StoryEditor

CNN: Ruské sťahovanie sa z Chersonskej oblasti je potupné. Blogeri sa slovu "ústup" vyhýbajú

10.11.2022, 14:11
Autor:
ČTKČTK

Surovikin v októbri, keď sa stal veliteľom jednotiek nasadených na Ukrajine, varoval, že bude treba čeliť ťažkým rozhodnutiam. Jeho vymenovaniu predchádzal debakel v Charkovskej oblasti, kde ukrajinské sily počas jedného týždňa prevalcovali ruské sily a dobyli späť veľkú časť regiónu.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho vojaci začali so sťahovaním z časti okupovanej ukrajinskej Chersonskej oblasti. Tento krok je pre Moskvu potupný, ale zároveň, vzhľadom na situáciu v posledných týždňoch - neprekvapivý, píše v analýze CNN.

Jedno z najúrodnejších území

Ak sa Rusko naozaj stiahne, vzdá sa tisícok kilometrov štvorcových území, ktoré zahŕňajú aj jednu z najlepších poľnohospodárskych pôd na Ukrajine. Podstatnú časť juhoukrajinskej oblasti Moskva okupovala takmer od začiatku svojej invázie a pred piatimi týždňami ju vyhlásila za svoje územie.

Stiahnutie z pravého brehu rieky Dneper oznámil v stredu ruský minister obrany Sergej Šojgu veliteľovi ruských inváznych síl na Ukrajine Sergejovi Surovikinovi. Podľa Šojgua ide o krok, ktorý ochráni životy civilistov.

Slovu ústup sa opatrne vyhýbajú aj ruskí komentátori a ďalší predstavitelia, ktorí "sťahovanie" jednotiek vykladajú ako šikovné vojenské rozhodnutie o preskupení síl na východný breh rieky Dneper. Z týchto pozícií sa ruská armáda môže lepšie brániť ukrajinskej ofenzíve.

V tejto chvíli nie je jasné, ako budú Ukrajinci na oznámenie reagovať. Ukrajinské jednotky na južnej frontovej línii sú vyčerpané a územie pred nimi je pravdepodobne zamínované.

image

Rusi chcú z Chersonu „mesto smrti“. Míny kladú od bytov po kanály, varuje Podoľak

Prenasledovanie ruských síl by viedlo k preliatiu ďalšej krvi, rovnako ako akékoľvek boje v husto obývaných oblastiach, ako je oblastná metropola Cherson.

Ukrajina bude "postupovať s veľkou opatrnosťou, bez emócií, bez zbytočného rizika", povedal v stredu neskoro večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve. "Postupne sa presúvame na juh, posilňujeme naše pozície. Krok za krokom," povedal.

Menej kritiky nez zvyčajne

Oznámenie v Moskve nevyvolalo kritiku, ktorá sprevádzala predchádzajúce oznámenie o čiastočnom stiahnutí ruských vojsk.

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ktorý často kritizoval ruské ministerstvo obrany a vojenské velenie, uviedol, že Surovikin zachránil tisíce vojakov a "urobil ťažkú, ale správnu voľbu medzi nezmyselnou obeťou a záchranou drahocenných životov vojakov".

Kadyrov dodal, že v Chersonskej oblasti sa ťažko bojuje, obzvlášť bez zabezpečených zásobovacích línií.

Ukrajina v lete, keď od spojencov dostala rakety dlhšieho doletu, ako napríklad systém HIMARS od Spojených štátov, začala s ničením čo najväčšieho počtu mostov cez rieky, železničných uzlov a zásobovacích skladov hlboko za ruskými líniami.

image

Expert pre HN: Ruská armáda nebude fungovať, ani keď zdesaťnásobia počet vojakov. Stavil by som na Ukrajinu

Rusi sa kvôli tomu uchýlili k pontónovým mostom, ako ktoré v núdzi slúžili aj potopené železničné vozne - dostať muníciu a ďalšie zásoby cez Dneper ale pre nich bolo čoraz zložitejšie.

Nie všetci však chersonské stiahnutie síl prijali s pokojom. Nekompromisný ruský komentátor Sergej Markov označil chystané stiahnutie za "najväčšiu geopolitickú porážku Ruska od pádu Sovietskeho zväzu". "Politické dôsledky tejto obrovskej porážky budú nedozierne," uviedol.

"Hlavným dôvodom tejto porážky je odmietnutie skutočnej vojny a katastrofálne meškanie pri prijatí nevyhnutných rozhodnutí," domnieva sa Markov.

Surovikinove ťažké rozhodnutia

Surovikin v októbri, keď sa stal veliteľom jednotiek nasadených na Ukrajine, varoval, že bude treba čeliť ťažkým rozhodnutiam. Jeho vymenovaniu predchádzal debakel v Charkovskej oblasti, kde ukrajinské sily počas jedného týždňa prevalcovali ruské sily a dobyli späť veľkú časť regiónu. Surovikin sa tak mohol obávať, že vývoj v Chersonskej oblasti môže viesť k ďalšej veľkej potupe.

Ak (a či vôbec) sa ruské jednotky stiahnu na východný breh, uľahčí si tým zásobovanie a do hĺbky obnoví svoju obranu. Akýkoľvek pokus ukrajinských síl prekročiť Dneper by bol nákladný až neúnosný.

image

Americký generál: Rusko aj Ukrajina prišli o vyše 100-tisíc mužov. Stiahnutie vojsk z Chersonu bude zdĺhavé

Rusko si navyše stále udrží kontrolu nad zhruba 60 percentami Chersonskej oblasti, vrátane pobrežia Azovského mora. Kým budú mať jednotky Moskvy pod kontrolou východný breh Dnepra, ukrajinské sily tiež nebudú môcť poškodiť kanál, ktorý privádza sladkú vodu na Krymský polostrov.

Surovikinovou prioritou je podľa všetkého po niekoľkých ťažkých mesiacoch stabilizovať ruské obranné línie. V stredu uviedol, že sily stiahnuté z Chersonu budú slúžiť "v aktívnych operáciách, vrátane útočných, v iných smeroch tejto operačnej zóny".

Stále existuje možnosť, že stredajšie oznámenie Moskvy má za cieľ Ukrajincov vlákať do pasce a že Rusi nemajú vôbec v úmysle západný breh opustiť. Vysoko postavení ukrajinskí činitelia sú jednoznačne skeptickí. Ale situácia pre ruské sily, zatlačené do zmenšujúceho sa vrecka nad riekou, je teraz zo strategického hľadiska v podstate neudržateľná. 

01 - Modified: 2022-11-10 12:33:18 - Feat.: 1 - Title: Už sa to začalo. Rusi spustili ústup za Dneper, oznámila Moskva 02 - Modified: 2022-11-10 07:58:28 - Feat.: 1 - Title: Analytici: Stiahnutie Rusov zo západného brehu Dnepra ​by nemala byť len pasca. Boje pri Bachmute pokračujú 03 - Modified: 2022-11-10 07:09:10 - Feat.: 1 - Title: Americký generál: Rusko aj Ukrajina prišli o vyše 100-tisíc mužov. Stiahnutie vojsk z Chersonu bude zdĺhavé 04 - Modified: 2022-11-10 11:57:33 - Feat.: 1 - Title: Rusi chcú z Chersonu „mesto smrti“. Míny kladú od bytov po kanály, varuje Podoľak 05 - Modified: 2022-11-10 07:24:20 - Feat.: 1 - Title: Amnesty International: Ruskí vojaci počas vojny deportujú Ukrajincov do Ruska. Deti oddeľujú od rodičov
01 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 02 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:01