Sú krajiny, kde sa na pohrebe tancuje, kde sa hrá rytmická hudba. Je to jednoducho norma, ktorá vyplýva z obyčají a viery, vysvetľuje Juliette Cazes. FOTO: Juliette Cazes
StoryEditor

Odborníčka na smrť: Ľudia majú skreslenú predstavu o tom, ako sa ich telo rozkladá

25.12.2022, 00:00

V rozhovore s výskumníčkou v oblasti tanatológie Juliette Cazes sa dozviete:

  • Čoho sa pri smrti bojíme.
  • Čo sa deje s naším telom po skone.
  • Kde sa na pohrebe oslavuje, spieva a tancuje.
  • Aké sú rôzne druhy múmií.
  • Prečo smútenie už nie je v našich spoločnostiach vítané.

Už roky študujete smrť, píšete o nej, prednášate o nej. Bojíte sa jej?

Túto otázku si kladiem každý deň. Mám k smrti blízko na viacerých úrovniach. Základná otázka je: akej smrti sa bojíme – je tu môj vlastný skon, odchod mojich blízkych, ale aj smrť ako pojem. V každom prípade si túto prírodnú udalosť hlboko vážim. Čo sa týka pocitu strachu ako takého, snažím sa naň nemyslieť.

Prečo nie?

Mohlo by to viesť k množstvu ďalších otázok, ktoré by mohli zasahovať do mojej práce. To mi však nebráni meditovať o smrti, pretože vtedy je vzťah k strachu iný.

A ak vezmeme do úvahy vašu smrť. Pomáha vám blízkosť témy, aby ste sa neobávali vlastného konca, ničoty, ktorá nasleduje?

Áno, veľmi mi to pomáha, aby som si plne uvedomovala túto udalosť a jej význam. Čo sa týka ničoty, ktorá v podstate súvisí s našimi osobnými presvedčeniami, prijímam ju oveľa lepšie. Rovnako som sa zmierila s myšlienkou, že si ma nikto nebude pamätať, že moja pamäť nebude mať pokračovanie. Vynára sa aj otázka, či človek naozaj chce byť nesmrteľný prostredníctvom spomienok.

A odpoveď na túto otázku je?

Pred niekoľkými týždňami som bola na pohrebnom veľtrhu a slovo nesmrteľnosť tam zaznelo často. Povedala som si, že by sme sa nad tým mali všetci zamyslieť. O tom, že nič také neexistuje a že naša pamäť sa takmer vždy skončí. Ja som si tým prešla. Takže som s tým zmierená. Zomriem, neviem kde ani v akom veku, ale viem, že spomienka na moju existenciu sa vytratí. A myslím si, že to mnohých ľudí trápi. Že sa na nich nebude spomínať, že nebudú ešte dlho po smrti oslavovaní ako jednotlivci.

Odhliadnuc od ničoty a zániku spomínanej pamäti, prečo ešte sa ľudia boja smrti?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 94% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 02 - Modified: 2024-04-02 11:02:32 - Feat.: - Title: Tragická streľba na škole neďaleko Helsínk. 12-ročný chlapec spustil paľbu, jedno dieťa zomrelo a dve bojujú o život 03 - Modified: 2024-03-18 09:32:10 - Feat.: - Title: Spadol z oblakov. Austrálčan sa zabil, keď nad Melbourne vypadol z teplovzdušného balóna 04 - Modified: 2024-03-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Z manželovho popola si nechala vyrobiť pamätné šperky. Jeho telo však po pol roku našli v pochybnom pohrebnom ústave 05 - Modified: 2024-03-14 15:28:26 - Feat.: - Title: Ďalší vrcholný manažér ropného gigantu Lukoil je mŕtvy. Našli ho obeseného v jeho kancelárii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 12:22