StoryEditor

Putinovi spolupracovníci pred ním taja zlé správy o vojne na Ukrajine

23.12.2022, 23:31
Autor:
ČTKČTK

Putin počas 22 rokov pôsobenia vo vrcholnej politike okolo seba vybudoval systém ľudí, ktorí mu zamlčujú nepríjemné dáta, tvrdia zdroje WSJ.

Najbližší spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina sa pred ním snažia tajiť nepríjemné správy o priebehu bojov na Ukrajine, uviedol dnes americký denník The Wall Street Journal. Putin, je tak podľa amerického listu, ktorý sa odvoláva na rozhovory s ruskými predstaviteľmi blízkymi Kremľa, v izolácii a nemá nevyhnutne prehľad o reálnej situácii, hoci je najvyšší veliteľ ruských ozbrojených síl.

"Ľudia okolo Putina chránia sami seba. Majú v sebe zakorenený pocit, že by prezidenta nemali rozčuľovať, "oznámila Jekaterina Vinokurovová, ktorá pôsobila v Putinovej rade pre rozvoj občianskej spoločnosti, kým ju prezident tento rok v novembri odvolal.

image

USA vyzvali Putina, aby uznal realitu a stiahol ruské sily z Ukrajiny

Putin počas 22 rokov pôsobenia vo vrcholnej politike okolo seba vybudoval systém ľudí, ktorí mu zamlčujú nepríjemné dáta, tvrdia zdroje WSJ. Putin tak napríklad nie je schopný alebo nechce uveriť, že Ukrajina by sa mohla ruskej armáde úspešne ubrániť.

Šéf Kremľa každé ráno o siedmej hodine dostáva písané hlásenie o vývoji vojny. Informácie v tomto dokumente sú pritom starostlivo podané tak, aby vynikli úspechy a zapadli prešľapy ruských síl, zistil americký denník od bývalých ruských spravodajských dôstojníkov a ďalších ruských činiteľov. Putin dlho odmietal používať internet, pretože sa obával, že ho niekto môže pomocou digitálnych nástrojov sledovať, čo ho robí od hlásení, ktoré zostavujú jeho podobne zmýšľajúci poradcovia závislejším.

image

Ruský vojenský priemysel musí zdokonaliť zbrane podľa skúseností z bojov, tvrdí Putin

Niekedy však trvá aj niekoľko dní, kým sa na Putinov stôl dostanú správy o vývoji na bojisku, takže dovtedy zostarnú, uviedli podľa WSJ ľudia oboznámení so situáciou. Frontoví velitelia podľa zdrojov denníka totiž podávajú hlásenia ruskej tajnej službe FSB, ktorá ich spracováva a odovzdáva tajomníkovi ruskej bezpečnostnej rady Nikolajovi Patruševovi a až ten ich odovzdáva Putinovi. Práve radikálne naladený Patrušev pomohol podľa WSJ Putina presvedčiť k napadnutiu Ukrajiny.

Skutočnosť, že Putin nemá realistickú predstavu o situácii na Ukrajine, sa podľa amerického listu prepísala do celého priebehu ruskej invázie, a mala napríklad vplyv aj na nedávne ústupy ruskej armády na severovýchode a juhu napadnutej krajiny. Keď ruskí vojaci prehrávali v septembri bitku o Lyman na východnej Ukrajine, sám Putin podľa denníka cez zašifrovanú linku z Moskvy zakázal ústup. Lenže zle vybavení ruskí vojaci sa ocitli v ukrajinskom obkľúčení.

image

Ruská invázia na Ukrajinu poškodila vzťahy Pekingu s Európskou úniou, tvrdí veľvyslanec Číny

Putin vtedy išiel proti vlastným generálom, poznamenal denník. Ruský prezident, ktorý nikdy sám neslúžil v armáde, je totiž natoľko ostražitý voči štruktúre veliteľov, že sám vydáva rozkazy vojskám v prvej línii.

01 - Modified: 2022-12-23 22:23:57 - Feat.: 1 - Title: USA vyzvali Putina, aby uznal realitu a stiahol ruské sily z Ukrajiny 02 - Modified: 2022-12-23 20:38:29 - Feat.: 1 - Title: Ruský vojenský priemysel musí zdokonaliť zbrane podľa skúseností z bojov, tvrdí Putin 03 - Modified: 2022-12-23 19:28:07 - Feat.: 1 - Title: Ruská invázia na Ukrajinu poškodila vzťahy Pekingu s Európskou úniou, tvrdí veľvyslanec Číny
01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 04 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 05 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:00