Ukrajinský vojak strieľa z mínometu na ruské pozície v Bachmute v Doneckej oblasti. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Nový cieľ ukrajinskej ofenzívy po Chersone? Oslobodenie Melitopoľu by viedlo ku kolapsu ruskej moci na juhu

12.11.2022, 10:41
12.11.2022, 14:26
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Ukrajinci nedávajú najavo žiadne známky, že by sa na zimu chystali zastaviť svoju ofenzívu. Stále častejšie sa objavujú náznaky, že Ukrajinci sa pripravujú na novú pozemnú ofenzívu medzi dvoma frontami.

Ruské stiahnutie z Chersonu, jedinej oblastnej metropoly dobytej od februára ruskými silami, je verejným priznaním problémov ruskej armády a prináša značné škody na povesti. Uviedlo to britské ministerstvo obrany v pravidelnom situačnom prehľade, zostavovanom na základe poznatkov vojenskej rozviedky. Šéf rezortu Ben Wallace označil ruský ústup za "strategickú porážku", ale varoval pred podceňovaním ruskej hrozby. Rusko od začiatku vojny prišlo na Ukrajine o viac ako 80-tisíc vojakov, odhadlo dnes ukrajinské velenie. V médiách zaznievajú dohady, že ukrajinská protiofenzíva sa teraz zameria na oslobodenie Melitopoľu v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny.

image

V Rusku sa začali búriť ženy, prišli dokonca na vojenskú základňu. Ich mužov a synov požiera front

Britské ministerstvo pripomenulo, že v piatok ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že dokončilo stiahnutie ruských jednotiek z Chersonu a že ruské sily v rámci tohto stiahnutia zničili cestné a železničné mosty cez rieku Dneper. Londýn pokladá za pravdepodobné, že sa Rusko stále pokúša evakuovať sily z iných miest cez Dneper do pozícií na východnom brehu, ktoré sa dajú lepšie hájiť.

Jediný cieľ, ktorý dosiahli

Dobytie Chersonu bolo podľa britského ministra jediným strategickým cieľom, ktorý sa ruskej armáde podarilo dosiahnuť na samom začiatku vojny proti Ukrajine, teraz sa však jednoduchí Rusi môžu pýtať, načo to všetko bolo. Medzitým ruská armáda utrpela značné straty a Rusko sa ocitlo v medzinárodnej izolácii, zatiaľ čo Ukrajina bude pokračovať v ofenzíve, za podpory Británie a medzinárodného spoločenstva, uviedol Wallace.

Wallace zároveň uviedol, že jediné, čo Rusi svojou inváziou na Ukrajinu dosiahli, je "medzinárodná hanba". Aj Spojené štáty označili opätovné získanie kontroly nad Chersonom za "výnimočné víťazstvo".

Americký Inštitút pre štúdium vojny ISW si vo zvodke udalostí na ukrajinskom bojisku všíma postup ukrajinských síl, dokončujúcich oslobodenie pravobrežnej, západnej časti Chersonskej oblasti, a reakcie ruských vojnových blogerov na stiahnutie z Chersonu. Tá bola zdržanlivejšia, než sa dalo čakať vzhľadom na ostrú kritiku ministerstva obrany za ústup za Dneper.

image

Putinov exporadca: Útek z Chersonu? Najväčšia geopolitická porážka Ruska od pádu ZSSR, dôsledky sú nedozerné

Časť ruských vojakov zrejme ešte zostáva na západnom brehu, ale ich počet nemožno podľa ISW odhadnúť. Zrejme sa pokúsia ustúpiť, ale nemožno vylúčiť, že niektorí Rusi si zvolia partizánsky boj v malých skupinách. Analytici však usudzujú, že ruské sily sa pripravili o možnosť udržať územie na západnom brehu. Zničením mostov cez Dneper sa ruské sily pokúšajú zastaviť postup ukrajinských jednotiek do centrálnej časti Chersonskej oblasti. Snímky z družíc tiež potvrdzujú, že ruské vojská vybudovali dve obranné línie južne od Dnepra. Snahy posilniť postavenie na ľavom brehu zrejme budú pokračovať v ďalších dňoch, predpovedal ISW.

Nechcú sa zastaviť ani v zime

Ukrajinci nedávajú najavo žiadne známky, že by sa na zimu chystali zastaviť svoju ofenzívu, píše denník The New York Times. Stále častejšie sa podľa denníka objavujú náznaky, že Ukrajinci sa pripravujú na novú pozemnú ofenzívu medzi dvoma frontami (pri Chersone na juhu a Bachmute na východe), a to cez Záporožskú oblasť smerom na Melitopoľ. Rusi by tak mohli prísť o celú južnú časť Ukrajiny, ktorú dobyli po invázii z 24. februára.

Ukrajina posilňuje svoje zoskupenia v záporožskom smere, uviedol dnes Vladimír Rogov z Ruskom dosadenej správy okupovanej časti Záporožskej oblasti. "Obranná línia silnie každým dňom," vyhlásil podľa agentúry TASS. Obranu podľa neho posilňujú jednotky uvoľnené stiahnutím z Chersonu, ale Ukrajinci nasadzujú dobre vycvičené jednotky, ostrieľané z bojov a posilnené aj "žoldniermi z viac ako 40 krajín", vrátane 5000 Poliakov. "Situácia nie je jednoduchá, ale je pod kontrolou. Chlapci tvrdo bránia pozície. Línia obrany silnie každým dňom," povedal.

image

Branci sú do ofenzívy nepoužiteľní, ale Rusom priniesli jeden veľký benefit, hovorí vojenský expert

TASS pripomenul predchádzajúce Rogovovo vyhlásenie, že ukrajinskou prioritou je dobyť Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorú od začiatku marca okupujú Rusi. K tejto operácii Ukrajinci podľa Rogova nachystali desiatky obrnených člnov a viac ako 700 príslušníkov špeciálnych jednotiek.

Ukrajinský generálny štáb dnes uviedol, že Rusko od vpádu na Ukrajinu pred 262 dňami prišlo už o približne 80 210 vojakov, čo je o 810 viac ako pred 24 hodinami, 2 838 tankov, 5 730 obrnených vozidiel a 1 829 diel.

Tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov.

01 - Modified: 2022-11-11 11:22:32 - Feat.: 1 - Title: Aké poníženie? Putinov hovorca považuje Cherson stále za súčasť Ruska. Je to stanovené zákonom, tvrdí 02 - Modified: 2022-11-11 14:52:11 - Feat.: 1 - Title: VIDEO: Ukrajinskí vojaci sú v centre Chersonu, víta ich tam nadšený dav 03 - Modified: 2022-11-11 09:49:08 - Feat.: 1 - Title: Boje nezastaví ani zima, Ukrajinci budú môcť postupovať ešte rýchlejšie ako na jeseň, myslia si experti 04 - Modified: 2022-11-10 07:09:10 - Feat.: 1 - Title: Americký generál: Rusko aj Ukrajina prišli o vyše 100-tisíc mužov. Stiahnutie vojsk z Chersonu bude zdĺhavé
01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:54