Rumunský prezident Klaus Iohannis. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rumunský prezident a rakúsky kancelár rokovali o rozšírení Schengenu

02.12.2022, 21:19
Autor:
ČTKČTK

Odmietavý postoj rakúskej vlády bol hlavným bodom rokovaní medzi oboma politikmi. Iohannis odmieta rakúske výčitky a tvrdí, že Rumunsko nemá a ani predtým nemalo problémy s migráciou.

Rumunský prezident Klaus Iohannis dnes rokoval v Aténach s rakúskym kancelárom Karlom Nehammerom, ktorý plánuje blokovať rozšírenie schengenského priestoru o Rumunsko a Bulharsko. Iohannis odmieta argumenty Viedne, že priestor voľného pohybu nemožno rozšíriť kvôli nekontrolovanej migrácii na vonkajšej hranici, píše agentúra APA. Terajšie členské krajiny schengenského priestoru musia s rozšírením súhlasiť jednomyseľne.

Odmietavý postoj rakúskej vlády bol hlavným bodom rokovaní medzi oboma politikmi. Iohannis odmieta rakúske výčitky a tvrdí, že Rumunsko nemá a ani predtým nemalo problémy s nekontrolovanou migráciou na svojej hranici. Rumunsko podľa neho neleží na takzvanej západobalkánskej migračnej trase, cez ktorú bežci putujú zo Stredozemia cez štáty strednej Európy do Nemecka a ďalších krajín na severe a západe Európy.

image

Energetickú závislosť treba zlikvidovať, povedal Orbán v Slovinsku. Maďarsko sa chce odstrihnúť od Ruska

Viedeň tvrdí, že schengenský priestor nemožno o Bulharsko a Rumunsko rozšíriť dovtedy, kým sa sprísnia kontroly na vonkajšej hranici. Rakúska vláda argumentuje tým, že tento rok rakúska polícia zadržala na 100.000 migrantov bez povolenia na vstup do krajiny, z ktorých 75-tisíc nebolo zaregistrovaných v žiadnej z ďalších krajín schengenského priestoru. Pri ceste do Rakúska pritom musia migranti vstúpiť aspoň do jednej zo schengenských krajín.

Európska komisia pred časom navrhla, aby sa schengenský priestor rozšíril o Bulharsko, Rumunsko a Chorvátsko. Nehammer na konci novembra v Záhrebe povedal, že členstvo Chorvátska Rakúsko blokovať nehodlá.

image

Naď chce ďalšie zbrane pre armádu. O kontrakt na útočné pušky má záujem český miliardár aj zbrojár z Ľupče

Nehammer v Aténach rokoval tiež s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom. "Grécko je pre nás dôležitým partnerom v boji proti nelegálnej migrácii, prevádzačstvu a obchodu s ľuďmi," uviedol Nehammer. Iohannis a Nehammer sa v Aténach zúčastňujú na rokovaniach Európskej ľudovej strany (EPP). Na dvojdňové stretnutie zavíta tiež slovenský premiér Eduard Heger, český podpredseda vlády Marian Jurečka či šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Podľa serveru Politico budú jedným z hlavných bodov rozhovorov vzťahy so Stranou európskych konzervatívcov a reformistov. Tá posilnila, keď sa jej predsedníčka a šéfka strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová stala talianskou premiérkou. ECR má za únijným stolom troch šéfov vlád. Popri Meloniovej to sú český premiér Petr Fiala a šéf poľskej vlády Mateusz Morawiecki. "ECR má dvojitú tvár. Jedna z nich sa odo mňa líši len veľmi málo. Tá druhá je mi taká vzdialená, že s ňou nedokážem spolupracovať," povedal pre Politico generálny tajomník EPP Thanasis Bakolas.

01 - Modified: 2022-09-29 17:30:00 - Feat.: 0 - Title: Finančná správa spolupracovala s Čechmi na hranici vo Vyšnom Nemeckom 02 - Modified: 2022-12-02 18:11:31 - Feat.: 1 - Title: Bulharsko v rámci ohlásenej vojenskej pomoci dodá Ukrajine ľahké vybavenie a muníciu 03 - Modified: 2022-12-07 14:40:46 - Feat.: 0 - Title: Známe aplikácie budú nahlasovať príjmy Finančnej správe. HN prinášajú konkrétne príklady
01 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 05 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:18