Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko sa bráni kritike USA za vypovedanie účasti na obilnej dohode s Ukrajinou

30.10.2022, 10:13
Autor:
ČTKČTK

"Akýkoľvek krok Ruska, ktorý naruší dôležitý vývoz obilia, je v podstate vyhlásením, že ľudia a rodiny na celom svete by mali za potraviny platiť viac alebo začať hladovať," tvrdí Blinken.

Rusko sa bráni kritike Spojených štátov, že v reakcii na zrejme ukrajinský útok v Sevastopole vypovedalo účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny. Washington podľa neho odmieta odsúdiť "bezohľadné akcie" Kyjeva. Americkí činitelia uviedli, že Moskva používa potraviny ako zbraň, aby zhoršila humanitárnu krízu vo svete. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Moskva v sobotu oznámila, že odstupuje od svojej účasti na obilnej dohode, ktorú v júli za účasti Turecka sprostredkovala OSN. Ako dôvod Rusko uviedlo, že už nie je schopné zaručiť bezpečnosť civilných lodí, ktoré zabezpečovali obilný koridor. Urobilo tak v reakcii na útok na svoju Čiernomorskú flotilu v krymskom prístave Sevastopol.

image

Ceny plynu a ropy tento rok stúpli o desiatky percent, drahé kovy zlacneli, hovorí analytik

"Akýkoľvek krok Ruska, ktorý naruší kriticky dôležitý vývoz obilia, je v podstate vyhlásením, že ľudia a rodiny na celom svete by mali za potraviny platiť viac alebo začať hladovať," uviedol vo vyhlásení americký minister zahraničia Antony Blinken. Už skôr prezident Joe Biden označil ruské odstúpenie od dohody za škandalózne, podľa neho zvýši hladomor.

Ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov dnes kritizoval USA za podľa neho nepravdivé tvrdenia. "Reakcia Washingtonu na teroristický útok na prístav Sevastopol je naozaj nehorázna," uviedol na sociálnych sieťach. "Nezaznamenali sme žiadne známky odsúdenia bezohľadných akcií kyjevského režimu," dodal. Všetky náznaky, že sa na organizácii masívneho úderu podieľali britskí vojenskí špecialisti, sú prehliadané, dodal Antonov.

image

Rusko obvinilo Kyjev z útoku na lode v prístave Sevastopol. Moskva hovorí o terorizme

Za teroristický označilo ruské ministerstvo obrany útok na svoju Čiernomorskú flotilu, ktorý mal podľa neho za následok ľahké poškodenie jednej mínolovky. Podľa ministerstva sa na útoku podieľali britskí experti, čo Londýn kategoricky poprel. Americký inštitút pre štúdium vojny vo svojej aktuálnej analýze pripomína, že útoky na vojenské plavidlá sú v čase vojny legitímnym vojnovým aktom, nie terorizmom. Ruské vojnové lode v prvých mesiacoch vojny blokovali vývoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny.

01 - Modified: 2022-10-29 20:35:17 - Feat.: 1 - Title: Rusko v liste OSN tvrdí, že po útokoch na Kryme nevie zaistiť bezpečnosť lodí 02 - Modified: 2022-10-29 17:03:04 - Feat.: 1 - Title: Rusko obvinilo Kyjev z útoku na lode v prístave Sevastopol. Moskva hovorí o terorizme
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:51