Ľudia sa zhromažďujú v centre Kyjeva a oslavujú oslobodenie Chersonu na juhu Ukrajiny v piatok 11. novembra 2022. FOTO: TASR/AP 
StoryEditor

Ukrajinci si 11.11.2022 zapamätajú. V tento historický deň si Cherson berieme späť, vyhlásil Zelenskyj

11.11.2022, 20:27
Autor:
TASRTASRnasinasi

Na čoraz početnejších videách zo sociálnych sietí vidno Chersončanov, ako ukrajinských vojakov vítajú objatiami a slzami v očiach.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil piatok za "historický deň" a povedal, že ukrajinské špeciálne jednotky sú v meste Cherson na juhu Ukrajiny po tom, čo sa odtiaľ ruská armáda úplne stiahla. Zelenskyj to v piatok uviedol v príspevku na sociálnych sieťach. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Dnes je historický deň. Berieme si Cherson späť... Momentálne sú naši obrancovia na okraji mesta. (Naše) špeciálne jednotky sú však už v meste," napísal Zelenskyj na Telegrame. Doplnil, že mesto sa ešte úplne nezbavilo "prítomnosti nepriateľa", ale že Ukrajinci už odstraňujú z ulíc ruské symboly a pripomienky ruskej okupácie.

Na Facebooku zároveň zverejnil video, na ktorom sa ukrajinské jednotky schádzajú s obyvateľmi mesta. Na čoraz početnejších videách zo sociálnych sietí vidno Chersončanov, ako ukrajinských vojakov vítajú objatiami a slzami v očiach.

Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že z Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny vrátane mesta Cherson stiahlo viac ako 30-tisíc vojakov. Na pravom, západnom brehu rieky Dneper, kde sa nachádza mesto Cherson, podľa ministerstva nezostal ani jeden kus ruskej vojenskej techniky či výzbroje.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že Kremeľ nepovažuje ústup z Chersonu za ponižujúci. Stiahnutie ruských jednotiek na ľavý breh rieky Dneper podľa neho nijako nemení štatút Chersonskej oblasti, ktorá zostáva subjektom Ruskej federácie.

Opačného názoru sú ruskí podporovatelia vojny. Aktivistu Vladena Tatárskeho krok armády rozčúlil natoľko, že označil celkový ruský plán invázie na Ukrajinu za idiotský a založený na dezinformáciách.

Podľa prominentného ruského blogera Semjona Pegova je zase ústup čiernou škvrnou na histórii ruskej armády a tragickou kapitolou v histórii Ruska.

image

Putinov exporadca: Útek z Chersonu? Najväčšia geopolitická porážka Ruska od pádu ZSSR, dôsledky sú nedozerné

01 - Modified: 2022-11-11 16:51:16 - Feat.: 1 - Title: Rusko oznámilo ústup vyše 30-tisíc vojakov z Chersonskej oblasti 02 - Modified: 2022-11-11 11:22:32 - Feat.: 1 - Title: Aké poníženie? Putinov hovorca považuje Cherson stále za súčasť Ruska. Je to stanovené zákonom, tvrdí 03 - Modified: 2022-11-11 16:43:32 - Feat.: 1 - Title: Nemecko vyčlenilo pre Ukrajinu miliardu eur z rozpočtu. Na väčšiu pomoc apelovali Zelení 04 - Modified: 2022-11-11 14:52:11 - Feat.: 1 - Title: VIDEO: Ukrajinskí vojaci sú v centre Chersonu, víta ich tam nadšený dav
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:40