Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Kyjev môže ukončiť utrpenie obyvateľov splnením požiadaviek Moskvy, tvrdí Kremeľ

24.11.2022, 14:03
24.11.2022, 14:32
Autor:
ČTKČTK

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov varoval krajanov, aby sa pripravili na ďalší masívny útok ruských rakiet, ktorý nepochybne príde.

Kyjev môže ukončiť utrpenie ukrajinských civilistov tým, že splní požiadavky Moskvy, vyhlásil podľa agentúr hovorca ruského prezidenta Dmitrija Peskova. Zástupca Kremľa sa tak vyjadril len deň po tom, čo ruské rakety, strely a drony opäť masívne ničili energetickú infraštruktúru Ukrajiny a pripravili milióny Ukrajincov o svetlo, teplo aj vodu.

"Vedenie Ukrajiny má všetky možnosti vrátiť situáciu do normálu, má všetky možnosti urovnať situáciu tým spôsobom, že splní požiadavky ruskej strany, a ukončí tak všetko možné utrpenie civilného obyvateľstva," vyhlásil Peskov.

image

Kremeľ priznal, že chce útokmi na infraštruktúru donútiť Kyjev k rokovaniam, píše ukrajinský denník

Hovorca tieto požiadavky bližšie nespresnil. Moskva počas vojny svoje požiadavky menila. Spočiatku hovorila o "denacifikácii" a "demilitarizácii" susednej krajiny.

"Rusko oficiálne priznalo, že zabíja civilistov a útočí na celý energetický sektor, aby Ukrajina splnila požiadavky invázie, zatiaľ čo svet prihliada, ako mrznúca krajina ďalej bojuje za svoju slobodu, a zvažuje, či teroristu nazývať teroristom," okomentoval vyjadrenie Kremľa Mychajlo Podoľak z prezidentskej kancelárie.

Predstava, že sa Ukrajinci nechajú "genocídnym ostreľovaním zraziť na kolená" a budú prosiť, aby smeli kapitulovať, svedčí o úplnej neznalosti ukrajinského národa, povedal Podoľak portálu Zerkalo. Domnieva sa, že Putinov režim aj jeho bieloruský spojenec Alexandr Lukašenko nemajú pred sebou budúcnosť, ktorá by sa dala počítať na roky, ale "všetko skončí oveľa rýchlejšie" - a podobne nečakane, ako sa mnohým zdalo nedávne oslobodenie Charkovskej oblasti a Chersonu.

Peskov tiež uviedol, že nič nevie o schôdzke ruských a ukrajinských predstaviteľov, ktorá sa podľa agentúry Reuters konala pred týždňom v Spojených arabských emirátoch a bola venovaná výmene zajatcov a vývozu ruského čpavku, používaného na výrobu hnojív, cez Ukrajinu. "Nie, vôbec nič o tom neviem. Nič nemôžem povedať. Počujem o tom prvýkrát," povedal Peskov podľa ruskej agentúry TASS.

Kyjev odmieta viesť mierové rozhovory s Moskvou, kým ruské vojská neopustia ukrajinské územie, a rozhodne odmieta rokovať s prezidentom Vladimirom Putinom, pretože od februárovej invázie podniknutej na jeho rozkaz prišli desiatky tisíc ľudí o život a milióny museli opustiť svoje domovy.

Putin, ktorý nariadil ruskej armáde 24. februára napadnúť susednú krajinu, označil Ukrajinu za umelý štátny útvar a uprel jej právo na existenciu. Tvrdí, že "kolektívny Západ" manipuloval Ukrajincami, aby sa obrátili proti Rusku a odmietli koncept spoločnej rusko-ukrajinskej histórie a jediného spoločného národa.

Putin od začiatku vojny urobil rad protichodných vyhlásení. Napríklad tvrdil, že cieľom "špeciálnej vojenskej operácie" nie je okupovať Ukrajinu. Ale sám sa na konci septembra pokúsil pripojiť k Rusku okupované časti ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti. Medzitým ukrajinská armáda pri svojej protiofenzíve oslobodila Cherson, jedinú oblastnú metropolu, ktorú sa Rusom za 274 dní vojny podarilo dobyť.

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov dnes v televízii varoval krajanov, aby sa pripravili na ďalší masívny útok ruských rakiet, ktorý nepochybne príde. "Vieme, že frekvencia je plus-mínus týždeň. Takú dobu potrebujú, aby sa nachystali na ďalší masívny raketový útok. Medzitým Ukrajina zase vylepšuje protivzdušnú obranu. Ale bohužiaľ, teroristický režim bude bezpochyby pokračovať v útokoch," povedal hovorca podľa agentúry Unian. Upozornil, že Rusko síce má už len obmedzené množstvo presných rakiet a striel, ale disponuje značnou zásobou rakiet S-300. Tie sú síce určené na zostreľovanie lietadiel a ďalších vzdušných cieľov, ale Rusi ich teraz používajú na ostreľovanie pozemných cieľov, hoci v takom prípade býva odchýlka aj kilometrová, a rakety namiesto energetických objektov zasahujú obytné domy, pôrodnice a nemocnice.

Ohrozené sú naďalej predovšetkým mestá v blízkosti frontu, ako je Záporožie, Charkov, Mykolajiv a Cherson. Portál RBK-Ukrajina s odvolaním sa na údaje od záchranárov napísal, že stredajší ruský útok si vyžiadal najmenej desať mŕtvych a 55 zranených.

01 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 02 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 04 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 05 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:34