotkla agentúra Reuters.

Verejné nie sú ani počty ruských vojakov, ktorých zadržiava Ukrajina. Prezident zároveň uviedol, že cieľom je oslobodiť všetkých zajatcov a dostať do vlasti aj násilne deportovaných Ukrajincov.

Aktívna komunikácia smerom von

Zelenskyj tiež uviedol, že sa od začiatku ruskej invázie zúčastnil 850 medzinárodných akcií. Ukrajinský prezident za celý čas, čo jeho krajina čelí ruskej vojenskej agresii, vycestoval z vlasti iba raz - v decembri navštívil americký Washington, kde sa stretol s prezidentom Joom Bidenom a prehovoril v Kongrese.

Cez videokonferencie však predtým prehovoril okrem iného k národným parlamentom, na rôznych konferenciách alebo aj festivaloch.

Prezidentov prejav v parlamente si podľa poslanca Jaroslava Železnjaka na mieste vypočuli tiež členovia ukrajinskej vlády, náčelník generálneho štábu Valerij Zalužnyj, zahraniční diplomati a príbuzní vojakov zabitých pri obrane vlasti.

Prezidentovo posolstvo o stave krajiny mohlo zaznieť až po skončení leteckého poplachu, ktorý si vynútil odklad o poldruha hodiny.

01 - Modified: 2022-12-28 21:15:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko poškodilo na Ukrajine už 700 zariadení kritickej infraštruktúry, znie z Kyjeva 02 - Modified: 2022-12-28 20:49:52 - Feat.: 1 - Title: Nezamestnanosť v Rusku klesla na rekordné minimum. Nedostatok pracovnej sily spôsobila mobilizácia 03 - Modified: 2022-12-28 20:03:09 - Feat.: 1 - Title: Rusko má v Bielorusku asi 10-tisíc vojakov. Na začatie novej ofenzívy to nestačí, tvrdí šéf pohraničníkov 04 - Modified: 2022-12-28 19:34:00 - Feat.: 1 - Title: Francúzsky minister obrany navštívil Kyjev. Ubezpečil, že podpora Ukrajiny zo strany Paríža neochabne
01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 04 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 05 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:38