Ukrajinská metropola Kyjev. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Kyjev sa má pripravovať na scenár úplného blackoutu v meste

06.11.2022, 17:53
Autor:
ČTKČTK

Pokiaľ by ruské sily ďalej ničili objekty kyjevskej energetickej infraštruktúry, mohol by Kyjev zostať úplne bez dodávok prúdu, uviedol americký denník The New York Times.

Vedenie Kyjeva pripravuje scenár evakuácie všetkých obyvateľov mesta pre prípad, že by v ňom nastal úplný výpadok prúdu.

Napísal to denník The New York Times, ktorý sa odvoláva na Romana Tkačuka z mestskej správy. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v sobotu občanov varoval, že sa mesto môže ocitnúť bez svetla, vody a vykurovania, a vyzval občanov, aby sa pripravili pre prípad, že by tento pesimistický scenár nastal.

Pokiaľ by ruské sily ďalej ničili objekty kyjevskej energetickej infraštruktúry, mohol by Kyjev zostať úplne bez dodávok prúdu, uviedol americký denník.

Spoločne s tým by prestali fungovať aj dodávky vody a tiež kanalizácia. Mestskí úradníci by sa o nebezpečenstve úplného blackoutu mali dozvedieť zhruba s dvanásťhodinovým predstihom. V takom prípade vyzvú obyvateľov, aby z mesta odišli.

V Kyjeve teraz podľa sobotného oznámenia starostu žije okolo troch miliónov ľudí, z ktorých asi desatinu tvoria utečenci.

Portál Meduza napísal, že z článku amerického denníka nie je jasné, či sa informácie o prípravách evakuácie a úplnom výpadku prúdu zakladajú iba na oznámení Romana Tkačuka z kyjevskej mestskej správy, alebo aj na ďalších zdrojoch.

Starosta mesta Kličko ale v sobotu vo vysielaní televízie vyzval Kyjevčanov, aby sa zamysleli, či majú možnosť dočasne sa presunúť k príbuzným alebo k známym, ktorí majú dom za mestom s kachľami a vlastným prívodom vody.

Kvôli častým ruským útokom na energetickú infraštruktúru sa mnohé ukrajinské mestá stretávajú s výpadkami prúdu. V Kyjeve a na ďalších miestach navyše úrady v snahe šetriť elektrickú energiu pristupujú k stabilizačným odstávkam prúdu.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ruskej sily počas invázie na Ukrajinu poškodili už 40 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:55