Rieka Jordán SNÍMKA: Ecopeace Middle EastSNÍMKA: Ecopeace Middle East
StoryEditor

Rieka plná príbehov: znečistený Jordán sa dočká ozdravenia

22.11.2022, 13:00

Izrael a Jordánsko sa dohodli, že vyčistia rieku Jordán, ktorá desaťročia trpí znečisťovaním a suchom.

Izrael a Jordánsko sa vo štvrtok dohodli na vyčistení znečistenej rieky Jordán, ktorá tvorí hranicu medzi oboma krajinami. Dohodu sa podarilo uzavrieť na klimatickom summite Organizácie Spojených národov (COP27) prebiehajúcom v egyptskom letovisku Šarm-aš-Šajch, informovala agentúra AFP.

Vyčistenie rieky pomôže aj Palestíne

Izraelsko-jordánske memorandum o porozumení zdôrazňuje potrebu obnovy tohto najväčšieho riečneho toku v regióne. Jordán podľa expertov prišiel v posledných desaťročiach o značnú časť svojej biodiverzity v dôsledku znečistenia a vysychania.

        

Izraelská ministerka životného prostredia Tamar Zandbergová označila dohodu o vyčistení rieky za „prejav blízkych vzťahov medzi oboma krajinami.“

      

„Eliminácia nebezpečných látok, obnovenie toku vody a posilnenie prírodných ekosystémov rieky Jordán nám pomôže pripraviť sa na klimatickú krízu,“ uviedla Zandbergová.

 

Jordánsky minister pre vodné zdroje a zavlažovanie Muhammad Nadždžar vyjadril nádej, že uzavretá dohoda pomôže zlepšiť životné podmienky ľudí a zaistí „viac vody pre obyvateľov na oboch brehoch rieky Jordán vrátane Palestínčanov.“

 

Jordánsko a Izrael už v roku 1994 uzavreli mierovú dohodu a nadviazali diplomatické styky. Dlhodobé napätie vo vzájomných vzťahoch však vyvoláva izraelsko-palestínsky konflikt, čo komplikuje spoluprácu oboch krajín aj v iných oblastiach.

Financovanie ešte nie je známe

Rieka Jordán, ktorú obe krajiny zdieľajú, je takmer úplne suchá v dôsledku klimatickej zmeny a znečistenia, informuje portál i24news.

 

Podľa vyhlásenia izraelskej vlády sa Izrael a Jordánsko zaviazali znížiť znečistenie v rieke vybudovaním zariadení na čistenie odpadových vôd. Taktiež sa zaväzujú zabrániť mestám na brehu rieky vypúšťať surovú odpadovú vodu do rieky.

 

Obe krajiny chcú tiež podporovať trvalo udržateľné poľnohospodárstvo, a to kontrolou odtoku z poľnohospodárskych polí a znížením používania pesticídov. Vo vyhlásení pritom krajiny nešpecifikovali ako, upozornili redaktori i24news.

 

Jordánsko je jednou z krajín s najväčším nedostatkom vody na svete, trpí extrémnymi suchami a spolupráca v oblasti vody s Izraelom dávno predchádza mierovej dohode medzi nimi z roku 1994.

Rieka má veľký historický význam

Údolie Jordánu – časť veľkej sýrsko-africkej priekopovej prepadliny – bolo kedysi hlavnou cestou pre migráciu ľudí medzi Afrikou, Európou a Áziou a je stále kľúčovou migračnou trasou pre zvieratá, najmä vtáky.

 

Rieka a jej brehy tvoria pozadie mnohých príbehov a tradícií, ktoré sú ústredným prvkom judaizmu, kresťanstva a islamu, približuje The Times of Israel.

 

Napriek tomu sa vody južne od Galilejského jazera zmenili na znečistený pramienok, jeho kedysi tryskajúce vody teraz využívajú všetky národy žijúce nablízku.

 

Úsek určený na modernizáciu utrpel drastickým znížením prítoku sladkej vody z Galilejského jazera, ktorá v súčasnosti predstavuje iba 30 miliónov metrov kubických ročne. Navyše, približne 1,2 miliardy metrov kubických odtieklo z jazera na juh, kým Izrael v 60. rokoch minulého storočia na jeho južnom konci nepostavil priehradu.

image

Znečistená rieka Jordán SNÍMKA: Flickr

SNÍMKA: Flickr

Ozdravenie rieky pomôže aj turizmu

Environmentálna organizácia EcoPeace Middle East, ktorá pracuje na podpore environmentálnej spolupráce medzi Jordánskom, Izraelom a Palestínou, ocenila dohodu a uviedla, že „ozdravenie rieky Jordán je kritickou adaptáciou na klímu,” informuje portál France24.

 

Podľa organizácie by vyčistenie rieky Jordán mohlo prispieť aj k rozvoju turizmu v celom regióne. Rieka má totiž veľký symbolický význam pre Židov a kresťanov,

 

„Pred nami je úloha získať potrebné financovanie od medzinárodného spoločenstva. Hlavne na to, aby si mohli Jordánci a Palestínčania postaviť čističky odpadových vôd a s tým súvisiace systémy, aby sa z rieky mohol odstrániť odpad,” povedal pre AFP riaditeľ izraelskej pobočky EcoPeace Middle East, Gidon Bromberg.

Autorka je študentkou Katedry žurnalistiky FiF UK.
Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
image

HN Globálne SNÍMKA: Hn Globálne SNÍMKA: SnÍmka: Hn Globálne

SNÍMKA: SnÍmka: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-19 09:31:10 - Feat.: - Title: Ceny zlata prudko stúpli po izraelských útokoch na Irán 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-19 08:36:56 - Feat.: - Title: Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, izraelská odveta zasiahla leteckú základňu 04 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 05 - Modified: 2024-04-18 15:09:15 - Feat.: - Title: Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:52