Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ťažký rok ukázal podľa prezidenta Steinmeiera súdržnosť Nemecka, želá si ukončenie vojny na Ukrajine

25.12.2022, 19:21
Autor:
ČTKČTK

Vo svojom vianočnom posolstve ocenil Steinmeier aj statočnosť Ukrajincov brániacich vlasť pred ruskou agresiou a tiež súdržnosť Európy.

Nemecko kvôli ruskej invázii na Ukrajinu prežilo ťažký rok, ktorý napriek všetkým problémom a existenčným obavám priniesol aj dobrú vec, a to skúsenosť, že spoločne možno ťažký čas prekonať. V dnes zverejnenom vianočnom prejave to vyhlásil nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Jeho vianočným prianím vraj je, aby táto spolupatričnosť a nádej nevymizli ani v novom roku.

Steinmeier si želá aj ukončenie vojny na Ukrajine, v rýchle zastavenie bojov v dohľadnej dobe ale príliš neverí. Kým nezavládne mier, ktorý by bol spravodlivý pre Ukrajinu a nezvýhodňoval by agresora, treba podľa spolkového prezidenta napadnutým pomáhať. "Tým tiež v tme bezprávie držíme svetlo nádeje," povedal.

image

Takmer polovica Nemcov je proti dodávkam tankov Leopard Ukrajine, Scholz žiadosť ukrajinskej vlády odmietol

Vo svojom vianočnom posolstve ocenil Steinmeier statočnosť Ukrajincov brániacich vlasť pred ruskou agresiou a tiež súdržnosť Európy. "A naša krajina tvárou v tvár tejto výzve opäť prekonala sama seba. Neprepadli sme panike, nenechali sme sa rozhnevať," povedal.

Spomenul, že vzhľadom na súčasnú krízu je spoločnosť vystavená mnohým tlakom v podobe rastúcich cien a nedostatku energie. "Viem, ako veľa si táto kríza od vás všetkých vyžaduje, ako sa mnohí musia uskromniť. Nikto nám ale nemôže zobrať našu veľkorysosť vo vzájomnom správaní," povedal Steinmeier s tým, že ľudskosť a nasadenie pomáhajú prejasňovať život ostatným.

image

Šéfekonóm NBS varuje: Vláda miliardami uchráni domácnosti a firmy, ale realita nám raz zaklope na dvere

"Som hrdý na našu krajinu, kde toľko ľudí pomáha - nie preto, že musia, ale pretože cítia zodpovednosť za ostatných a za spoločnosť," povedal. "Sme tvoriví, pracovití a solidárni. A z toho môžeme čerpať silu a nádej aj v novom roku, "uviedol.

Aj v tejto existenčne zložitej dobe by ľudia podľa Steinmeiera nemali zabúdať na ochranu klímy, ktorá si žiada úsilie celej spoločnosti. Želal by si, aby aj starší ľudia boli ochotní sa zmeniť a aby mladí vo svojej kritike nepoškodzovali samotnú podstatu ochrany životného prostredia. Jasne tak odkázal na kontroverzné demonštrácie klimatických aktivistov z hnutia Posledná generácia. "Máme predsa všetci spoločný cieľ, aby mladí neboli poslednou generáciou, ale naopak prvou generáciou sveta šetrnou ku klíme," dodal.

01 - Modified: 2022-12-25 13:40:49 - Feat.: 1 - Title: Takmer polovica Nemcov je proti dodávkam tankov Leopard Ukrajine, Scholz žiadosť ukrajinskej vlády odmietol 02 - Modified: 2022-12-25 10:43:00 - Feat.: 1 - Title: V Nemecku za desať rokov pribudlo v registri áut niekoľko tisíc trabantov a wartburgovcov 03 - Modified: 2022-12-24 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Mercedes, ktorý je oslavou poctivosti. Chválil ho Karel Gott, skopírovali ho v Severnej Kórei
01 - Modified: 2024-05-04 15:25:34 - Feat.: - Title: Nemeckého europoslanca napadli a ťažko zranili pri vylepovaní volebných plagátov 02 - Modified: 2024-05-03 14:15:36 - Feat.: - Title: Berlínčanov varovali pred nebezpečným dymom, hasiči bojujú s veľkým požiarom fabriky 03 - Modified: 2024-05-03 13:52:55 - Feat.: - Title: V nemeckom stavebníctve sa pre spor o mzdy schyľuje k štrajkom 04 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 05 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 22:34