SNÍMKA: Jumbo Aerial PhotographySNÍMKA: Jumbo Aerial Photography
StoryEditor

Austrália musí konať. Veľká koralová bariéra je ohrozená

01.12.2022, 11:00

Ekosystém ohrozuje globálne otepľovanie a znečistenia súvisiace s poľnohospodárstvom a rybolovom.

Veľkej koralovej bariére v Austrálii naďalej hrozí zaradenie na zoznam lokalít svetového dedičstva v ohrození. Upozornila na to dvojica expertov z Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) a z Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN).

Podľa denníka Guardian rastúce teploty oceánov (deje sa tak spaľovaním fosílnych palív), spôsobili rozsiahle bielenie koralov v rokoch 1998, 2002, 2016, 2017, 2020 aj 2022. Teploty oceánov nad časťami Veľkej koralovej bariéry pritom dosiahli tento mesiac rekordné úrovne, čo vyvolalo obavy z ďalšieho masového bielenia koralov.

Austrália musí konať

Podľa odbornej správy, ktorá bola zverejnená v pondelok v Paríži, je úsilie Austrálie o ochranu Veľkej koralovej bariéry bezprecedentné, ale musí sa zintenzívniť, ak nemá byť zaradená na zoznam ohrozených lokalít UNESCO.

Autori správy uvádzajú, že na zníženie odtoku dusičnanov a fosforečnanov bolo síce vynaložené veľké úsilie, ale v nasledujúcich troch rokoch je potrebné dosiahnuť ešte väčšie zníženie objemov týchto znečisťujúcich látok, než sa dosiahlo od roku 2009.

V spoločnom vyhlásení ministerka životného prostredia Tanya Plibersek a senátorka Nita Green uviedli, že chápu, že „ľudia, ktorí žijú a pracujú na útese, môžu považovať túto správu za alarmujúcu“, ale vláda „prikročila k tomu, aby pracovala v spolupráci s vládou Queenslandu“.

Političky citovali vládny cieľ znížiť emisie o 43 percent do roku 2030 a čistú nulu do roku 2050. Majú vyhradených 1,2 miliardy dolárov na financovanie zlepšenia kvality vody, čo zahŕňa aj odstraňovať morské plasty. Prioritou je zvýšiť kontrolu hviezdic, ktoré požierajú koraly.

Queenslandská ministerka životného prostredia Meaghan Scanlonová povedala, že „veci sa zmenili“ od napísania správy.

Budúcnosť v ohrození

Vlani v júli Austrália unikla zaradeniu Veľkej koralovej bariéry do zoznamu lokalít v ohrození. Výbor pre svetové dedičstvo sa vtedy - po intenzívnom lobovaní zo strany Austrálie - rozhodol toto rozhodnutie odložiť. Členovia výboru vrátane Číny, Ruska a Saudskej Arábie uviedli, že Canberra by mala dostať viac času preskúmať svoje úsilie o ochranu prírody.

Vládu konzervatívneho premiéra Scotta Morrisona v máji vystriedal stredoľavý kabinet pod vedením Anthonyho Albaneseho, ktorý prisľúbil ekologickejšiu politiku. Aj hovorca UNESCO pre agentúru AFP povedal, že "so súčasnou vládou prebieha konštruktívny dialóg".     

Aby bola nejaká lokalita zaradená do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, musí mať "výnimočnú univerzálnu hodnotu", napísala AFP. Zápis do tohto zoznamu zvyčajne pre danú lokalitu znamená zvýšený cestovný ruch a lepší prístup k finančným prostriedkom a vedeckým poznatkom.

Tieto výhody sú však ohrozené, keď sa daný subjekt dostane do zoznamu lokalít v ohrození, čo je v súčasnosti prípad asi 50 lokalít na celom svete. Zo zoznamu svetového dedičstva boli úplne vyradené len tri lokality, poznamenala AFP.

Autorka je študentkou žurnalistiky FiF UK BA.
Sekcia HN Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancujú SlovakAid, Medzinárodný vyšehradský fond a Európska únia. 
image

HN Globálne SNÍMKA: Hn Globálne SNÍMKA: SnÍmka: Hn Globálne

SNÍMKA: SnÍmka: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-10 20:21:12 - Feat.: - Title: Biden: USA, Japonsko a Austrália vytvoria spoločnú sieť protivzdušnej obrany 02 - Modified: 2024-04-10 17:53:20 - Feat.: - Title: Biden zvažuje žiadosť Austrálie zrušiť stíhanie zakladateľa WikiLeaks, je obvinený zo špionáže 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde 04 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 05 - Modified: 2024-04-07 10:41:26 - Feat.: - Title: Vedci v USA testujú novú metódu boja s otepľovaním. Snažia sa odrážať slnečné svetlo v atmosfére
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. apríl 2024 23:30