StoryEditor

Využívajú druhú stranu rieky. Rusi zasypali pravý breh Dnepra strelami z raketometov, mínometov aj diel

18.11.2022, 12:43
Autor:
ČTKČTK

Najväčšiemu tlaku ruského ostreľovania čelil v posledných dňoch ukrajinský Nikopol. Včera tam ruská armáda vypálila viac ako 40 rakiet.

Ruská armáda v noci na dnes vypálila viac ako 40 rakiet na juhoukrajinský Nikopol, informoval šéf Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Zasiahli niekoľko obytných domov vrátane výškových, elektrické vedenie i automobily, obete ale podľa prvých správ nespôsobili.

Skúšaný Nikopol

Počet mŕtvych po štvrtkovom útoku na Vilňansk v Záporožskej oblasti, kde zostali ľudia uväznení v troskách obytnej budovy zasiahnutej ruským útokom, sa podľa Kyjeva zvýšil na deväť.

Posledné správy z Vilňanska hovorili o siedmich mŕtvych. "Pokračujú havarijné a záchranné práce. Do dnešného rána našli ešte dvoch mŕtvych. Rakety ruských teroristov, ktorí vo štvrtok ostreľovali obytné domy, zabili už najmenej deväť ľudí," uviedol dnes ráno na sociálnej sieti Telegram zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. 

image

Bez elektriny je viac ako desať miliónov Ukrajincov. Chceme prinútiť Kyjev k rokovaniam, reaguje Rusko

Nikopolský okres, ktorý sa dnes stal opäť terčom ruského ostreľovania, čelil rozsiahlemu raketovému útoku aj v noci na štvrtok. V samotnom Nikopole rakety poničili 20 obytných domov, vysokú školu alebo plynovod. Odstavená bola čerpacia stanica, ktorá je súčasťou mestskej vodárenskej infraštruktúry, a bez dodávok vody zostalo 40-tisíc rodín, informuje ruskojazyčný portál BBC.

Nikopol leží na juhu Dnepropetrovskej oblasti neďaleko administratívnej hranice s Chersonskou oblasťou, ktorej západnú časť sa ukrajinským silám v uplynulých týždňoch podarilo znovu ovládnuť.

Zraniteľní Rusi

Analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny ISW vo svojom najnovšom hodnotení vývoja na bojisku uvádzajú, že ruské jednotky sú vo východnej časti regiónu zraniteľné voči taktike Ukrajincov, ktorí sa ich snažia odrezať od zásobovania.

Oblasťou vedie do Rusmi kontrolovaných miest na juhu Ukrajiny niekoľko strategických cestných ťahov a zo satelitných snímok vyplýva, že ruské jednotky budujú obranné pozície okolo niektorých z týchto komunikácií.

ISW uvádza, že správy objavujúce sa na sociálnych sieťach naznačujú, že Ukrajinci začali v oblasti zameriavať svoje útoky na miesta, kde sa koncentruje ruská bojová technika a ruské sily.

Rusi budujú blízko hranice Chersonskej oblasti s polostrovom Krym systém zákopov, podobné obranné systémy stavajú tiež na ukrajinskom Donbase blízko rieky Severný Doneck, upozornilo dnes britské ministerstvo obrany.

image

V USA sa tenčia zásoby zbraní pre Ukrajinu. Aj tých kľúčových pre porážku Ruska

Niektoré z týchto opevnení sú až 60 kilometrov od súčasnej frontovej línie, čo by mohlo znamenať, že Rusi sa pripravujú na prípad, že sa Ukrajincom podarí ďalší významný prielom ruských pozícií.

Južné velenie ukrajinskej armády v noci na dnes informovalo, že ruské okupačné sily ostreľovali pravý breh Dnepra v Chersonskej oblasti z raketometov, mínometov i diel. Terčom paľby sa stala najmä Čornobajivka, Antonivka a samotné mesto Cherson. Tam zomrel človek, ktorého zasiahli úlomky z ruskej strely.

01 - Modified: 2022-11-18 07:20:47 - Feat.: 1 - Title: Bez elektriny je viac ako desať miliónov Ukrajincov. Chceme prinútiť Kyjev k rokovaniam, reaguje Rusko 02 - Modified: 2022-11-17 20:12:09 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci tvrdia, že majú dôkazy o rozsiahlom mučení ľudí v Chersone. Rozsah bol strašný, tvrdí ombudsman 03 - Modified: 2022-11-17 08:10:31 - Feat.: 1 - Title: Budúci vládca Ruska? Z tieňa vystúpil nový hráč, ktorý podnecuje odpor voči elitám a túžbu po pomste 04 - Modified: 2022-11-16 18:17:19 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci odpálili budovu policajného riaditeľstva v Chersone, Rusi ju zamínovali tesne pred odchodom
01 - Modified: 2024-04-20 11:56:02 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 04 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:39