Hasič kráča okolo vrakov áut po ruskom raketovom útoku v Kyjeve. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Hrozí, že Rusko použije na Ukrajine chemické zbrane? USA to nevylučujú, spomína sa novičok

24.11.2022, 09:13
Autor:
ČTKČTK

Mnohí americkí predstavitelia obrany sa domnievajú, že boje v zimných mesiacoch uberú na intenzite a že žiadna zo strán nebude schopná získať späť významné územie.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa domnieva, že Rusko by mohlo na Ukrajine použiť chemické zbrane predtým, než by sa pustilo do eventuálnej jadrovej konfrontácie s NATO. Stať by sa tak mohlo v prípade, že Moskva bude kopiť ďalšie neúspechy na bojisku, napísal portál Politico s odvolaním sa na anonymné zdroje.

Podľa šiestich dobre informovaných zdrojov, medzi ktorými sú pracovníci Pentagonu, Spojené štáty zatiaľ nemajú žiadne spravodajské informácie, ktoré by naznačovali, že takýto útok na Ukrajine bezprostredne hrozí.

image

Načo hroziť atómovkami, keď stačí Slovensku vypnúť plyn, znelo v známej ruskej talkshow

Mnohí americkí predstavitelia obrany sa domnievajú, že boje v zimných mesiacoch uberú na intenzite a že žiadna zo strán nebude schopná získať späť významné územie.

Pokiaľ však budú ruské straty na bojiskách pokračovať alebo sa ruská armáda na Ukrajine úplne zrúti, niektorí vysoko postavení predstavitelia zaoberajúci sa touto problematikou sa domnievajú, že by Moskva mohla uchýliť k použitiu chemických zbraní - vrátane nervovo paralytickej látky novičok, ktorá je spájaná s otravou opozičného aktivistu Alexeja Navaľného.

Jeden z amerických činiteľov uviedol, že pri takomto útoku by mohli byť použité látky, ktoré by sa dali ľahko zamaskovať tak, aby bolo ťažké zvaliť vinu na Moskvu.

image

Moskva chystá útok pod cudzou vlajkou na Belgorodskú oblasť. Chce získať podporu Rusov pre vojnu, znie z USA

Bidenova administratíva sa čoraz viac prikláňa k názoru, že Rusko sa uchýli k nekonvenčným spôsobom vedenia vojny, ak bude na Ukrajine naďalej strácať pôdu pod nohami. USA sú si podľa portálu Politico vedomé, že Rusko investuje do schopností použiť chemické zbrane.

Americkí senátori boli na jeseň informovaní o ruských zásobách chemických zbraní a hrozbe ich použitia na Ukrajine, uviedol nemenovaný poradca činný v Kongrese.

Americké ministerstvo obrany tento rok na jeseň vyslalo tímy do krajín východnej Európy, ktoré mali ich armády oboznámiť s postupmi v prípade chemickej alebo biologickej hrozby, uviedol jeden z predstaviteľov Pentagonu a ďalšia osoba oboznámená s týmto plánom. V rámci miliardovej vojenskej pomoci Ukrajine medzitým USA poskytli Kyjevu ochranné chemické, biologické a jadrové vybavenie.

Rada Bieleho domu pre národnú bezpečnosť sa k záležitosti odmietla vyjadriť.

01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:15