Horiace časti ruskej rakety, ktorú zostrelil ukrajinský systém protivzdušnej obrany. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Rakety sa míňajú a nové sú v nedohľadne. Ruské útoky budú slabnúť, tvrdia Američania

08.11.2022, 09:15
Autor:
ČTKČTK

Podľa britského ministerstva obrany Rusko pravdepodobne nedokáže straty svojich vzdušných síl v najbližších niekoľkých mesiacoch nahradiť.

Ruské sily do značnej miery vyčerpali svoje zásoby vysoko presných zbraní a veľké straty utrpelo aj letectvo. Preto budú mať zrejme problémy udržať súčasné tempo koordinovaných útokov proti ukrajinskej kritickej infraštruktúre, uviedol vo svojej pravidelnej analýze situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Vlna ruských vzdušných útokov od 10. októbra poškodila 40 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry. V celej krajine sú bežné výpadky dodávok elektrického prúdu. Niektoré západné štáty v reakcii na ruské útoky začali Kyjevu dodávať moderné systémy protivzdušnej obrany.

image

Expert pre HN: Ruská armáda nebude fungovať, ani keď zdesaťnásobia počet vojakov. Stavil by som na Ukrajinu

Ukrajinské zdroje v pondelok uviedli, že dodávky elektriny by mohli byť obnovené na normálnu úroveň v priebehu niekoľkých týždňov, ak by sa množstvo ruských úderov na kritickú infraštruktúru výrazne znížilo.

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj minulý týždeň oznámil, že ukrajinské sily zničili 278 ruských lietadiel.

Zástupca šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky GUR Vadym Skibickyj v komentári pre týždenník Economist v pondelok uviedol, že ruské sily v koordinovanej kampani proti ukrajinskej infraštruktúre použili už viac ako 80 percent svojich moderných rakiet a že ruským silám zostáva iba 120 rakiet Iskander.

image

Kyjev označil najkritickejšie úseky frontu: Po ruskom postupe okamžitým protiútokom získavame všetko spät

Podľa britského ministerstva obrany Rusko pravdepodobne nedokáže straty svojich vzdušných síl v najbližších niekoľkých mesiacoch nahradiť, pretože pravdepodobne výrazne prevyšujú kapacity krajiny na výrobu nových strojov.

Inštitút sa prikláňa k názoru, že ruské sily sú pri svojich vzdušných útokoch na ukrajinskú infraštruktúru čoraz závislejšie na dodávkach zbraňových systémov iránskej výroby.

Skibickyj v tejto súvislosti informoval, že ruskí predstavitelia dosiahli dohodu s iránskymi predstaviteľmi o nákupe balistických raketových systémov Fateh-110 a Zolfaghar.

01 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:32