Závod na výrobu ferozliatin v Nikopole, uprostred ruského útoku na Ukrajinu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko útočilo v okolí Nikopolu, tamojšie obce zasiahlo až šesťdesiatkrát, hovorí Ukrajina

19.11.2022, 08:10
Autor:
ČTKČTK

Generálny štáb ukrajinskej armády v pravidelnom rannom hlásení uviedol, že Rusi ďalej útočia na kľúčovú infraštruktúru krajiny i objekty využívané civilistami.

Ruská armáda pokračuje v delostreleckých a raketových útokoch na okolí juhoukrajinského mesta Nikopol, ktoré leží na severnom brehu rieky Dneper. Server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na šéfa miestnej vojenskej správy Jevhena Jevtušenka ráno uviedol, že celkovo tri obce v okolí boli v noci zasiahnuté približne šesťdesiatkrát.

Ľudia podľa prvotných informácií zranení neboli, poničené však podľa neho boli rodinné aj činžovné domy a automobily. Miesta dopadov teraz preverujú špecialisti, dodal Jevtušenko.

image

Ján Budaj pre HN: Keby sa Putin rozhodol použiť jadrové zbrane, Slovensko bude v prvej frontovej línii

Na mesto a jeho okolie podobne ruské sily strieľali tiež v minulých dňoch, v noci na piatok ukrajinská správa hlásila asi 40 dopadov delostreleckých nábojov a rakiet.

Generálny štáb ukrajinskej armády v pravidelnom rannom hlásení uviedol, že Rusi ďalej útočia na kľúčovú infraštruktúru krajiny i objekty využívané civilistami, čím "porušujú normy medzinárodného humanitárneho práva, zákony i vojnové zvyklosti". Za posledných 24 hodín podľa Kyjeva ruské sily uskutočnili desiatku raketových a desať leteckých útokov a v 42 prípadoch použili salvové raketomety.

image

Rusko – Ukrajina online: Rusi sa pripravujú na ukrajinský prielom. Opevňujú Krym a budujú systém zákopov

Podľa hlásení štábu tiež pokračujú pokusy ruských jednotiek o útoky v obciach v Doneckej oblasti. Americký Inštitút pre štúdium vojny uviedol, že ruské jednotky posilňujú svoje pozície v Luhanskej oblasti pozdĺž línie Svätove-Kreminna.

ISW vo svojej pravidelnej analýze situácie tiež upozornil na náznaky, podľa ktorých Kremeľ chystá druhú vlnu mobilizácie napriek tomu, že ruský prezident Vladimir Putin oznámil jej ukončenie k 31. októbru. Inštitút si všíma príspevky ruských vojenských blogerov na sociálnych sieťach, ktorí diskutujú o možnosti nového kola mobilizácie ešte v decembri či v januári a spomínajú niektoré náznaky, že sa úrady na takýto vývoj pripravujú.

image

Ukrajinci odpálili budovu policajného riaditeľstva v Chersone, Rusi ju zamínovali tesne pred odchodom

“Pokračovanie utajených mobilizačných snáh a potenciálna príprava na ďalšiu vlnu mobilizácie spolu s terajším jesenným kolom povolávania vojakov základnej služby zrejme ešte ďalej napnú už tak preťažený ruský systém generovania síl,“ poznamenal ISW. Putin totiž podľa inštitútu mobilizáciu na jeseň zastavil hlavne preto, aby uvoľnil byrokratickú a administratívnu kapacitu pre organizáciu jesenných odvodov.

01 - Modified: 2022-11-19 06:56:23 - Feat.: 1 - Title: Ján Budaj pre HN: Keby sa Putin rozhodol použiť jadrové zbrane, Slovensko bude v prvej frontovej línii 02 - Modified: 2022-11-19 06:42:25 - Feat.: 1 - Title: Väčšina zástupcov ázijských a tichomorských ekonomík odsúdila ruskú inváziu 03 - Modified: 2022-11-19 05:52:48 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský prezident odmietol myšlienku "krátkodobého prímeria" s Ruskom
01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:58