StoryEditor

Experti: Nátlak Rusov nevyšiel. Výrazne teraz nepostúpia a zapojenie Minsku do vojny je nepravdepodobné

12.12.2022, 14:36
Autor:
ČTKČTK

Snaha Kremľa tlačiť na Minsk, aby podporil ruskú inváziu na Ukrajine, je súčasťou dlhodobého úsilia Moskvy o upevnenie kontroly nad Bieloruskom.

Ruské pozemné sily v najbližších mesiacoch na Ukrajine zrejme nedokážu významne postúpiť, uviedlo dnes britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na poznatky britskej vojenskej rozviedky. Ruské vzdušné útoky však ďalej zasahujú ukrajinské civilné obyvateľstvo, upozorňuje Kyjev.

ISW zároveň dodáva, že nátlak Moskvy na Minsk nevyšiel a priame zapojenie bieloruskej armády do vojny je veľmi nepravdepodobné.

So zimou primrzol aj konflikt

Súdiac podľa vystúpenia ruského prezidentského hovorcu Dmitriho Peskova z minulého týždňa zostávajú ruské ciele na Ukrajine nezmenené a Rusko ďalej usiluje o rozšírenie kontroly na Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú oblasť, a predovšetkým o postup ďalej do Doneckej oblasti, poznamenalo britské ministerstvo.

"Ruská stratégia však v súčasnosti zrejme nedokáže tieto ciele splniť. Je veľmi nepravdepodobné, že ruská armáda je schopná vytvoriť účinnú útočnú silu, ktorá by bola schopná spomínané regióny ovládnuť," tvrdí Londýn ministerstvo.

Ukrajina v septembri dokázala počas rýchlej protiofenzívy vytlačiť ruské sily z veľkej časti Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, v novembri Rusko stratilo Cherson na juhu. Tvrdé boje sa už mesiace zvádzajú o Bachmut v Doneckej oblasti, front sa tam však prakticky nemení.

image

Pasca v chladničke či hračke. Rusi používajú proti Ukrajincom taktiky Islamského štátu

Ruské sily dnes ráno ostreľovali raketometmi Uragan mesto Girnyk v Doneckej oblasti a zranili pritom osem civilistov na miestnom trhovisku a v jeho okolí, oznámil podľa agentúry Unian šéf oblastnej správy Pavlo Kyrylenko.

"Teroristický štát neustále terorizuje civilné ukrajinské obyvateľstvo. Strieľa a bude strieľať na civilistov dovtedy, kým ho vyženieme," uviedol Kyrylenko a znovu vyzval obyvateľov regiónu na evakuáciu.

V nedeľu zomreli pri útokoch ruských síl na Ukrajine dvaja civilisti a šesť ďalších utrpelo zranenia, informoval o sociálnych sieťach Kyrylo Tymošenko z ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

Bielorusko nechce ísť do vojny

Nátlak Moskvy na Minsk nevyšiel a priame zapojenie bieloruskej armády do vojny, ktorú vo februári rozpútalo Rusko na Ukrajine, je veľmi nepravdepodobné, tvrdí Inštitút pre štúdium vojny.

Bieloruská intervencia na Ukrajine by navyše vzhľadom na veľmi obmedzenú efektívnosť bojovej sily, ktorou Minsk disponuje, nemohla priniesť nič viac než dočasne odviesť z iných frontových úsekov ukrajinské pozemné sily, píše ISW.

"Ruskí predstavitelia sústavne podnikajú informačné operácie, ktoré naznačujú, že by sa bieloruské konvenčné pozemné sily mohli pripojiť k ruskej invázii na Ukrajinu. Bieloruské vedenie vrátane bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka týmto informačným operáciám niekedy nahráva," upozorňuje inštitút.

image

Bielorusko po náhlej smrti ministra: Môžu Rusi odstrániť Lukašenka? Hrozby si je iste vedomý, tvrdí expert

Cieľom týchto snáh je podľa neho pripútať ukrajinské sily k bieloruským hraniciam, aby nemohli posilniť ukrajinské operácie inde. Bieloruské napadnutie Ukrajiny v dohľadnej dobe je podľa neho veľmi nepravdepodobné.

Snaha Kremľa tlačiť na Minsk, aby podporil ruskú inváziu na Ukrajine, je súčasťou dlhodobého úsilia Moskvy o upevnenie kontroly nad Bieloruskom. Kremeľ po protirežimových protestoch v Bielorusku v rokoch 2020 a 2021 zosilnel tlak na Lukašenka, aby formalizoval integráciu Bieloruska do zväzového štátu, píše ISW. 

01 - Modified: 2022-12-12 13:07:51 - Feat.: 1 - Title: Bojová jednotka NATO na Slovensku má nového veliteľa. Stal sa ním český plukovník Navrátil 02 - Modified: 2022-12-12 12:50:37 - Feat.: 1 - Title: Slovensko je pripravené odovzdať Ukrajine stíhacie lietadlá MiG-29, povedal minister Káčer 03 - Modified: 2022-12-12 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusi sa znižujú k zákerným teroristickým praktikám. Nastražené bomby nechávajú v hračkách či chladničkách 04 - Modified: 2022-12-12 10:19:46 - Feat.: 1 - Title: Pasca v chladničke či hračke. Rusi používajú proti Ukrajincom taktiky Islamského štátu
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:57