Portrét ruského prezidenta v detenčnom centre v Chersone, kde mali príslušníci ruských služieb mučiť ľudí. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Kde je Putin? Šéf Kremľa pompézne slávil anexiu Chersonu, o jeho strate teraz necháva hovoriť iných

18.11.2022, 15:53
Autor:
ČTKČTK

V čase, keď Sergej Surovikin a Sergej Šojgu v toporne pôsobiacom vystúpení hovorili o dôvodoch ústupu z Chersonskej oblasti, bol Vladimir Putin na návšteve neurologickej kliniky, kde sledoval, ako lekári operujú mozog, uviedla AP.

Keď ruskí vojenskí pohlavári v televíznom prenose oznamovali, že sťahujú jednotky z juhoukrajinského Chersonu, jeden človek pri tom chýbal - prezident Vladimir Putin. 

Na návšteve akoby nič

V čase, keď veliteľ ruských vojsk na Ukrajine Sergej Surovikin a minister obrany Sergej Šojgu 9. novembra v toporne pôsobiacom vystúpení hovorili o dôvodoch ústupu, bol Putin na návšteve neurologickej kliniky v Moskve, kde sledoval, ako lekári operujú mozog. Uviedla to agentúra AP.

Neskôr toho dňa sa Putin objavil ešte na inej akcii, ale ani tam sa nezmienil o stiahnutí z Chersonu, zrejme najväčšom vojenskom ponížení Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu. A neurobil to ani v nasledujúcich dňoch.

Vyzerá to tak, že šéf Kremľa úlohu oznamovať zlé správy delegoval na iných, čo je taktika, ktorú používal už počas pandémie covidu-19.

Rusko ilegálne anektovalo časti Chersonskej oblasti a ďalšie tri ukrajinské regióny. Koncom septembra Putin v Kremli usporiadal pompéznu ceremóniu, počas ktorej ohlásil pripojenie týchto štyroch oblastí k Ruskej federácii. Vyhlásil, že ich obyvatelia "navždy budú našimi občanmi".

Len asi o mesiac neskôr ruské vlajky zmizli zo sídiel úradov v Chersone a nahradili ich vlajky ukrajinské.

Strata územia bez prezidentovej reakcie

Ruská armáda 11. novembra oznámila, že dokončila stiahnutie z Chersonu a okolia na východný breh Dnepra. Odvtedy sa Putin vo svojich verejných vystúpeniach o tom nezmienil.

Putin "stále žije v zabehnutej logike: nejde o vojnu, ale o špeciálnu vojenskú operáciu a hlavné rozhodnutie robí úzky okruh ‘profesionálov‘, zatiaľ čo prezident si udržuje odstup," uviedla nedávno v komentári politická analytička Taťjana Stanová.

O Putinovi sa svojho času hovorilo, že osobne dohliada na vojenské ťaženie na Ukrajine a dáva rozkazy generálom, teraz to ale vyzerá, že sa sústredí na všetko iné ako na vojnu.

image

VIDEO: V Chersone zavládla eufória, ľudia vyšli do ulíc a oslavujú oslobodenie mesta

S vládnymi predstaviteľmi diskutoval o procedúrach k bankrotom alebo o problémoch automobilového priemyslu, hovoril o posilnení investícií na Sibíri, telefonoval s rôznymi svetovými politikmi a stretol sa s novým predsedom Ruskej akadémie vied.

Predsedal tiež rokovaniam o pamätníkoch týkajúcich sa druhej svetovej vojny. To bolo v deň, keď sa očakávalo, že vystúpi na samite G20 v Indonézii - ale nielenže sa naň rozhodol neísť, dokonca sa ani nepripojil prostredníctvom videokonferencie ani "na ň" neposlal vopred natočený prejav.

Stretnutie týkajúce sa vojnových pomníkov bolo v posledných dňoch jediné, kde sa hovorilo o niektorých ukrajinských mestách, ale nie o Chersone. Po tomto rokovaní Putin podpísal dekréty, ktorým udelil okupovaným ukrajinským mestám Melitopol a Mariupol rôzne čestné tituly.

"Vodca nerobí chyby"

Nezávislý politický analytik Dmitrij Ovečkin Putinovo mlčanie pripisuje tomu, že prezident buduje politický systém podobný tomu sovietskemu, v ktorom vodca, vožď - čo je termín používaný pre Josifa Stalina - už zo svojej podstaty nerobí chyby.

"Putin a Putinov systém ...je vystavený tak, že za všetky porážky môže niekto iný: Nepriatelia, zradcovia, globálna rusofóbia - čokoľvek," hovorí Oreškin. "Takže ak niekde prehral - po prvé to nie je pravda, po druhé to nebol on," dodáva analytik.

image

Ako za Sovietskeho zväzu. Putin navrhol, aby kritikom odoberali ruské občianstvo

Niektorí z Putinových stúpencov sa pozastavujú nad tým, ako si Putin drží odstup od toho, čo aj prokremeľské kruhy považujú za kritický vývoj vojenskej operácie na Ukrajine.

Prokremeľský politický analytik Sergej Markov na Facebooku napísal, že v čase ústupu ruských síl z Chersonu - ktorý označil za "chersonskú tragédiu" - si Putin robil väčšie starosti s telefonátmi s lídrami Arménska a Stredoafrickej republiky. Putin podľa neho predviedol, že "sa absolútne stiahol".

Iní sa snažili na odchode ruských vojsk z Chersonu nájsť aspoň niečo pozitívne. Generálny riaditeľ mediálneho holdingu Rosija segodne Dmitrij Kiseljov v televízii povedal, že cieľom stiahnutia bolo "zachrániť ľudí". Podľa analytikov sa niektorí obyčajní Rusi na vec môžu pozerať rovnako.

image

Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili)

Pri doteraz najväčšom raketovom útoku na ukrajinskú energetickú infraštruktúru vypálili ruské sily na ukrajinské ciele asi stovku rakiet a dronov. Milióny ľudí kvôli tomu prišli o dodávky elektrickej energie.

Analytik Oreškin sa domnieva, že tieto útoky ukrajinskej armáde nespôsobia príliš veľké škody a na bojisku žiadnu veľkú zmenu znamenať nebudú. "Ale je potrebné vytvárať obraz víťazného voždu. Takže je nutné nejaké útoky podnikať a hlasno o nich vykrikovať. To je myslím to, čo sa teraz deje," dodal Oreškin.

01 - Modified: 2022-11-18 14:12:34 - Feat.: 1 - Title: Do Chersonu vyrazí večer z Kyjeva prvý vlak. Zdobiť ho budú motívy oslavujúce statočnosť Ukrajincov 02 - Modified: 2022-11-18 12:31:43 - Feat.: 1 - Title: Poľský incident ukázal, že hrozba stretu Ruska s NATO je reálna. Jeden faktor riziko zvyšuje (analýza) 03 - Modified: 2022-11-18 11:43:14 - Feat.: 1 - Title: Využívajú druhú stranu rieky. Rusi zasypali pravý breh Dnepra strelami z raketometov, mínometov aj diel 04 - Modified: 2022-11-18 12:14:32 - Feat.: 1 - Title: Rusko oznámilo, že opevňuje anektovaný Krymský polostrov 05 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 06 - Modified: 2023-03-26 06:22:57 - Feat.: 1 - Title: Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili)
01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:59