StoryEditor

Strata Chersonu spôsobila v Kremli rozkol. Putin je terčom bezprecedentnej kritiky od ruských jastrabov

13.11.2022, 09:11
Autor:
ČTKČTKnasinasi

Pre Putina bude čoraz ťažšie uzmieriť si časť svojich radikálnych stúpencov kvôli neschopnosti dosiahnuť sľubované ciele zvrhnúť ukrajinskú vládu a zmocniť sa celej krajiny, ako už predtým vyhodnotili experti ISW.

Ústup ruských vojsk z Chersonu, jediného oblastného centra dobytého Rusmi pri invázii na Ukrajinu, vyvoláva podľa analytikov amerického Ústavu pre štúdium vojny ISW bezprecedentnú kritiku namierenú proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a budí ideologický rozkol medzi Putinom a radikálnymi stúpencami vojny.

image

VIDEO: V Chersone zavládla eufória, ľudia vyšli do ulíc a oslavujú oslobodenie mesta

Pekelný Donbas 

Ukrajinské sily počas uplynulých 24 hodín odrazili ruské útoky proti 12 obciam na Donbase na východe krajiny a ukrajinské letectvo podniklo 13 náletov proti sústredeniu síl nepriateľa a jeho protileteckým zbraniam, uvádza ukrajinský generálny štáb v pravidelnom prehľade situácie na bojisku v 263. deň vojny.

Volodymyr Zelenskyj opísal bitky v Doneckej oblasti za pekelné, keďže moskovské sily tam zvádzajú oveľa tvrdší boj po tom, čo Rusko v piatok ustúpilo z jediného regionálneho hlavného mesta, ktoré dobylo od začiatku vojny vo februári.

Tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu overiť z nezávislých zdrojov.

image

Zelenskyj: Rusi pred útekom z Chersonu odzrezali ľudí od vody, tepla aj elektriny. V Donecku panuje peklo

Napätie v Kremli sa dá krájať

Stiahnutie ruských vojakov z Chersonu spôsobilo ideologický rozkol medzi radikálnymi stúpencami vojny a Putinom. Ústup podkopal dôveru nacionalistov v Putinove sľuby a jeho schopnosť ich splniť, píše ISW.

Analytici ako príklad uvádzajú príspevok ideológa Alexandra Dugina, ktorý prezidenta za ústup z Chersonu otvorene kritizoval.

image

Putina možno bude treba obetovať, pripúšťa po chersonskej katastrofe ruský nacionalista Dugin

Pre Putina bude čoraz ťažšie uzmieriť si časť svojich radikálnych stúpencov kvôli neschopnosti dosiahnuť sľubované ciele zvrhnúť ukrajinskú vládu a zmocniť sa celej krajiny, ako už predtým vyhodnotili experti ISW.

Nacionalisticky naladení propagandisti, ako je televízny moderátor Vladimir Solovjov, čoraz častejšie požadujú od Kremľa a vojenského velenia plné zapojenie do vojny proti Ukrajine. Solovjov po ústupe z Chersonu dokonca vyzval na úplnú mobilizáciu a prepustenie neschopných hodnostárov.

Podľa ISW podobná priama kritika Putina je v spoločenstve prívržencov vojny bezprecedentná a hlasné a otvorené Duginove výpady proti Putinovi môžu svedčiť o zmene nálad v prostredí ideológov nacionalizmu.

Putin "predal Cherson"

Informačné kanály spojené s žoldnierskou Wagnerovou skupinou tiež kvôli strate Chersonu vyjadrili výhrady ku Kremľu, a to môže svedčiť o tom, že vplyv "jastrabov" ďalej rastie.

Niektorí blogeri tvrdili, že Kremeľ "predal" Cherson, a písali, že ruské vedenie sa pravidelne vzdáva územia bez toho, aby sa pýtalo ľudí. Silnejúca kritika ústupu z Chersonu kontrastuje s doterajšou celkovou podporou vojnových blogerov pre toto rozhodnutie, upozornil ISW.

Ruské vojenské velenie sa podľa analytikov snaží - prevažne neúspešne - zjednotiť rozdielne jednotky, pozostávajúce z vojakov s rozdielnou úrovňou zručností a vybavenia v zomknutejšej vojenskej sile. Ide hlavne o integráciu vojsk separatistickej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky do ruských ozbrojených síl.

image

Rusi hľadajú nové zdôvodnenie vojny. Denacifikácia ich už omrzela, z Ukrajiny chcú po novom vyhnať diabla

Pokusy zjednotiť separatistické milície, vojakov s profesionálnym kontraktom, dobrovoľníkov, mobilizovaných záložníkov a žoldnierov vytvára prostredie náchylné k vnútorným konfliktom, myslia si experti ISW. Príkladom takejto zjednocovacej snahy je aj nový naratív, ktorým sa snažia Rusi zdôvodniť vojnu na Ukrajine.

Ten hovorí o svätej vojne a desatanizácii a mal by pomôcť spojiť rôzne náboženské skupiny naverbované v rámci čiastočnej mobilizácie v Rusku. Presadzuje ho napríklad aj čečenský vodca Ramzan Kadyrov.

Oslobodenie Mariupolu a Melitopolu je možné v januári 

Ukrajinské jednotky počas soboty zabili 650 ruských vojakov a zničili štyri desiatky kusov nepriateľskej techniky, uviedol ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého Rusko od začiatku vojny prišlo o takmer 81-tisíc vojakov.

Penzionovaný americký generál Ben Hodges, ktorý býval veliteľom amerických pozemných síl v Európe, odhadol, že ukrajinské sily by do januára budúceho roka mohli oslobodiť Melitopol a Mariupol a pustiť sa do oslobodzovania Krymu, anektovaného Ruskom na jar 2014.

"Raketomety HIMARS budú zakrátko strieľať z Chersonu. Prístupy ku Krymu sú na dosah ruky. To oslabí ruskú obranu, zatiaľ čo ľavé krídlo protiofenzívy do januára obsadí Mariupol a Melitopol. Následne začne rozhodujúca fáza kampane - oslobodzovanie Krymu," napísal Hodges na Twitteri, kde zverejnil tiež mapku s dostrelom rôznych rakiet HIMARS z Chersonu.

01 - Modified: 2022-10-28 09:11:29 - Feat.: 1 - Title: Rusi hľadajú nové zdôvodnenie vojny. Denacifikácia ich už omrzela, z Ukrajiny chcú po novom vyhnať diabla 02 - Modified: 2022-11-12 14:18:55 - Feat.: 1 - Title: Putina možno bude treba obetovať, pripúšťa po chersonskej katastrofe ruský nacionalista Dugin 03 - Modified: 2022-11-12 08:49:16 - Feat.: 1 - Title: Putinov kuchár sa derie do popredia. Wagnerovci otvorili nablýskané centrum, k lebke pridali nové logo 04 - Modified: 2022-11-11 12:37:00 - Feat.: 1 - Title: Putinov exporadca: Útek z Chersonu? Najväčšia geopolitická porážka Ruska od pádu ZSSR, dôsledky sú nedozerné 05 - Modified: 2022-11-12 15:36:08 - Feat.: 1 - Title: VIDEO: Rusi vyhodili do vzduchu most na veľkej priehrade pri Chersone. Satelity odhalili významné škody 06 - Modified: 2022-11-12 19:04:16 - Feat.: 1 - Title: Na nikoho nezabúdame, nikoho neopustíme. Rovnako to bude aj v Heničesku a Melitopole, hovorí Zelenskyj
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:10